Într-o zonă cu peisaje impresionante, cu o arhitectură È™i un design care te introduc parcă în altă lume de la prima privire, cetatea Deva este una dintre cele mai importante cetăți medievale din Transilvania, fiind înconjurată de numeroase poveÈ™ti cu o istorie captivantă.
Se regăseÈ™te la o altitudine de 378 metri, pe un con vulcanic format din andezite neogene, pe Dealul Cetății din municipiul Deva, acolo unde MureÈ™ul formează un defileu între MunÈ›ii Apuseni È™i MunÈ›ii Poiana Ruscă. Pe parcursul anilor, Cetatea a avut numerose funcÈ›ii. Spre exemplu, a avut rol de apărare împotriva tătarilor, a fost refigiu pentru nobili în faÈ›a răscoalelor țărăneÈ™ti, a fost È™i reÈ™edință nobiliară, dar È™i închisoare.
Cetatea Deva este recunoscută È™i pentru o legendă care se asemănă foarte mult cu cea a meÈ™terului Manole. Un pietrar pe nume Konives Kelemen, împreună cu cei 12 tovarăși ai săi, s-au angajat să zidească cetatea pentru o jumătate de mierță de aur È™i una de argint. Oamenii însă nu aveau noroc, pentru că ceea ce zideau ziua, noaptea se surpa. Astfel, Kelemen È™i cei 12 tovarăși au făcut un pact ca nevasta celui care vine prima să aducă merinde să fie arsă, iar cenuÈ™a amestecată în tencuială. Năpasta a căzut pe Kelemen, deoarece soÈ›ia sa a venit prima; ea a murit arsă, iar singurul lor copil a murit È™i el de durere după mama sa.
Cetatea Deva poate fi vizitată de la 1 octombrie până pe 30 aprilie, potrivit Libertatea, zilnic, între orele 08:00 - 20:00, iar intrarea este gratuită.
Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://www.radiotimisoara.ro/2018/07/13/muzica-electronica-si-arta-se-intalnesc-la-cetatea-devei-citedala-festival-la-prima-editie/://www.directbooking.ro/obiectiv-cetatea-devei-325.aspx://cetateadeva.ro://www.observatordetimis.ro/2018/02/07/telegondola-noua-si-taxa-de-vizitare-la-cetatea-devei/://cetateadeva.ro