Cetatea Dacică Piatra Roșie din satul Luncani, județul Hunedoara, se află pe lista obiectivelor declarate patrimoniu cultural mondial UNESCO, datorită importanței sale. Pe dealul Piatra Roșie, unde, cândva, se ridica măreață cetatea de apărare cu cinci turnuri și poartă, astăzi se mai pot vedea câteva ruine. A fost construită în secolul I î. Hr., cu scopul de a proteja capitala Daciei, Sarmizegetusa Regia.
Săpăturile arheologice au scos la iveală numeroase obiecte de valoare: învelișul unui scut de paradă, un candelabru din bronz cu trei brațe, un bust de bronz al zeiței Bendis (zeița căsătoriei la geto-daci), o monedă de bronz emisă de una dintre cetățile grecești de la malul Mării Negre, Histria. Asta pe lângă piesele de armament, săgeți, proiectile, ținte, cuie, fragmente de oase, ceramică, o sabie din fier de origine celtică, etc.
Cetatea Piatra Roșie a fost distrusă în 106 d. Hr. de romani.
Citește și: Peștera Veterani, o cavernă strategică în Cazanele Dunării!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto://pensiunea.dacica.ro/en/content/dacian-fortress-piatra-roșie: http://aboutdacians.blogspot.com/2018/08/cetatea-dacica-piatra-rosie.html://zhd.ro/eveniment/piatra-rosie-cetatea-enigmatica-din-muntii-orastiei-isi-dezvaluie-misterele/