Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
STIRI TURISM
Adaugat: 21 Iunie 2020

        Cetatea Colțești se află în Munții Trascău și este cunoscută sub mai multe denumiri. Se regăsește într-un peisaj ce pare rupt din cărțile cu povești, sus, într-un vârf de deal calcaros, foarte greu accesibil. Cetatea a fost construită în jurul anilor 1296 și s-a ales acest loc din cauza unei invazii tătare din 1241, care a produs daune însemnate localităților Trascău și Sângiorgiu, potrivit destinatii.eu.

 

        Pe turnul nordic al Cetății, ce se înalță încă semeț la aproape 20 de metri, există o inscripție care arată că familia Thoroczkay a construit castelul în secolul al XIII-lea. Are o istorie zbuciumată, fiind devastată chiar și de țăranii conduși de Gheorghe Doja în 1514, din această cauză cetatea își mai păstrează cele două turnuri laterale și o parte din zidurile incintei. 

 

        Un aspect interesant al locului este faptul că , pe dealul Rîmeți, a fost ridicată o fortificație identică, cu același scop de apărare și supraveghere a zonei împotriva atacurilor migranților, care acum este chiar mai puțin vizibilă. Se spune că între cele două cetăți ar exista un tunel cu o a treia intrare la mijlocul distanței, în catedrala romano-catolică din Rimetea. În acea perioadă, locurile erau stăpânite de contele Thoroczkay, un mare colecționar de vinuri, cu o pivniță plină de butoaie cu soiuri alese.

 

        O legendă spune că pivnița contelui comunica cu tunelul dintre cele două cetăți. În timpul unui atac asupra satului Rimetea, contele a ascuns-o pe fiica sa Eniko, împreună cu toate femeile și copiii din castel, în tunelul respectiv, iar mai apoi a plecat cu armata să alunge dușmanii. Contele nu a avut succes, mulți dintre oameni săi murind, iar el a fost nevoit să fugă în pădure. Eniko a așteptat foarte mult timp în tunel, fără veste de la tatăl ei, și a decis să meargă pe sub pământ la castelul de pe dealul Secuiului. Acolo, când a ieșit din tunel, s-a întâlnit cu atacatorii care ocupaseră cetatea; Eniko a crezut că tatăl ei a fost răpus în luptă și din această cauză s-a aruncat de pe zidul castelului, izbindu-se de stânci și murind. 

 

        La scurt timp, contele Thoroczkay s-a întors cu ajutoare la castel și a reușit să-l ia în stăpânire. La aflarea veștii că fiica sa a murit, contele a astupat toate intrările în tunel, în afară de una, pe unde intra doar el în pivniță. După ceva ani de la moartea fiicei sale, Thoroczkay a murit de supărare. De atunci se spune că fantoma lui Eniko umblă după răzbunare și ia viața celor care se avântă pe deal în speranța de a găsi tunelul.

 

 

Citește și: Castelul Lazăr, unul dintre cele mai uimitoare monumente istorice din zona Ardealului!

 

 

Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!

 

 

Sursa foto: ://destinatii.eu/legendele-fantomelor-care-bantuie-cetatea-coltesti/#prettyPhoto

ALBA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
POLITICA
 
Ciucă, despre principiile PNL: Să apărăm familia, comunitatea, inițiativa particulară!

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Pateurile de ficat conțin aditivi și alte tipuri de carne mai ieftină

» 25 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA PARULUI
 
Cele mai bune 5 leacuri băbești contra căderii părului

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Un turn medieval din România va fi restaurat și va intra în circuitul turistic

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
Stațiile mijloacelor de transport în comun din Iași vor fi modernizate

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GORJ
 
Apă și canalizare în comuna Drăgotești: Este un proiect mult așteptat

» 25 Mai 2024 | Comentarii 0