Cetatea ColÈ›eÈ™ti se află în MunÈ›ii Trascău È™i este cunoscută sub mai multe denumiri. Se regăseÈ™te într-un peisaj ce pare rupt din cărÈ›ile cu poveÈ™ti, sus, într-un vârf de deal calcaros, foarte greu accesibil. Cetatea a fost construită în jurul anilor 1296 È™i s-a ales acest loc din cauza unei invazii tătare din 1241, care a produs daune însemnate localităților Trascău È™i Sângiorgiu, potrivit destinatii.eu.
Pe turnul nordic al Cetății, ce se înalță încă semeÈ› la aproape 20 de metri, există o inscripÈ›ie care arată că familia Thoroczkay a construit castelul în secolul al XIII-lea. Are o istorie zbuciumată, fiind devastată chiar È™i de țăranii conduÈ™i de Gheorghe Doja în 1514, din această cauză cetatea îÈ™i mai păstrează cele două turnuri laterale È™i o parte din zidurile incintei.
Un aspect interesant al locului este faptul că , pe dealul RîmeÈ›i, a fost ridicată o fortificaÈ›ie identică, cu acelaÈ™i scop de apărare È™i supraveghere a zonei împotriva atacurilor migranÈ›ilor, care acum este chiar mai puÈ›in vizibilă. Se spune că între cele două cetăți ar exista un tunel cu o a treia intrare la mijlocul distanÈ›ei, în catedrala romano-catolică din Rimetea. În acea perioadă, locurile erau stăpânite de contele Thoroczkay, un mare colecÈ›ionar de vinuri, cu o pivniță plină de butoaie cu soiuri alese.
O legendă spune că pivniÈ›a contelui comunica cu tunelul dintre cele două cetăți. În timpul unui atac asupra satului Rimetea, contele a ascuns-o pe fiica sa Eniko, împreună cu toate femeile È™i copiii din castel, în tunelul respectiv, iar mai apoi a plecat cu armata să alunge duÈ™manii. Contele nu a avut succes, mulÈ›i dintre oameni săi murind, iar el a fost nevoit să fugă în pădure. Eniko a aÈ™teptat foarte mult timp în tunel, fără veste de la tatăl ei, È™i a decis să meargă pe sub pământ la castelul de pe dealul Secuiului. Acolo, când a ieÈ™it din tunel, s-a întâlnit cu atacatorii care ocupaseră cetatea; Eniko a crezut că tatăl ei a fost răpus în luptă È™i din această cauză s-a aruncat de pe zidul castelului, izbindu-se de stânci È™i murind.
La scurt timp, contele Thoroczkay s-a întors cu ajutoare la castel È™i a reuÈ™it să-l ia în stăpânire. La aflarea veÈ™tii că fiica sa a murit, contele a astupat toate intrările în tunel, în afară de una, pe unde intra doar el în pivniță. După ceva ani de la moartea fiicei sale, Thoroczkay a murit de supărare. De atunci se spune că fantoma lui Eniko umblă după răzbunare È™i ia viaÈ›a celor care se avântă pe deal în speranÈ›a de a găsi tunelul.
Citește și: Castelul Lazăr, unul dintre cele mai uimitoare monumente istorice din zona Ardealului!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: ://destinatii.eu/legendele-fantomelor-care-bantuie-cetatea-coltesti/#prettyPhoto