Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
Adaugat: 22 Iunie 2019

       Deși a aparținut unei familii de nobili, foarte bogată, din țara Hațegului, recunoscută până în secolul al XVII-lea pentru influența puternică ce o avea în regiune, faima Cetății Colț a fost adusă de Jules Verne care, din dragoste pentru o româncă pe nume Luiza, a scris cartea „Castelul din Carpați”, informează istorie-pe-scurt.ro.

 

       Familia cneazului de Râu de Mori, Cândea, a ridicat cetatea în secolul al XIV-lea, construind ziduri groase și turnuri de apărare înalte, cetatea putând astfel să reziste unei artilerii. La mijlocul secolului al XVII-lea, „Castelul din Carpați” a fost implicat în luptele care au însoțit invazia turco-tătară, iar la scurt timp după 1700 a fost abandonată. Se pare că familia Cândea a construit aici și o biserică, în perioada 1310-1315, iar potrivit istoricilor, aici ar fi existat și viață monahală - pe o piatră funerară a unui mormânt care datează din acea perioadă și poate fi văzută și astăzi, scrie „popa Kir Ghenadie”.

       Celebrul scriitor francez Jules Verne a fost extrem de atras de această cetate. Deși inițial s-a crezut că romanul „Castelul din Carpați” este despre Castelul Bran, în urma unor ceretări mai amănunțite s-a stabilit că era vorba despre Cetatea Colț. Criticii care au studiat opera scriitorului francez au concluzionat că acesta a călătorit în Transilvania acompaniat de o româncă frumoasă din Homorod. Se pare că aceasta ar fi fost ultima mare iubire a lui Jules Verne, iar iubirea dintre ei s-ar fi consumat și în pitorescul peisaj al Castelului din Carpați. 

       Potrivit specialiștilor, în perioada 1882-1886, nu se cunoaște cu exactitate care a fost parcursul lui Jules Verne și se presupune că ar fi ajuns în Transilvania. Oamenii locului vorbesc despre o fată de 17 ani care și-ar fi părăsit viitorul soț cu puțin timp înainte de nuntă și a fugit de acasă. Aceasta se numea Luiza Teucht și l-ar fi însoțit pe scriitor în perioada menționată, iar Jules Verne a numit-o „unica sirenă”. După un timp, cei doi s-au despărțit, Luiza s-a căsătorit cu un alt bărbat și s-a mutat în București însă, nu l-a uitat pe Jules Verne. Pentru un timp, cei doi au păstrat legătura, încercând să țină aprinsă flacăra iubirii, prin scrisori. 

       În 1944, într-un scrin, o familie din București a găsit câteva scrisori de dragoste de la Jules Verne către Luiza. Aceasta și-a păstrat corespondența cu scriitorul, pe care a lăsat-o moștenire nepoților săi. Pe lângă scrisori, au mai rămas și câteva cadouri primite de la scriitorul francez: două machete ale iahturilor scriitorului, un ceas cu pendul și câteva volume din cărțile lui.

 

       Din Castelul din Carpați al lui Jules Verne, astăzi se mai pot admira turnul-locuință și zidurile de odinioară. Priveliștea îți taie respirația, iar între zidurile fostei cetăți te simți de parcă ai făcut o călătorie în trecut. 

 

 

       Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://observator.tv/social/castelul-din-carpati-cetatea-lui-jules-verne-de-la-poalele-retezatului-o-ruina-134779.html://wikimapia.org/12395082/ro/Schitul-Colţ-de-călugări. ://www.youtube.com/watch?v=_oFq8tUzuHU.  ://www.hategpadureni.ro/EN/historical_heritage_raudemori.html

HUNEDOARA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
O nouă rută cultural-turistică va fi inaugurată în România.
 
Cum să ajungi la cel mai adânc lac glaciar din România.
 
Lacul Iezer Sadova se numără printre cele mai vechi lacuri de acumul...
 
Țara noastră are o mulțime de locuri frumoase care arată excepțio...
 
Ce muzee vor fi deschise în seara zilei de 2 septembrie în satele di...
 
Pe 2 și 3 septembrie, la Fundata are loc sărbătoarea tradițională...
 
În perioada 8-10 septembrie, la Satu Mare, are loc a doua ediție a W...
 
„Meleagurile de basm ale `Împărăției bradului alb`”.
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Vor fi gaze suficiente pentru la iarnă, atât pentru populație, cât și pentru industrie

» 23 Septembrie 2023 | Comentarii 0
 
DECONCENTRATE
 
Atenție șoferi! Restricții de circulație în acest weekend pe Valea Prahovei

» 22 Septembrie 2023 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
3 factori importanți care îți afectează tenul

» 23 Septembrie 2023 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Biserica Romano-Catolică din Vinga - Curiozități
ARAD
» 23 Septembrie 2023 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL CONSTANTA
 
Siguranța pietonilor, o prioritate a Primăriei Valu lui Traian

» 22 Septembrie 2023 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BACAU
 
Un primar PSD a jignit o persoană seropozitivă: Nu vă apropiați!

» 20 Septembrie 2023 | Comentarii 0