Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
LACASURI DE CULT
Adaugat: 16 Iunie 2017    Actualizat: 16 Iunie 2017

Cetatea Biertan

 

     Cetatea Biertan se gaseste in localitatea cu acelasi nume din judetul Sibiu si face parte din patrimoniul UNESCO din 1993.
     Ansamblul bisericii evanghelice fortificate din Biertan apartine tipului de fortificare cu amenajari defensive amplasate pe biserica si incinta, fiind una dintre cele mai mari si mai cunoscute biserici fortificate din Transilvania. Biserica a fost construita intre 1493 - 1522, pe locul unei biserici anterioare. Este o biserica-hala gotic tarziu, cu 3 nave, cor cu absida poligonala, sacristie si nivel de aparare, fiind ultima biserica-hala construita in tara. Pastreaza remarcabile piese de sculptura, pictura si mobilier gotic tarziu, cu influente de Renastere (sfarsitul secolului XV - inceputul secolului XVI): portalul vestic, portalul sacristiei cu usa interioara intarsiata si mecanismul de inchidere al acesteia, amvonul, sculptat de Ulrich din Brasov, altarul poliptic, stranele. 
     Fortificatia, cu doua incinte concentrice si o a treia partiala, cu 7 turnuri si 2 bastioane, exista in nucleu la 1468, fiind extinsa in secolul XVI. In incinta interioara, partial demolata, sunt de remarcat turnul sudic, care are la parter fosta capela catolica, cu picturi murale din secolul XVI, turnul vestic - fosta primarie si turnul nord-estic, azi lapidariu si care adaposteste remarcabile lespezi funerare din secolele XVI - XVII.
     Localitatea, atestata documentar la 1283, este dezvoltata de-a lungul a doua ulite mai importante si pastreaza structura medievala si aspectul istoric al locuintelor din secolele XVI - XIX, cu decoratie baroca simplificata. Cea mai veche locuinta, cu nucleu din secolul XV, se pastreaza in curtea casei parohiale, iar pe latura estica a Pietei, locuinte cu nucleu din secolul XVI. 
     Biertanul are, de asemenea, valoare simbolica si memoriala, caci intre 1572 si 1867 a fost sediul Episcopiei Evanghelice Luterane, centrul vietii spirituale si politice a sasilor transilvaneni. 
     Altarul, unul dintre cele mai mari altare poliptice din Transilvania, a fost construit de mesteri din Nurenberg si Viena intre 1483 - 1513. Contine 28 de picturi ce redau scene din viata lui Iisus si a Fecioarei Maria, rastignirea, botezul, taierea imprejur, precum si diferite picturi cu sfinti. Cateva dintre ele sunt copii ale picturilor aflate in altarul Schottenstift din Viena.
     Stranele au fost executate din lemn de tei de catre Johannes Reichmut din Sighisoara, intre anii 1514 - 1523. Valoarea si frumusetea le sunt puse in evidenta mai ales de intarsiile deosebite pe care le contin.
     Amvonul, construit de Ulrich din Brasov, este o piesa deosebit de valoroasa, fiind cioplit dintr-o singura bucata de piatra. Formele in relief reprezinta scene biblice: rastignirea, gradina Ghetsemani, profetia lui Simon. Decoratiunile sunt create in stil gotic, avand si influente renascentiste. Capacul amvonului, realizat din lemn, dateaza din 1754.
     Orga, impunatoare ca dimensiune, a fost construita in 1869 de catre Karl Hesse din Viena. Are 1290 de tuburi, 25 de registre, pedale si 2 manuale.
     Usa sacristiei, unica in Europa, a fost construita in 1515 de catre Johannes Reichmut (cel care a realizat si stranele). Pentru ca proteja camera tezaurului, pe partea interioara a usii a fost construit un sistem de inchidere care o bloca de jur imprejur, in 19 puncte. In anul 1910, usa, impreuna cu incuietoarea, a fost dusa la Expozitia Mondiala de la Paris, unde a fost premiata. 

Sursa foto: http://www.inromania.info/assets/images/castele-cetati/biertan/cetatea-Biertan6.jpg

Biertan, SIBIU
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Video Games Museum se va deschide în București, de către Asociația...
 
Ediția a XVII-a a Festivalului Clătitelor de la Prejmer are loc pe 6...
 
A început „răsfățul culinar într-un peisaj de primăvară”.
 
Evenimentul se va desfășura până pe 21 aprilie.
 
Un traseu dedicat bărcilor nepoluante se va deschide în Delta Dunăr...
 
Alternativă la orașele aglomerate de pe Valea Prahovei.
 
A fost deschisă expoziția „Chipuri și veșminte din Șchei”, di...
 
Curio Collection by Hilton se va deschide în această vară, la Timi...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Produse care, folosite pe ten, provoacă iritații și acnee

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Autobuzele etajate vor fi scoase pe traseu, în Constanța, pentru minivacanța de Paște
CONSTANTA
» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL CLUJ
 
Urmează să se pregătească șantierul pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
O nouă parcare se amenajează în Bistrița: „Continuăm în ritm susținut...”

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0