Cetatea Lipova a fost atestată documentar în anul 1245, atunci când a apărut într-un act al Cancelariei Regale a Ungariei, însă aÈ™ezarea este mai veche de atât. Potrivit cercetărilor arheologice, Lipova datează din perioada dacică È™i a fost amintită în jurul anului 1000, ca restul zonei arădene. În zilele noastre, oraÈ™ul Lipova are în componență 3 vechi localități: Lipova la sud de MureÈ™, Radna È™i ȘoimoÈ™ la nord de MureÈ™, potrivit traveleuropa.ro.
Pe lângă cele trei monumente istorice deosebit de importante din centrul Lipovei, astăzi PiaÈ›a Unirii - un loc în care au avut loc o serie de evenimente marcante pentru È›ara noastră - È™i anume vechea biserică ortodoxă, vechea È™coală românească È™i bazarul, în OraÈ™ul Lipova, È™i împrejurimi, se pot admira numeroase obiective turistice.
1. Muzeul orășenesc din Lipova - aici se regăsesc o mulÈ›ime de picturi moderne româneÈ™ti realizate de artiÈ™ti ca Ion Andreescu sau Nicolae Tonitza, dar È™i o serie de obiecte de artă decorativă nord-europeană. Dintre încăperile muzeului se evidenÈ›iază Salonul RoÈ™u È™i Salonul Galben, unde se regăsesc obiecte valoroase precum un lustru de cristal È™i o sobă de proÈ›elan în stil rococo.
2. Radna - sau Lipova II. Se regăseÈ™te la nord de MureÈ™, în jurul străzii Avram Iancu, iar lângă podul pârâului Radna se desfășoară într-o piață. Pe lângă frumuseÈ›ea zonei, aici au avut loc, de asemenea, o serie de evenimente politice È™i sociale importante pentru istoria României.
3. Mănăstirea Franciscana din Radna - o construcÈ›ie impresionantă, ridicată în viile Radnei în anul 1520. Mănăstirea a trecut printr-un incendiu în anul 1695, atunci, Icoana Maicii Domnului a fost în pericol să se piardă. Clădirea este realizată în stil neobaroc, are o înălÈ›ime de 21 de metri de la pardoseală până la tavan, iar turnurile măsoară 71 de metri. În zidul mănăstirii se păstrează o piatră cu urma unei copite de cal, de care se leagă o legendă interesantă: în timpul unei campanii turceÈ™ti, un vizir turc a vrut să pângărească lăcaÈ™ul de cult È™i să intre cu calul înăuntru. Calul s-a împiedicat, lăsând o urmă în piatra respectivă, È™i astfel turcul s-a hotărât să renunÈ›e.
Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: : ://www.primarialipova.ro//www.traveleuropa.ro/obiective-turistice-lipova/://povestiaradene.wordpress.com/castelele-judetului-arad/castelul-misici-bocu-lipova/://merg.in/timisoara/de-vizitat/imprejurimi/lipova-3787.html://www.99tour.ro/timp-liber/lipova/muzeu/muzeul-orasenesc-lipova-132