Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
CLADIRI ISTORICE
Adaugat: 12 Septembrie 2017    Actualizat: 12 Septembrie 2017

Castelul Sturdza – Miclauseni

 

Castelul Sturdza din Miclauseni, cunoscut si sub denumirea de Palatul Sturdza, este unul dintre cele mai deosebite si importante monumente istorice din judetul Iasi. Acesta se gaseste in localitatea Miclauseni, pe drumul national DN28, intre Roman si Targu Frumos, la o distanta de aproximativ 65 km de orasul Iasi.

Descriere Castelul de la Miclauseni

Castelul Sturdza, o constructie ce impresioneaza prin stilul athitectural neogotic, a capatat infatisarea pe care o are in prezent intre anii 1880 – 1904, datorita efortului sustinut al lui Gheorghe Sturdza si a sotiei sale, Maria Sturdza. Castelul, aflat in prezent sub proprietateaMitropoliei Moldovei si a Bucovinei, a fost inclus pe lista celor mai importante monumente istorice din tara noastra in anul 2010, alaturi de Manastirea Miclauseni.

Istoria Castelului Sturdza incepe cu mult timp inainte ca acesta sa fie reconstruit de catre familia Sturdza, mai exact pe la inceputul secolului al XVII-lea, cand un mare vistier al acelor vremuri,Simion Stroici si-a ridicat la Miclauseni un conac, lasat mai apoi drept mostenire familiei Sturdza. Conacul a fost restaurat pentru prima data in anul 1752, de catre Ioan Sturdza. Pe atunci, constructia, ce avea douazeci de camere dispuse pe cele doua etaje ale sale, era un conac renumit in intreg domeniul. In jurul anului 1821, fiul lui Ioan Sturdza, Dimitrie, a extins mosia conacului, ridicand chiar si o biserica, in apropierea castelului. Acestea erau inconjurate de un parc intins pe aproape 40 hectare, amenajat in stil englezesc. Conacul a fost refacut ulterior de catre Gheorghe Sturdza, care a ridicat pe locul fostului conac inedita constructie in stil neogotic, arhitectura sa fiind inspirata de cea a Palatului Culturii din Iasi si a Palatului Domnesc din Ruginoasa. Castelul detinea numeroase colectii de carti si documente valoroase ale vremii, tablouri, bijuterii, mai multe costume medievale, arme si multe alte obiecte. De-a lungul timpului, castelul a cunoscut si perioade mai putin faste, in perioada primului razboi mondial jucand rolul unui spital militar, iar in perioada celui de-al doilea razboi mondial fiind parasit si devastat de soldatii armatelor rusesti, care au distrus de asemenea majoritatea obiectelor ce se gaseau in interiorul acestuia. Ultima mostenitoare a castelului, Elena Cantacuzino, ce s-a calugarit spre sfarsitul vietii sale a donat castelul, biserica si parcul care le inconjura Episcopiei Romanului, insa evenimentele neplacute nu s-au oprit aici. In vremea regimului comunist, asezarea a fost transformata in depozit de explozibil, iar apoi in sediu al unui centru de plasament, degradandu-se treptat, in tot acest timp. Abia in anul 2001, castelul a fost revendicat de catre Mitropolia Moldovei si a Bucovinei, incepand ulterior si restaurarea sa. Avand ca model vechile fotografii ale castelului, acesta a fost refacut intocmai dupa modelul initial, intr-un stil arhitectural neogotic, cu elemente baroce.

Castelul Sturdza impresioneaza in prezent prin infatisarea sa, impodobita cu diverse decoratiuni realizate cu multa pricepere si pasiune. Incaperile, decorate cu diverse motive florale si geometrice, cu steme inspirate din blazonul familiei Sturdza, cu picturi, armuri medievale, proverbe latinesti, inscrise pe pereti, ofera o nota de eleganta intregii cladiri, ce are capacitatea de a incanta negresit ochii turistilor ce trec pe aici.

Sursa foto: http://turism.bzi.ro/public/upload/photos/357/castelul_miclauseni_iarna.jpg

 

Butea, IASI
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Premiul pentru Destinația Anului se va acorda în cadrul Galei de la ...
 
O oază de liniște aflată la 2 ore de București atrage tot mai mul...
 
În cele două zile se organizează o mulțime de activități pentru ...
 
Refugiul montan din județul Covasna va fi amplasat la o altitudine de...
 
Casa de romi va fi inaugurată în Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”...
 
Lacul Noua din Brașov devine, în perioada 7-10 martie, un paradis al...
 
Influencerul a vorbit foarte frumos despre vizita făcută în țara n...
 
Un loc superb din țara noastră, dar care a ajuns să fie `uitat ...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Curiozități și superstiții despre magnolii - florile feminității

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0