În anul 1834, călugării de la Mănăstirea NeamÈ› au construit din lemn È™i cărămidă clădirea care avea să devină locul cel mai îndrăgit al muzei poetului nostru naÈ›ional, Mihai Eminescu: Casa Memorială Veronica Micle. În 1850, mama scriitoarei a cumpărat de la călugări locuinÈ›a construită în cel mai autentic stil românesc, care a devenit o preÈ›ioasă relicvă a veacului trecut, potrivit ziarulevenimentul.ro.
Veronica Micle a intrat în posesia casei după ce s-a căsătorit cu profesorul Ștefan Micle, mama ei i-a oferit-o ca zestre de nuntă. Scriitoarea venea deseori să locuiască în această casă pe care a îndrăgit-o foarte mult, È™i pe care, din dorinÈ›a de a o È™tii în mâini bune, a donat-o Mănăstirii Văratec spre sfârÈ™itul vieÈ›ii sale, în 1886, după ce s-a retras să locuiască acolo. Veronica Micle a avut o singură condiÈ›ie la donaÈ›ie: pe peretele casei să fie afiÈ™ată o placă de marmură pe care să scrie „Casa Memorială Veronica Micle”.
O bună perioadă de timp, casa a fost folosită de măicuÈ›ele care primeau îngrijire la Spitalul din Târgu NeamÈ›. Constantin Matasa a luat iniÈ›iativa ca această locuință să fie declarată monument istoric, iar din anul 1982 a intrat în administrarea Complexului Muzeal JudeÈ›ean NeamÈ›. La scurt timp a fost restaurată È™i amenajată după planul iniÈ›ial È™i a devenit Muzeul Casa Memorială Veronica Micle, deschis publicului din 1984. În anul 1998 sculptorul Popa Damian-Ioan realizează un bust din bronz al poetei care a fost amplasat în curtea muzeului.
În muzeu se află o expoziÈ›ie permanentă consacrată vieÈ›ii È™i activității literare a Veronicăi Micle, muza poetului naÈ›ional Mihai Eminescu. ExpoziÈ›ia conÈ›ine obiecte È™i documente care au aparÈ›inut scriitoarei. Într-o cameră este amenajat locul în care Veronica Micle scria poezii, maxime È™i epistole. La ieÈ™irea din Casa Memorială Veronica Micle, peste drum, se poate admira „Aleea plopilor fără soÈ›”, despre care Mihai Eminescu vorbea în versurile de dragoste ale poeziilor sale.
Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://www.viziteazaneamt.ro/2009/09/23/casa-memoriala-veronica-micle-tg-neamt/://www.youtube.com/watch?v=YxM9v8HjVE0://monumenteneamt.ro/muzeu-casa-memoriala-veronica-micle://www.pevaleaneamtului.ro/casa-memoriala-veronica-micle/://www.informatii-romania.ro/listing/casa-memoriala-veronica-micle/