Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 08 Octombrie 2018

      Datorită faptului că este așezată într-o zonă mărginită de șapte coline, la fel ca și capitala Italiei, localitatea Budești, din Maramureș, a primit supranumele de ``Mica Romă``. Budești se află la poalele munților Gutâi, de o parte și de alta a râului Cosău. ``În luna mai a anului 1899, vicarul Tit Bud a fost cel care a botezat Budeștiul ca fiind `mica Romă a Maramureșului`.`` spune o profesoară dintr-o localitate vecină.

 

      În Sârbi, sat ce aparține de Budești, turiștii pot vedea instalații vechi de lemn chiar în curțile oamenilor, încă funcționale. Se pot vedea batoza, piua, moara, vâltoarea, toate vechi de peste 100 de ani. Tot aici pot fi vizitate două biserici de lemn, Josani și Susani, și poate fi ascultată povestea legată de construirea bisericii din Josani.

 

      De altfel, de numele lui Pintea și a haiducilor săi se leagă întreaga istorie și geografie a zonei. Turiștii pot vedea Izvorul Pintii, Casa lui Pintea, Fântâna lui Pintea, Șatra Pintii, Vârfu Pintii și Peștera lui Pintea, dar și multe pensiuni și hanuri care poartă denumiri legate de celebrul haiduc. Pe DN 18, înainte de a ajunge în vârful Gutâiului, unde se află ``Hanul Pintea``, se află pe marginea drumului o piatră despre care se spune că ar fi chiar mormântului lui Pintea.

 

      În această zonă există o iluzie optică care te face să crezi că mașina urcă singură la deal și că apa curge în sus, contrazicând legile fizicii. La început, oamenilor le era frică să vorbească despre asta, de teamă să nu fie crezuți nebuni. S-au făcut tot felul de supoziții, că ar fi un fenomen paranormal, că ar fi radiații, etc. În realitate, măsurătorile prin GPS au arătat că nu e decât o iluzie optică, o zonă de pantă pe care o percepi ca fiind una de rampă. Locul a fost ``marcat`` în glumă ca fiind ``Zona cu șmen``, sancționând, oarecum, autoritățile pentru faptul că nu au pus niciun indicator acolo, deși este o curiozitate atractivă pentru turiști.

 

      Aproape de Ocna Șugatag se poate vedea ``turbăria``, văzută de mulți ca o curiozitate. Acolo există 114 tipuri de plante, inclusiv carnivore. Turbăria de la Hoteni este cunoscută printre localnici drept ``Tinoavele plutitoare de la Hoteni``. Tăurile (ape stătătoare puțin adânci) sunt situate la o altitudine de 530 de metri, în zona numită Piemontul Săcel-Șugatag și au o suprafață de 2,51 hectare. Aceste mlaștini s-au format în urma unor alunecări de teren acum stabilizate. Particularitatea lor constă în stratul de turbă care plutește peste un strat de apă.

 

 

Sursa foto: http://ro.geoview.info/budesti_vedere_de_pe_carligata,40299460p


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Valea Regilor se află în județul Mureș și impresionează prin pei...
 
În județul Harghita se află o stațiune mai puțin cunoscută, îns...
 
Un folclor bogat, locuri încântătoare, bucate tradiționale delicio...
 
Muzeul de Artă Constanța a fost înființat în 1961 și inițial av...
 
Mai multe localități din Suceava, Bihor și Bistrița-Năsăud au fo...
 
Lacu Sărat este un sat din Brăila unde se practică turismul balnear...
 
Un lăcaș de cult cu un trecut zbuciumat; a fost mistuit de flăcări...
 
Muzeul a fost înființat în 1957, din donația lui Barbu Ionescu. ...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Experți americani, dezvăluiri uluitoare despre originea Covid-19: Virusul `a scăpat` din laborator, este cultură pură/ OMS nu a făcut suficiente investigații

» 18 Aprilie 2021 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Șeful MAI spune ce restricții se vor ridica de Paște

» 17 Aprilie 2021 | Comentarii 0
 
CULINAR
 
Rețetă sos verde delicios și sănătos pentru paste

» 17 Aprilie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Valea Hârtibaciului, una dintre cele mai frumoase zone ale Sibiului
SIBIU
» 17 Aprilie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL MARAMURES
 
Primarul unei localități din Maramureș oferă 500 de lei locuitorilor care semnalează aruncarea gunoaielor pe stradă

» 16 Aprilie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL PRAHOVA
 
Primăria Câmpina va primi finanțare din fonduri europene pentru construirea unei săli de sport la Școala „B.P. Hașdeu” din municipiu

» 15 Aprilie 2021 | Comentarii 0