Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 31 Iulie 2017    Actualizat: 31 Iulie 2017

     Adevarate monumente arhitecturale, bisericile de lemn sunt cel mai bun exemplu al maestriei prelucrarii lemnului si al simtului artistic din Maramures. Ele reflecta rolul important pe care religia l-a avut in viata maramuresenilor fiind dovada vie a obiceiurilor si traditiilor de acum cateva sute de ani si care se mai pastreaza si astazi.

      Ca o recunoastere a unicitatii si a valorii creatiilor mesterilor maramureseni, opt din cele aproximativ 100 de biserici vechi de lemn din Maramures au fost incluse in Patrimoniul Universal UNESCO.

BÂRSANA

      Biserica cu hramul "Intrarea Maicii Domnului in Biserica" a fost construita in 1720 pe locul alteia mai vechi care a fost arsa de tatari. Initial, biserica a apartinut unei manastiri (unica din cele opt biserici patrimoniu UNESCO) si doar la 1806 a fost mutata pe amplasamentul actual. Biserica este construita din lemn de stejar, are acoperis dublu, turn cu foisor deschis si un coif conic. La stramutarea pe actualul amplasament bisericii i s-a adaugat un pridvorul structurat pe doua niveluri (solutie arhitecturala rara la bisericile de lemn). Intreaga constructie este incinsa cu un brâu sculptat in forma de funie impletita. Iconografia, realizata de Toader Hodor si Ioan Plojodeste, este variata si are influente baroce. Pictura se pastreaza in principal in naos si altar si prezinta scene ample din geneza, ciclul patimilor, episoade din viata lui Isus si a Fecioarei Maria.

      Biserica poate fi vizitata zilnic intre 9.00 si 17.00 si nu exista taxa de vizitare.

BUDEŞTI

      Biserica cu hramul "Sf. Nicolae" a fost construita la 1643, nu a fost niciodata modificata sau extinsa si este un exemplu de arhitectura tipica din zona Maramuresului istoric. Cu o inaltime de 38 m, biserica are acoperisul in doua trepte pe toata suprafata ei si impresioneaza prin cei paisprezece stalpi (7 pe fiecare latura) care sustin acoperisul. Turnul clopotnita are un foisor deschis, evazat peste corpul turnului iar coiful are 4 turnulete. Acesta este un element specific bisericilor din zona Lapus si era un semn ca satul avea Sfat al Batrânilor/Juzilor. Usa de la intrare este superb decorata. Pictura parietala, opera zugravilor Alexandru Ponehalski si Ianos Opris, este variata si bine conservata. Icoana de pe masa sfânta si chivotul sunt deosebite, exista un candelabru de lemn foarte elaborat si biserica dispune si de o colectie de icoane pe sticla valoroase. Tot aici se gaseste camasa de zale a celebrului haiduc Pintea Viteazul (1670-1703).

      Langa biserica se gaseste 'Masa pomenilor', formata din mai multe lespezi de piatra care au inscrise numele familiilor bogate din sat. Aici se desfasura Sfatul Bătrânilor şi se dadeau pomeni familiilor sarace. În prezent, biserica mai este folosita pentru slujbele de Crăciun şi Paşte precum si pentru nunti sau inmormantari.

      Taxa pentru vizitarea bisericii este de 3 Ron/pers. iar cheia se gaseste peste drum la Primaria Budesti sau sunati la +40-724-543761.

DESEŞTI

      Biserica cu hramul "Cuvioasa Paraschiva" a fost construita in 1770 pe locul alteia mai vechi. Acoperisul are doua trepte pe toata lungimea constructiei cu exceptia Altarului. Turnul clopotnita are foisorul deschis si extins peste structura turnului. Pictura, realizata prin 1780 de catre Radu Munteanu cu influente post-bizantine, este foarte bine pastrata si infatiseaza scene clasice din biblie (Judecata din Urma, Vechiul si Noul Testament, Ciclul patimilor). Interesanta este o ilustrare a diverselor natii (evreii, turcii si tatarii, nemtii, francii) cu elementele vestimentare si culturale specifice la Judecata de Apoi. In pronaos este pictat focul Iadului si sunt exemplifica torturile la care sunt supusi cei care ajung acolo. Iconostasul este dispus pe trei registre iar Altarul are usi imparatesti frumos decorate cu motivul vitei de vie. In cimitir se gasesc cruci celtice, dovada a vechimii cimitirului dar si a influentelor culturale manisfestate in zona.

      Taxa de vizitare este de 2 Ron/pers. iar cheia se gaseste la casa parohiala, in spatele bisericii.

IEUD

      Biserica cu hramul "Nasterea Maicii Domnului" a fost ridicata in secolul XVII, in jurul anului 1620. Unii istorici si etnografi sustin ca biserica dateaza din 1364 insa elementele si stilul arhitectural precum si dimensiunea constructiei sau momentul realizarii picturii interioare (1782) indica construirea edificiului la o data mai recenta. Trebuie stiut ca in podul bisericii s-a descoperit "Codicele de la Ieud", considerat primul document in limba romana insa scris cu litere chirilice. Codicele este datat in anii 1391-1392 prin aproximarea anului 6900 mentionat pe prima pagina a manuscrisului. Biserica construita din lemn de brad are acoperis in doua trepte (cu exceptia acoperisului Altarului). Turnu are foisorul deschis iar coiful este de mici dimensiuni. Usa de la intrare are ancadrament masiv si dispune de un zavor de lemn. Pictura a fost realizata la 1782 de Alexandru Ponehalschi si infatiseaza Judecata de Apoi in pronaos iar in naos Sf. Treime, Vechiul si Noul Testament. Biserica detine cateva icoane pe lemn, un frumos candelabru de lemn iar Sf. Masa este deosebita fata de alte biserici.

      In prezent, din cauza refacerii picturii, se poate vizita doar pronaosul iar in naos se pot intrezari printre schele doar cateva scene din pictura. Taxa de vizitare este de 3 Ron/pers. iar pentru cheie trebuie sunat la numerele de telefon afisate langa intrarea in biserica.

PLOPIŞ

      Biserica cu hramul "Sf. Arhangheli" a fost ridicata intre anii 1798-1805 si a fost sfintita in 1811. In momentul ridicarii bisericii, in sat traiau 49 de familii iar pretul constructiei a fost 49 galbeni, cate unul pentru fiecare familie din sat. Constructie foarte zvelta, inalta de 47 m, biserica se imbina stilul maramuresean cu cel nord-transilvanean. Acoperisul este intr-o singura treapta, turnul clopotnita are foisor deschis iar coiful (hexagonal) are patru turnulete, semn ca satul avea Sfat al Batranilor/Juzilor. Biserica este inconjurata de doua brauri sculptate pe peretii laterali. Tot pe peretii laterali se pot remarca ferestrele pe doua niveluri, chiar daca peretii nu sunt suprainaltati ca la alte biserici. Pridvorul a fost adaugat ulterior constructiei. Pictura este conservata bine insa doar pe tavan si pe partea superioara a peretilor, partea inferioara a acestora fiind vopsita cu var alb. Iconostasul, atribuit lui Stefan Zugravul la 1810, se desfasoara in doua registre si prezinta doua scene ample. Usile imparatesti sunt frumos sculptate, avand motivul vitei de vie. Biserica adaposteste un chivot deosebit, o cruce de lemn veche precum si doua carti de rugaciune de valoare. Si in prezent biserica este unica din sat si serveste pentru toate serviciile religioase.

      Nu exista taxa pentru vizitare dar donatiile sunt binevenite. Pentru cheia bisericii sunati la +40-741-203676.

POIENILE IZEI

      Biserica cu hramul "Cuvioasa Paraschiva" a fost construita in 1604, fiind sfintita in 1637 si este una din cele mai vechi biserici de lemn din Maramures. Este o biserica de mici dimensiuni, cu acoperis in doua trepte pe toata suprafata constructiei iar structura este suprainaltata (modificare realizata in secolul XVIII). Tot in aceasta perioada sunt cladite pridvorul si balconul din naos. Pictura parietala, realizata la 1794 de zugravul Gheorghe din Dragomiresti, se remarca prin cateva scene ample: Judecata de apoi, grupuri de alte natii cu specificul lor (evrei, turci si tatari, arapi, tigani) sau scene din Geneza. Iconostasul este realizat in trei registre. Altarul este de forma patrata (ceea ce dovedeste originea arhaica a constructiei) iar usile si icoanele imparatesti au o valoare artistica deosebita.

      In biserica nu exista curent electric iar lumanarile nu pot fi folosite asa ca lumina pentru vizualizarea picturilor este destul de slaba. Taxa de vizitare este 4 Ron/pers. iar pentru cheie sunati la +40-726-387120.

ROGOZ

      Biserica cu hramul "Sf. Arhangheli" a fost ridicata in 1663 pe locul uneia mai vechi arsa de tatari in 1661. Construita din lemn de ulm, biserica se remarca prin abundenta de ornamente, prin intrarea pe latura sudica dar si prin acoperisul unitar, foarte extins si asimetric. Coiful foarte evazat are ca element distinct doua pliuri si este inzestrat cu patru turnulete (semn ca satul avea Sfat al Batranilor/Juzilor). Usa de la intrare se remarca prin forma ancadramentul in acolada dar si prin extensia speciala a acoperisului deasupra lespezii de la intrare. Acelasi tip de ancadrament se pastreaza si la trecerea dintre pronaos si naos aceasta fiind dotata cu o usa, spre deosebire de majoritatea celorlalte biserici de lemn. Pictura, realizata la 1785 de mesterii Radu Munteanu si Nicolae Man, este bine conservata iar Iconostasul este pictat direct pe perete, in trei registre. Biserica detine un frumos candelabru de lemn precum si cateva icoane valoroase pe lemn si sticla. In exteriorul bisericii, pe latura nordica se gaseste ´Masa mosilor´ iar acoperisul este mult extins pentru a acoperi aceasta masa. Masa este impartita in portiuni pentru fiecare familie bogata din sat iar numele acestora sunt trecute pe peretele bisericii. Aici batranii satului judecau diversele pricini iar de Pasti familiile bogate dadeau pomeni saracilor.

      Nu se percepe taxa de intrare dar donatiile sunt binevenite. Pentru cheie sunati la numerele de telefon afisate langa usa de intrare in biserica.

ŞURDEŞTI

      Biserica cu hramul "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" a fost construita in 1766 de mesterul Ion Macarie si este considerata cea mai inalta biserica de lemn din Romania - 54 m. Acoperisul are doua trepte pe toata intinderea cladirii iar coiful are patru turnulete (semn ca satul avea Sfat al Batranilor/Juzilor). Biserica este construita din lemn de stejar iar in sec. XIX s-a adaugat un pridvor pe doua niveluri. Biserica are podea din piatra spre deosebire de majoritatea bisericilor de lemn. Pictura murala, realizata in 1783, se pastreaza destul de bine iar Iconostasul actual este suprapus peste cel vechi si se desfasoara pe trei registre. Fiecare scena si fiecare dintre registrele Iconostasului sunt delimitate de celelalte prin rame, lucru destul de rar la bisericile din Maramures. Se remarca usile imparatesti frumoase precum si cateva icoane pe lemn valoroase. In cimitir se gasesc cateva cruci vechi din piatra.

      Nu exista taxa de vizitare insa donatiile sunt binevenite. Pentru cheie adresati-va la casa parohiala situata langa poarta bisericii.

sursa foto: http://jurnalspiritual.eu/wp-content/uploads/2013/07/BISERICA-DE-LEMN-DIN-BUDESTI.jpg

MARAMURES
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Premiul pentru Destinația Anului se va acorda în cadrul Galei de la ...
 
O oază de liniște aflată la 2 ore de București atrage tot mai mul...
 
În cele două zile se organizează o mulțime de activități pentru ...
 
Refugiul montan din județul Covasna va fi amplasat la o altitudine de...
 
Casa de romi va fi inaugurată în Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”...
 
Lacul Noua din Brașov devine, în perioada 7-10 martie, un paradis al...
 
Influencerul a vorbit foarte frumos despre vizita făcută în țara n...
 
Un loc superb din țara noastră, dar care a ajuns să fie `uitat ...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Curiozități și superstiții despre magnolii - florile feminității

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0