Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 08 Iulie 2019

       Dârjiu este un sat din județul Harghita care a devenit punct de atracție pentru tot mai mulți turiști. Este situat în inima Subcarpaților Homoroadelor și iese în evidență datorită turnului semeț al bisericii fortificate ce se ridică mândru spre cer, potrivit descoperă.ro.

       În mijlocul caselor viu colorate, delimitate de drumuri pietruite, se regăsește biserica-cetate, „sufletul comunității” după cum spun localnicii, care are un rol deosebit. În afară de îndrumare spirituală și de rolul de apărare, biserica adăpostește de sute de ani proviziile de hrană ale sătenilor. A fost ridicată în anul 1270 și construită în stil arhitectonic romanic, specific vremurilor de atunci. Lucrările de fortificare au fost finanțate de către Principatul Transilvaniei sub voievodatul lui Rakoczi Gyorgy, arată o inscripție din anul 1640.

       Din cauza faptului că încăperile bisericii sunt foarte înalte, de peste 5 metri, iar zidurile sunt extrem de groase, temperatura este propice păstrării alimentelor precum slănină afumată, ciolane de porc, cărneturi și cârnați, și așa mai departe. Cuiele din lemn de care atârnă proviziile se moștenesc din generație în generație, în trecut numărul lor arăta nivelul de bunăstare ale deținătorilor. 

       Există și un obicei legat de modul de păstrare și administrare a proviziilor și anume, în fiecare miercuri dimineață, clopotul bisericii începe să bată iar sătenii știu că porțile bisericii fortificate se deschid pentru ca ei să-și poată lua hrană acasă pentru o săptămână. Dacă turiștii anunță din timp că vor să participe la „ceremonia slăninilor”, pot face acest lucru și, în schimbul unei sume de bani, pot degusta din bucatele îmbietoare specifice locului.

       Trecerea timpului este măsurată de un ceas solar fixat pe turnul sud-vestic în anul 1662. Biserica fortificată din Dârjiu sau „Cetatea Slăninilor” a fost declarată monument UNESCO în anul 1999 și este una dintre cele mai importante construcții de acest fel din Transilvania.

 

       Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto:   ://www.imperialtransilvania.com/ro/2019/05/28/citeste-stirea/argomenti/places-of-interest-1/articolo/biserica-fortificata-de-la-darjiu-supranumita-si-cetatea-slaninilor-monument-unicat-de.html://www.directbooking.ro/obiectiv-biserica-fortificata-darjiu-588.aspx://www.imperialtransilvania.com/2019/05/28/read-more/argomenti/places-of-interest-1/articolo/the-fortified-church-of-darjiu-nicknamed-the-fort-of-bacon-a-unique-monument-of-world-her.html://www.imperialtransilvania.com/ro/2019/05/28/citeste-stirea/argomenti/places-of-interest-1/articolo/biserica-fortificata-de-la-darjiu-supranumita-si-cetatea-slaninilor-monument-unicat-de.html://www.blogprinvizor.ro/2009/10/08/darjiu-judetul-harghita-unesco/://www.monitorulbt.ro/turism/2019/06/20/cetatea-slaninilor-de-la-darjiu/

HARGHITA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Școala de lemn din Ticera este prima școală monument funcțională ...
 
Pandemia nu anulează petrecerea de Halloween de la Castelul Bran. Cum...
 
Muntele Tâmpa este reprezentativ pentru orașul Brașov, unul dintre ...
 
În anul 1996, cele șase țări riverane Mării Negre au decis înfii...
 
Construit în anul 1894, Palatul Bragadiru impresionează prin mărime...
 
O porție de artă în Piața Dorobanți.
 
Este una dintre cele mai importante peșteri din Cheile Ordancusii.
 
Pasul Tihuța, drumul care unește Transilvania de Moldova, este unul ...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Cum pot vota românii aflați în carantină sau izolare la alegerile din 6 decembrie

» 28 Noiembrie 2020 | Comentarii 0
 
SHOWBIZ
 
Loredana Chivu, criticată dur: „Jegul care clocăie sub gheare...”

» 27 Noiembrie 2020 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Cum să-ți îngrijești unghiile în sezonul rece

» 27 Noiembrie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Muzeul de Etnografie din Piatra Neamț
NEAMT
» 27 Noiembrie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL DOLJ
 
Încep lucrările de consolidare și restaurare a clădirii de patrimoniu Casa Pleșia din Craiova

» 27 Noiembrie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Fără luminițe de Crăciun la Deva. Primarul va redirecționa banii către Spitalul Județean de Urgență

» 26 Noiembrie 2020 | Comentarii 0