Biserica romano-catolică din GhelinÈ›a se află în satul cu acelaÈ™i nume, atestat documentar în anul 1567, însă, potrivit descoperirilor arheologice din zonă, omul È™i-a făcut simÈ›ită prezenÈ›a aici cu mult înainte de această dată. Biserica este pe cât de frumoasă, pe atât de discretă, È™i cu o istorie care impresionează în primul rând în ceea ce priveÈ™te vechimea ei.
LăcaÈ™ul de cult a fost ridicat în onoarea Sfântului Imre (Emeric), în 1245, în stilul arhitectonic (roman târziu) È™i surprinde prin valoarea picturilor murale din interior, realizate în 1330, care reprezintă viaÈ›a lui Hristos È™i Legenda Sfântului Ladislau. Face parte din patrimoniul UNESCO È™i este una dintre cele mai valoroase biserici din Transilvania.
Biserica se face remarcată prin frescele de pe trei dintre pereÈ›ii clădirii care reprezintă scene ale legendei Sf. Ladislau È™i datează din 1330-1340. Povestea Sfântului Ladislau spune că un cuman a răpit o fată maghiară, Ladislau porneÈ™te în urmărirea lor È™i îi ajunge din urmă. Cumanul este oprit din fugă cu arcul, datorită fetei care îl trage după ea. Ladislau È™i răpitorul leagă caii de copac È™i încep să se lupte. Fata maghiară era, în tot acest timp, legată de cuman însă, cu puÈ›in noroc ajunge la Ladislau care îl decapitează pe răuvoitor, potrivit drumliber.ro.
Povestea se bazează pe niÈ™te legende orientale mai vechi È™i este des întâlnită în lumea catolică. Simbolizează soarta femeii, faptul că ea este desprinsă uneori forÈ›at din lumea patriarhală È™i salvată în cele din urmă de un bărbat. Picturile din lăcaÈ™ul de cult surprind È™i momente importante din viaÈ›a lui Iisus, dar È™i alte scene din Biblie. Printre elementele care atrag atenÈ›ia în biserică se află È™i o scriere veche cu alfabetul cu rune (se citeÈ™te de la dreapta la stânga), dar È™i cel mai vechi obiect al lăcaÈ™ului de cult: o cristelniță din vechea biserică romanică, potrivit sursei citate.
Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://www.forbes.ro/comorile-ascunse-ale-covasnei-66324/biserica-din-ghelinta://ofotografie.blogspot.com/2010/01/biserica-din-ghelinta-1245.html://financiarul.ro/2013/09/11/biserica-din-ghelinta-covasna-un-monument-unesco-prea-putin-cunoscut/://ro.wikipedia.org/wiki/Ghelința,_Covasna://financiarul.ro/2013/09/11/biserica-din-ghelinta-covasna-un-monument-unesco-prea-putin-cunoscut/://ihaveamap.com/index.php/2016/10/21/ce-e-de-vazut-in-covasna-cele-sapte-minuni-si-o-noapte-la-castel/biserica-ghelinta/