Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 28 Octombrie 2019

        Biserica romano-catolică din Ghelința se află în satul cu același nume, atestat documentar în anul 1567, însă, potrivit descoperirilor arheologice din zonă, omul și-a făcut simțită prezența aici cu mult înainte de această dată. Biserica este pe cât de frumoasă, pe atât de discretă, și cu o istorie care impresionează în primul rând în ceea ce privește vechimea ei.

        Lăcașul de cult a fost ridicat în onoarea Sfântului Imre (Emeric), în 1245, în stilul arhitectonic (roman târziu) și surprinde prin valoarea picturilor murale din interior, realizate în 1330, care reprezintă viața lui Hristos și Legenda Sfântului Ladislau. Face parte din patrimoniul UNESCO și este una dintre cele mai valoroase biserici din Transilvania.

        Biserica se face remarcată prin frescele de pe trei dintre pereții clădirii care reprezintă scene ale legendei Sf. Ladislau și datează din 1330-1340. Povestea Sfântului Ladislau spune că un cuman a răpit o fată maghiară, Ladislau pornește în urmărirea lor și îi ajunge din urmă. Cumanul este oprit din fugă cu arcul, datorită fetei care îl trage după ea. Ladislau și răpitorul leagă caii de copac și încep să se lupte. Fata maghiară era, în tot acest timp, legată de cuman însă, cu puțin noroc ajunge la Ladislau care îl decapitează pe răuvoitor, potrivit drumliber.ro.

        Povestea se bazează pe niște legende orientale mai vechi și este des întâlnită în lumea catolică. Simbolizează soarta femeii, faptul că ea este desprinsă uneori forțat din lumea patriarhală și salvată în cele din urmă de un bărbat. Picturile din lăcașul de cult surprind și momente importante din viața lui Iisus, dar și alte scene din Biblie. Printre elementele care atrag atenția în biserică se află și o scriere veche cu alfabetul cu rune (se citește de la dreapta la stânga), dar și cel mai vechi obiect al lăcașului de cult: o cristelniță din vechea biserică romanică, potrivit sursei citate. 

 

        Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://www.forbes.ro/comorile-ascunse-ale-covasnei-66324/biserica-din-ghelinta://ofotografie.blogspot.com/2010/01/biserica-din-ghelinta-1245.html://financiarul.ro/2013/09/11/biserica-din-ghelinta-covasna-un-monument-unesco-prea-putin-cunoscut/://ro.wikipedia.org/wiki/Ghelința,_Covasna://financiarul.ro/2013/09/11/biserica-din-ghelinta-covasna-un-monument-unesco-prea-putin-cunoscut/://ihaveamap.com/index.php/2016/10/21/ce-e-de-vazut-in-covasna-cele-sapte-minuni-si-o-noapte-la-castel/biserica-ghelinta/

COVASNA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
POLITICA
 
Ciucă, despre principiile PNL: Să apărăm familia, comunitatea, inițiativa particulară!

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Pateurile de ficat conțin aditivi și alte tipuri de carne mai ieftină

» 25 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA PARULUI
 
Cele mai bune 5 leacuri băbești contra căderii părului

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Un turn medieval din România va fi restaurat și va intra în circuitul turistic

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
Stațiile mijloacelor de transport în comun din Iași vor fi modernizate

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GORJ
 
Apă și canalizare în comuna Drăgotești: Este un proiect mult așteptat

» 25 Mai 2024 | Comentarii 0