Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
EVENIMENTE
Adaugat: 19 Februarie 2019

      19 februarie este zi de sărbătoare națională pentru România. La această dată s-a născut Constantin Bâncuși, celebrat de Institutul Cultural Român prin Ziua Brâncuși. Operei și personalității marelui artist român îi va fi dedicată o serie de evenimente de anvergură în cadrul următoarei ediții a Festivalului Europalia ce se va desfășura în perioada octombrie 2019-ianuarie 2020 în Belgia. La această ediție, România are statutul de țară invitată de onoare.

      Constantin Brâncuși este unul dintre marii artiști ai secolului XX care a avut o influență foarte mare în ce privește înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. Lucrările sale se remarcă prin eleganță vizuală, acestea combinând stilul ornamental de inspirație folclorică și caracterul direct de sculptură țărănească cu stilul sofisticat și rafinat al avangardei pariziene, care se poate vedea în operele sale de la maturitate.

      În anul 1903, a primit prima comandă a unui monument public, bustul generalului medic Carol Davila, care a fost instalat la Spitalul Militar din București. Acesta este, de altfel, singurul monument public din București al marelui sculptor. Peste 3 ani își expune pentru prima dată lucrările la Societe Nationale des Beaux-Arts și la Salon d`Automne din Paris.

      Un an mai târziu, în 1907, este prezentată prima variantă a „Sărutului” care a stat la baza celebrei lucrări „Poarta Sărutului”, din ansamblul de la Târgu Jiu, din care fac parte și „Coloana fără sfârșit” și „Masa Tăcerii”. Printre lucrările celebrului sculptor român se mai numără și „Rugăciunea” și „Domnișoara Pogany”.

      Constantin Brâncuși s-a stabilit la Paris, unde a și decetat în martie 1957, fiind înmormântat în cimitirul Montparnasse. Brâncuși a lăsat moștenire statului român atelierul său și un număr foarte important de lucrări. Din păcate statul român, condus de partidul comunist, nu a vrut să accepte moștenirea sculptorului. Astfel, atelierul său a revenit statului francez, iar Muzeul Național de Artă Modernă din Paris păstrează lucrările lăsate moștenire statului român prin testament.

      În 1991, Ansamblul Brâncuși de la Târgu-Jiu a fost inclus pe lista tentativă a UNESCO. Conform site-ului Institutului Național al Patrimoniului, ansamblul lucrat în România este singura lucrare de artă monumentală de amploare creată de Brâncuși, care avea la data înființări proiectului (1935-1936) o recunoaștere mondială.

      Brâncuși și-a documentat creațiile prin fotografie, imaginile ajutându-l să fixeze vizual lucrările finalizate, dar și să rețină etapele de execuție a sculpturilor. Fotografia era stâns leagă de sculptură pentru Brâncuși, acesta regăsindu-și motivele, pretextele și inspirația. La moartea sa, sculptorul român a lăsat în urmă mai bine de 560 de negative și 1000 de fotografii.

 

      Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

Sursa foto: ://adevarul.ro/cultura/arte/artistul-constantin-brancusi-celebrat-romania-lume-1_5c6adea2445219c57e4d05ce/index.html ://www.crestinortodox.ro/editoriale/constantin-brancusi-sculptor-crestin-139944.html ://www.google.com/search?q=constantin+brancusi&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiolan8usfgAhXIqIsKHe6ZD9IQ_AUIDigB&biw=1920&bih=888#imgrc=jqJgFQ1jdK6WeM: ://calatorim.ro/articole/calatorim-in-romania-ansamblul-sculptural-constantin-brancusi-de-la-targu-jiu-id433.html ://www.dcnews.ro/sarutul-lui-brancusi-licitat-la-new-york-vezi-pre-ul_442733.html ://www.google.com/search?biw=1920&bih=888&tbm=isch&sa=1&ei=6slrXPCwPMjRrgTus76QDQ&q=constantin+brancusi+&oq=constantin+brancusi+&gs_l=img.3.0.35i39j0l2j0i67j0l6.30229.30229..30471...0.0..0.99.99.1......1....1..gws-wiz-img.z-3foe25CDQ#imgrc=HMaTaxLlvy4jZM:


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Video Games Museum se va deschide în București, de către Asociația...
 
Ediția a XVII-a a Festivalului Clătitelor de la Prejmer are loc pe 6...
 
Domeniul Regal Săvârșin a anunțat deschiderea oficială din acest ...
 
A început „răsfățul culinar într-un peisaj de primăvară”.
 
Evenimentul se va desfășura până pe 21 aprilie.
 
Pentru minivacanța de Paște și de 1 Mai, turiștii care ajung în C...
 
Curio Collection by Hilton se va deschide în această vară, la Timi...
 
A fost deschisă expoziția „Chipuri și veșminte din Șchei”, di...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Târg de Florii cu produse montane românești, în curtea Ministerului Agriculturii

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
POLITICA
 
Roman (PNL), atac dur la adresa PSD: Aceleași amenințări, șantaj, mizerie!

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Obiceiuri banale care te îmbătrânesc fără să îți dai seama

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Cabana Negoiu, prima cabană montană construită în România
SIBIU
» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL DOLJ
 
La Craiova se desfășoară, până pe 15 mai, o campanie de ridicare a deșeurilor voluminoase

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0