Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
INTERNATIONALE
Adaugat: 18 Februarie 2014    Actualizat: 18 Februarie 2014

Noi ciocniri au izbucnit, marți, între manifestanți și poliție în Ucraina, în apropierea Parlamentului de la Kiev. Atacurile cu pietre și cocteiluri Molotov lansate de protestarai și răspunsul în forță ale polițiștilor cu grenade asurzitoare și gloanțe de cauciuc au produs bilanțul de la această oră: nouă oameni uciși în timpul violențelor.

Protestatarii au lansat, marți, un atac împotriva sediului Partidului Regiunilor al președintelui Viktor Ianukovici, pe care l-au și ocupat, aruncând cu pietre și cocteiluri Molotov în cordonul de jandarmi.

Ei au forțat intrarea într-un garaj din curtea imobilului cu un topor. o mașină a fost incendiată, iar o limuzină blindată a reușit să părăsească zona violențelor.

După ce au preluat controlul asupra sediului Partidului Regiunilor, manifestanții au fost respinși de către polițiștii antirevoltă.

Autoritățile au închis metroul de la Kiev, îndreptându-se spre Piața Maidan, care a devenit un simbol al mișcării de contestare, ocupată de aproape trei luni.

În Piața Maidan, unde manifestanții consolidau baricade și smulgeau pavele, au ajuns trupe din cadrul Berkut și o unitate de elită a poliției antirevoltă.

Femeile și copiii, protejați înaintea atacului

Forțele de ordine din Kiev au rugat femeile și copiii să părăsească Piața Independenței, avertizând cu o intervenție în forță pentru dispersarea manifestanților proeuropeni.

Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziției ucrainene, a reamintit că forțele de ordine au lansat un ultimatum pentru evacuarea Pieței Independenței. “Le cerem femeilor și copiilor să plece din Piața Maidan. Nu excludem posibilitatea unui asalt al forțelor de ordine”, a spus Kliciko.

Rusia a condamnat imediat această revenire la violenţe în Ucraina, pe care a atribuit-o politicii occidentalilor.

"Ceea ce se înâtmplă acum este rezultatul direct al politicii de complezenţă a politicienilor occidentali şi structurilor europene care, de la începutul crizei, trec cu vederea acţiunile agresive ale forţelor radicale din Ucraina, încurajând, în fapt, escaladarea şi provăcările la adresa puterii legale", a apreciat Ministerul rus de Externe, într-un comunicat.

Violențele de la Kiev au loc după mai multe săptămâni în care mișcarea de contestare le-a oprit, în contextul în care opoziția a promis o “ofensivă pașnică” în vederea exercitării unor presiuni asupra deputaților, reunind peste 20.000 de persoane la o defilare care a degenerat, marți.

Ultimele confruntări, petrecute la sfârșitul lui ianuarie, s-au soldat cu patru persoane ucise, dintre care două prin împușcare, și peste 500 de răniți.

Pentru a opri conflictele care au avut loc marți în Ucraina, forțele de ordine au dat un ultimatum de două ore opoziției să pună capăt confruntărilor violente. "Avertizăm capetele înfierbântate din cadrul opoziţiei: puterea are mijloacele să restabilească ordinea (...). Vom fi nevoiţi să recurgem la măsuri de cea mai mare fermitate, în cazul în care tulburările nu încetează până la ora (locală) 18.00 (18.00, ora României)", au anunţat Ministerul de Interne şi serviciile speciale (SBU) într-o declaraţie comună.

Infirmerie improvizată, în sediul Primăriei

Din cauza numărului mare de răniți, sute de manifestanți au ocupat din nou, marți seară, sediul Primăriei din Kiev, care fusese evacuat duminică după adoptarea legii amnistierii protestatarilor, și l-au transformat într-o infirmerie improvizată.

După transmiterea ultimatului, care nu a fost acceptat, forțele de ordine au intervenit pentru dispersarea protestatarilor poreuropeni adunați în Piața Independenței cu blindate echipate cu tunuri de apă. Vehiculele au intrat printre protestatari, care au atacat cu sticle incendiare.

De asemenea, două avioane de vânătoare au survolat centru Kievului, la altitudine medie, probabil trimise pentru intimidarea manifestanților.

Ultimul bilanț prezentat de presa ucraineană arată că, în acest moment, s-au înregistrat cel puțin nouă persoane ucise, șapte protestatari și doi polițiști, și alte sute de persoane rănite, inclusiv 15 jurnaliști.

Bilanțul anterior era de șapte morți.  


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Șase agenți de la Rutieră, reținuți pentru mai multe infracțiuni
Șase polițiști de la Rutieră au fost reținuți și acuzați de lu...
 
Posibilitatea obligativității purtării măștii în casă și mașină, criticată dur de un cunoscut avocat: Un minunat prilej de a te transforma într-un pericol public!
Avocatul Gheorghe Piperea critica recomandarea premierului Orban refer...
 
E oficial! Iată cum va începe școala din 14 septembrie
Președintele României a anunțat când și în ce condiții va înce...
 
Guvernul a stabilit care sunt cele 25 de boli pentru care este obligatorie carantina sau izolarea
Autoritățile au pus în dezbatere publică un proiect care prevede c...
 
Zilierii și sezonierii vor primi sprijin financiar de la stat. Câți bani se dau
Zilierii și sezonierii afectați de pandemie vor primi 35%, respectiv...
 
Un medic spune ce trebuie să facem pentru a scăpa de avalanșa infectărilor cu Covid-19
Doctorul Virgil Musta spune ce reguli trebuie să respectăm pentru a ...
 
Ministrul Agriculturii - Când și cu cât vor fi despăgubiți fermierii afectați de secetă
Despăgubirile vor fi virate imediat după rectificarea bugetară, a s...
 
Ministrul Sănătății vrea prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile
Ministrul Nelu Tătaru a declarat că este necesară prelungirea stăr...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Medic renumit, declarații uluitoare despre testele pentru Covid-19: Dacă o probă e pozitivă, toate sunt declarate la fel

» 13 August 2020 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Ministrul Sănătății vrea prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile

» 12 August 2020 | Comentarii 0
 
FASHION FEMEI
 
Ce culori se poartă în sezonul toamnă-iarnă 2020

» 11 August 2020 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
De unde să vezi panorama Brașovului?
BRASOV
» 10 August 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL MEHEDINTI
 
Un candidat la Primăria Severin are un proiect pentru transformarea Stadionului 1 Mai

» 13 August 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BRASOV
 
Primăria Brașov a alocat 47,74 milioane de lei pentru izolarea termică a unor blocuri sociale

» 12 August 2020 | Comentarii 0