Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 12 Iulie 2019

       În cadrul unei emisiuni de la Antena 3 a fost dezvăluit faptul că, Laura Codruța Kovesi, fost procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, revocată din funcție printr-un decret al președintelui Iohannis, încearcă să obțină acum gradul profesional fără concurs. Curtea de Apel București i-a dat câștig de cauză fostei șefe DNA însă, Consiliul Superior al Magistraturii a făcut recurs, iar acum dosarul urmează să ajungă la Înalta Curte de Casație și Justiție. 

 

       „Vorbim despre obținerea gradului profesional pe care doamna Kovesi tot încearcă să îl obțină, cumva pe lângă lege, și am văzut că la Curtea de Apel București a câștigat. Doar că cei de la CSM au făcut recurs și acest dosar va ajunge la Înalta Curte de Casație și Justiție. Și aici sunt două chestiuni: odată motivele de recurs ale CSM care sunt pur si simplu zdrobitoare, inclusiv față de instanță, de judecătoarea care i-a dat acest grad profesional de Parchet General doamnei Kovesi; pe de altă parte Curtea de Apel București, împreună cu doamna Kovesi vor să încalce și să treacă dincolo de practica Înaltei Curți de Casație și Justiție. Doamna Kovesi nu este singurul procuror care a încercat să facă asta, în trecut au mai fost procurori care au cerut să li se admită, să li se recunoască acest grad profesional de Parchet General doar pentru că au fost numiți într-o funcție acolo” a declarat jurnalista Berta Popescu în cadrul emisiunii `Sinteza Zilei` de la Antena 3.

 

       Aceasta a prezentat o altă decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, mai exact practica ÎCCJ în astfel de cazuri, care spune: „În esență se arată că procedura de numire în funcții de conducere la Parchetul de la lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prevăzută de dispozițiile art. 55 și art. 56 din Legea nr. 303/204, este o procedură distinctă de cea privind promovarea în funcții de execuție a judecătorilor și procurorilor. Fiind proceduri distincte, numirea contestatoarei într-o funcție de conducere la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție nu poate conduce, în mod automat, la dobândirea de către aceasta a gradului profesional corespunzător parchetului unde își desfășoară în prezent activitatea. (...) În ceea ce privește promovarea procurorilor, Înalta Curte reține că, potrivit dispozițiilor din Legea nr. 303.304 `promovarea judecătorilor și procurorilor se face numai prin concurs organizat la nivel național, în limita posturilor vacante existente la tribunale`”.

 

       Consiliul Superior al Magistraturii spune, în formularea recursului împotriva deciziei Curții de Apel București, că „hotărârea a fost dată cu încălcarea sau aplicarea greșită a normelor de drept material”. Mai mult, CSM subliniază faptul că „Instanța a reținut în mod greșit că prin numirea în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, reclamanta a dobândit automat gradul profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, având în vedere că dobândirea de iure a unui grad profesional de către un procuror numit într-o funcție de conducere la un parchet ierarhic superior ar fi trebuit să fie stipulată în mod expres de legiuitor. În lipsa unei dispoziții normative exprese, nu se poate prezuma voința legiuitorului în acest sens” potrivit Antena 3.

 

       Ca fapt divers, jurnalista Berta Popescu a precizat că judecătoarea de la Curtea de Apel București, care i-a dat câștig de cauză Laurei Kovesi, este soția unui fost procuror care a fost subalternul fostei șefe DNA „care, inclusiv în momentul în care doamna Kovesi era Procuror General, deci membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii, lucra în CSM, era detașat la CSM, procurorul Toma la vremea respectivă, acum a devenit judecător”.

 

 

Sursa foto: ://ro.sputnik.md/politics/20190108/24006740/Kovesi-face-un-demers-surpriza-i-e-facut-praf-de-un-cunoscut-investigator.html


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula în minivacanța de 1 Mai și Paște
CFR Călători a anunțat suplimentarea numărului de trenuri în peri...
 
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
A fost adoptată Strategia Națională de Educație Financiară; are trei direcții de acțiune
Ministerul Educației a anunțat că Strategia Națională de Educați...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
De la anul va intra în vigoare obligativitatea colectării textilelor. Prețul hainelor ar urma să crească
Ministrul Mediului a anunțat că de la 1 ianuarie 2025, va intra în ...
 
Medic psiholog, despre consumul de droguri: Provoacă distrugere de neuroni și de sinapse
Un psiholog atrage atenția că marijuana comercializată la noi în ...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Târg de Florii cu produse montane românești, în curtea Ministerului Agriculturii

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
POLITICA
 
Roman (PNL), atac dur la adresa PSD: Aceleași amenințări, șantaj, mizerie!

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Obiceiuri banale care te îmbătrânesc fără să îți dai seama

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Cabana Negoiu, prima cabană montană construită în România
SIBIU
» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL DOLJ
 
La Craiova se desfășoară, până pe 15 mai, o campanie de ridicare a deșeurilor voluminoase

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0