Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
INTERNATIONALE
Adaugat: 01 Martie 2014    Actualizat: 01 Martie 2014

UPDATE 12.05: Zeci de indivizi cu cagule şi având arme automate au ocupat poziţii, sâmbătă dimineaţă, în jurul Parlamentului regiunii autonome ucrainene Crimeea, în Simferopol. Ucraina a denunţat, vineri, încălcarea spaţiului aerian de către Rusia, cerând revenirea imediată a elicopterelor ruse la baze, conform unui comunicat al Ministerului ucrainean de Externe. Aproximativ 6.000 de militari ruşi au fost trimişi în Peninsula Crimeea, estimează Ministerul ucrainean al Apărării.

Aproximativ 6.000 de militari ruşi au fost trimişi în Peninsula Crimeea, estimează Ministerul ucrainean al Apărării, în timp ce Moscova susţine că mobilizarea trupelor este în concordanţă cu acordurile militare cu Kievul.

Serviciile de securitate ucrainene sunt în stare de alertă maximă în regiunea autonomă Crimeea, dar premierul Arseni Iaţeniuk a dat asigurări că armata ucraineană nu va reacţiona la "provocările" Rusiei.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat Rusia că o intervenţie militară în Ucraina va fi "profund destabilizatoare".

Însă Rusia susţine că mobilizarea trupelor este în concordanţă cu acordul încheiat cu Kievul privind activitatea Flotei Ruse din Sevastopol.

Zeci de indivizi cu cagule şi având arme automate au ocupat poziţii, sâmbătă dimineaţă, în jurul Parlamentului regiunii autonome ucrainene Crimeea, în Simferopol.

Două mitraliere au fost instalate pentru apărarea sediului Parlamentului regional.

Clădirea Parlamentului regiunii Crimeea se află de două zile sub controlul unui grup de comando prorus.


Ucraina a denunţat încălcarea spaţiului aerian de către Rusia, cerând revenirea imediată a elicopterelor ruse la baze, conform unui comunicat al Ministerului ucrainean de Externe. Peste 2.000 de militari ruşi au fost transportaţi pe calea aerului la Simferopol, în sudul Ucrainei, unde staţionează flota rusă la Marea Neagră, a declarat un oficial de rang înalt ucrainean. Preşedintele ucrainean interimar, Oleksandr Turcinov, a denunţat o "agresiune" rusă şi a cerut Moscovei să-şi retragă trupele.

Rusia a mobilizat "câteva sute de militari" în Peninsula ucraineană Crimeea, a afirmat vineri un oficial american din cadrul Apărării, potrivit căruia Statele Unite nu intenţionează în acest moment să riposteze.

"Se pare că ei au mobilizat câteva sute de militari", a declarat pentru AFP acest oficial, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.

"Evaluăm situaţia", a precizat el.

Preşedintele ucrainean interimar, Oleksandr Turcinov, a denunţat vineri o "agresiune" rusă şi a cerut Moscovei să-şi retragă trupele. Potrivit reprezentantului său în Crimeea, Serghei Kuniţân, 2.000 de militari ruşi au sosit pe un aeroport militar în apropiere de Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea, scrie Mediafax.

Potrivit oficialului american din cadrul Apărării, Moscova nu a informat până la acest moment Washingtonul în legătură cu intenţia sa de a mobiliza trupe în Crimeea, unde se află o importantă bază navală rusă, la Sevastopol. Kievul nu a cerut până acum asistenţă militară din partea Washingtonului.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat Rusia, vineri, în legătură cu o eventuală intervenţie armată în Ucraina, atrăgând atenţia că aceasta va avea un "cost", şi a exprimat profunda îngrijorare a Washingtonului faţă de o situaţie "volatilă".

"Suntem profund îngrijoraţi de informaţiile privind mişcări de trupe întreprinse de Federaţia Rusă în Ucraina", a declarat liderul american în sala de presă a Casei Albe.

El nu a confirmat însă declaraţiile preşedintelui ucrainean interimar, Oleksandr Turcinov, care, denunţând o "agresiune" a Moscovei, a afirmat că, vineri, 2.000 de militari ruşi au fost transportaţi pe calea aerului în apropiere de Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea.

"Statele Unite sunt solidare cu comunitatea internaţională şi subliniază că va exista un cost pentru o intervenţie militară în Ucraina", a adăugat Obama.

Preşedintele interimar ucrainean, Oleksandr Turcinov, i-a cerut vineri preşedintelui rus, Vladimir Putin, "să înceteze imediat agresiunea nedisimulată şi să-şi retragă militarii din Crimeea".

"Mă adresez în mod personal preşedintelui Putin pentru a-i cere să înceteze imediat agresiunea nedisimulată şi să-şi retragă militarii din Crimeea", a declarat Oleksandr Turcinov.

El a denunţat o provocare a Moscovei.

"Rusia a trimis trupe în Crimeea. Ea a ocupat Parlamentul şi Guvernul din Crimeea şi încearcă de asemenea să preia controlul asupra mijloacelor de comuncaţii (...). Ea trebuie să înceteze imediat această provocare şi (...) să lucreze exclusiv în cadrul acordurilor semnate", a subliniat preşedintele interimar ucrainean.

El a făcut referire la acordul încheiat în 1997 între Kiev şi Moscova, care reglementează statutul flotei ruse la Marea Neagră.

Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a făcut apel, vineri, pentru "dialog politic", în contextul actualelor tensiuni din Crimeea, subliniind necesitatea respectării "integrităţii teritoriale" a Ucrainei.

Jose Manuel Barroso a vorbit la telefon cu noul premier ucrainean, Arseni Iaţeniuk, căruia i-a dorit "fermitate şi determinare pentru a depăşi importantele provocări cu care se confruntă" ţara sa, anunţă un comunicat al CE.

"Preşedintele Barroso şi premierul Iaţeniuk au fost de acord asupra necesităţii de a face faţă tensiunilor actuale din Crimeea prin dialog politic în cadrul unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării", adaugă comunicatul CE.

La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a făcut apel pentru evitarea "a tot ceea ce ar putea contribui la agravarea situaţiei" din Ucraina şi pentru "reţinere" în Crimeea, într-o discuţie telefonică purtată cu preşedintele rus Vladimir Putin, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului german.

Peste 2.000 de militari ruşi au fost transportaţi pe calea aerului la Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea, în sudul Ucrainei, unde staţionează flota rusă la Marea Neagră, a declarat un oficial de rang înalt ucrainean, citat de AFP.

"Asistăm astăzi la o invazie armată rusă (...). Spaţiul aerian al (Crimeei) este închis din cauza numărului mare de aterizări  ale avioanelor şi elicopterelor ruseşti", a declarat reprezentantul preşedintelui ucrainean în Crimeea, Serghei Kuniţân, pentru postul de televiziune ART.

El a apreciat că peste 2.000 de militari ruşi au fost transportaţi pe calea aerului pe un aeroport militar în apropiere de Simferopol.

Zborurile prevăzute pentru vineri seară şi sâmbătă dimineaţă în direcţia aeroportului Simferopol, în Crimeea, au fost anulate, din cauza "ultimelor evenimente" de la faţa locului, unde militari neidentificaţi şi civili proruşi patrulează în zona aeroportului, a anunţat o purtătoare de cuvânt de la Kiev.

"Zborurile cu plecare şi cu destinaţia Simferopol prevăzute pentru vineri seară şi sâmbătă dimineaţă sunt anulate", a declarat ea pentru AFP.

"Ministerul ucrainean de Externe a protestat, într-o notă trimisă Rusiei, faţă de încălcarea spaţiului aerian ucrainean, cerând revenirea imediată a militarilor şi a elicopterelor în baze", precizează Ministerul de Externe de la Kiev.

Ucraina denunţă nerespectarea de către Rusia a acordului din anul 1997 care stabileşte reguli pentru flota rusă de la Marea Neagră, staţionată în Portul Sevastopol din Crimeea.

Potrivit serviciilor de securitate ucrainene, cel puţin zece elicoptere militare ruse au fost observate vineri în regiunea autonomă ucraineană Crimeea.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite va organiza, vineri seară, o reuniune privată urmată de consultări, pe tema crizei din Ucraina.

"Reuniunea va începe la ora 15.00 (22.00, ora României)", a anunţat purtătorul de cuvânt al ONU, Martin Nesirky.


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Circulație închisă, timp de 2 zile, pe Valea Prahovei
Marți și miercuri, 19 și 20 martie, se închide circulația pe DN1 ...
 
1 din 10 români suferă de boală cronică de rinichi fără să știe. Se pot face analize gratuite pentru depistarea precoce
Medicii avertizează că 1 din 10 români suferă de boală cronică d...
 
Premii în bani pentru elevii cu rezultate deosebite la olimpiade, oferite de Primăria Galați
Mai bine de 110 elevi din Galați vor primi bani pentru rezultatele bu...
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen
Gheorghe Falcă cere Consiliului European să decidă rapid asupra ade...
 
Lili Sandu a vorbit despre relația cu Bogdan Stelea: Eram un copil care i-a dăruit inima...
Lili Sandu a făcut mărturisiri în premieră despre relația cu fost...
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura
Agenția Națională de Administrare Fiscală atrage atenția asupra u...
 
Borrell: Următoarele luni vor fi decisive pentru războiul din Ucraina
Șeful diplomației europene crede că următoarele luni vor fi decisi...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Curiozități și superstiții despre magnolii - florile feminității

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0