Potrivit medicului gastroenterolog Daniel Vasile Balaban, boala celiacă se numără printre cele mai frecvente afecțiuni digestive cronice și afectează aproximativ 1% din populație. Din cauza faptului că este sever subdiagnosticată, pacienții sunt expuși complicațiilor.
„Boala celiacă (intoleranţa autoimună la gluten) este o afecţiune cronică autoimună, care afectează în principal intestinul subţire şi care este declanşată de ingestia de gluten la persoane predispuse genetic. Cunoscută şi sub denumirea de enteropatie glutenică, adică o suferinţă a intestinului, boala celiacă este în prezent recunoscută drept o afecţiune sistemică, ce poate afecta şi alte sisteme şi organe. Acest caracter sistemic al bolii presupune că manifestările clinice pot fi foarte variate, de la tulburări digestive (balonare, diaree, dureri abdominale recurente) la probleme extra-digestive (tulburări neuropsihice, hematologice, osteo-articulare, endocrinologice)” a declarat medicul cu ocazia Zilei mondiale a intoleranței la gluten (16 mai), potrivit EVZ.
Proteinele din grâu, secară și orz sunt grupate în termenul `gluten` care, consumat de pacienții cu intoleranță, dă naștere unei reacții imunologice la nivelul intestinului subțire care distruge mucoasa intestinală și duce la malabsorbția constantă a nutrienților. Potrivit medicului specialist, risc crescut de a dezvolta această boală au rudele de gradul I ale persoanelor diagnosticate, persoanele cu diabet sau tiroidă autoimună ori alte boli autoimune.
„În trecut, boala celiacă era considerată o afecţiune a copilăriei, fiind prototip pentru malabsorbţie - prezentarea tipică era a unui copil cu diaree, distensie abdominală, eşec al creşterii sau chiar scădere ponderală. Ulterior, boala a fost recunoscută din ce în ce mai mult şi la adulţi, unde prezentarea este adesea fie cu manifestări digestive estompate, intermitente, fie cu manifestări extraintestinale - pacienţii adresându-se pentru aceste simptome în servicii de reumatologie, hematologie, endocrinologie, ginecologie sau alte specialităţi. Boala celiacă poate fi însă şi asimptomatică” explică medicul Balaban.
Pentru depistarea bolii, medicul atrage atenția că testele necesare trebuie efectuate atunci când pacientul se află pe o dietă ce conține gluten și să nu adopte după ureche o dietă fără gluten, fără să fie evaluat de medic. Tratamentul acestei bolo este bazat pe o dietă strictă, fără gluten: „Excluderea glutenului din alimentație asigură la majoritatea pacienților cu celiachie, vindecarea mucoasei intestinale și evitarea complicațiilor acestei afecțiuni; în cazuri foarte rare poate apărea boala celiacă refractară. Dieta fără gluten se menține pe durata întregii vieți” spune medicul.
Pacienții diagnosticați cu boală celiacă trebuie să meargă periodic la medic pentru a efectua controalele recomandate de medicul gastroenterolog. Complicațiile la care poate duce boala sunt: anemie, osteopenie/osteoporoză, risc crescut de a dezvolta alte boli autoimune, limfom, cancer esofagian, cancer intestinal.
Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://www.avantaje.ro/articol/383093