Uleiul se numără printre alimentele ale căror preÈ›uri au explodat anul trecut, în principal din cauza războiului din Ucraina. AnaliÈ™tii transmit însă că preÈ›ul pe tona de ulei a scăzut cu 100 de euro, de la începutul lui 2023, adică o ieftinire de aproximativ 8%. Din păcate, la raft o micÈ™orare de preÈ› se va vedea treptat, abia în 3 luni.
„Va mai dura 60-90 de zile ca să vedem această ieftinire la raft. În ceea ce priveÈ™te aprovizionarea, preÈ›ul seminÈ›elor era de 530 dolari pe tonă la noi, iar acum s-a ridicat la 570 de dolari pe tonă, din cauză că Rusia pune mari probleme privind exportul de ulei, în Ucraina unitățile de procesare lucrează cu intermitenÈ›e È™i există cerere constantă de seminÈ›e de floarea soarelui. În viitor nu vom vedea creÈ™teri de preÈ› la ulei, poate scăderi, dar nu mai devreme de 60-90 de zile” a explicat Cezar Gheorghe, expert analist, la Digi24.
Rusia este cel mai mare producător È™i exportator de ulei din lume, urmată de Uniunea Europeană care a luat locul Ucrainei È™i ar urma să aibă o producÈ›ie de 4,6 milioane de tone de ulei de floarea soarelui anul acesta, cu 4% mai mult decât în 2022. În 2023, potrivit analiÈ™tilor, producÈ›ia globală de ulei ar urma să fie de 20,3 milioane de tone, cu circa 2 milioane de tone peste necesarul de consum.
Te-ar putea interesa: Geoană, despre o candidatură la prezidenÈ›iale: Mă simt un pic deasupra…
Ne poÈ›i urmări pe Facebook sau poÈ›i descărca aplicaÈ›ia gratuit È™i te anunțăm noi când apare ceva nou!
Sursa foto: https://www.oradesibiu.ro/2022/03/16/criza-uleiului-n-a-lovit-inca-sibiul-rafturile-sunt-pline-dar-preturile-sunt-mari/