Adulții diagnosticați după vârsta de 40 de ani cu Diabet de tip 1, se află în risc major de a dezvolta boli cardiovasculare sau chiar de deces, spre deosebire de pacienții cu debut precoce al bolii, arată un studiu publicat în European Heart Journal.
În cadrul studiului realizat de Institutul Karolinska din Suedia s-au analizat datele medicale a peste 10.000 de adulți diagnosticați cu diabet de tip 1, care au fost comparate cu cele ale unui grup de control de peste 500.000 de persoane. Potrivit rezultatelor, indiferent de vârstă, boala autoimună are un impact semnificativ asupra sănătății de-a lungul timpului.
Principalii factori de risc în cazul diabetului zaharat de tip 1 la adulți, sunt: fumatul, obezitatea și controlul deficitar al glicemiei. Studiul a mai arătat că pacienții diagnosticați tardiv nu prea beneficiază de tratamente și dispozitive medicale moderne, precum pompele de insulină, iar prognosticul este, astfel, rezervat.
„Principalele motive pentru prognosticul nefavorabil sunt fumatul, supraponderabilitatea și un control glicemic deficitar. Aceste persoane folosesc mai rar dispozitive de asistență, cum ar fi pompele de insulină” a explicat Yuxia Wei, cercetător din cadrul Institutului Karolinska.
În concluzie, cercetătorii atrag atenția că diabetul de tip 1 nu este doar o boală care apare în rândul copiilor și adolescenților, iar managementul eficient al acesteia trebuie adaptat și adulților. Totodată, adulții sunt sfătuiți să gestioneze cu atenție factorii care pot duce la această boală: fumat, obezitate și valoarea glicemiei.
Te-ar putea interesa: Zelenski vrea neapărat un armistițiu „complet și necondiționat” cu Rusia și cere sancțiuni dacă Moscova nu este de acord
Urmărește-ne pe Facebook, pentru noutăți din mai multe domenii!
Sursa foto: https://esp.md/ro/sobytiya/2023/12/25/ce-ajutor-este-disponibil-pentru-persoanele-cu-diabet-zaharat-moldova