Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
EDUCATIE
Adaugat: 09 Iulie 2013

Stefan Vlaston: Ministerul Educatiei, complice pasiv la fraudarea Bacalaureatului

 

         Nu s-a discutat in spatiul public ce-ar trebui sa faca Ministerul Educatiei pentru stoparea fraudei la Bacalaureat.
         Ministrul are multe parghii, cea mai eficienta fiind controlul, corectarea post factum a tezelor de la Bacalaureat, la acele centre de examen, centre de evaluare zonale, licee sau sali de clasa la care prin note si procentele de reusita apar suspiciuni de frauda.
         Cel mai flagrant exemplu este unul recent, din toamna trecuta, cand judetul Giurgiu a avut de cinci ori mai multi promovati la Bacalaureat, (51%), comparativ cu judetul Ialomita, care a avut doar 10% procent de promovare.
         In plus, in cateva centre de examen din rural, in judetul Giurgiu, s-au inregistrat procente de promovare de 60-70%, in timp ce in Bucuresti au fost centre si cu zero procente de promovare.
         Cum nu este de presupus ca elevii si profesorii competenti si performanti au fugit din Ialomita si s-au refugiat in Giurgiu, singura explicatie este frauda masiva din judetul Giurgiu.
         A luat vreo masura ministrul Andronescu sa devoaleze frauda? Nici gand, s-a facut ca ploua. Intr-o tara normala, la asemenea situatii autoritatea statului lua foc, pur si simplu, pana afla cauza rezultatului aberant. Nu si in Romania, care nu este o tara normala, din acest punct de vedere, este o tara in care minciuna, ipocrizia si mistificarea au caracterizat examanele de absolvire in ultimii 23 de ani.
         Cine castiga din aceasta situatie? Fabricile de diplome, despre care ex-ministrul Mihail Hardau spunea ca au sub control Ministerul Educatiei si Parlamentul Romaniei. Si ascunderea sub pres a ineficientei si calitatii precare a invatamantului romanesc.
         Si cine pierde? Societatea, economia Romaniei, a carei competitivitate si atractivitate depind esential de sistemele de educatie si formare profesionala.
         Mai grav, impactul social negativ este imens. Elevii si profesorii care au demnitatea si onestitatea sa nu copieze la examenul de Bacalaureat pierd locurile fara taxe de la facultati, acestea fiind ocupate de cei cu note mari prin fraude si furt la examen. Ce sa inteleaga adolescentii aflati in pragul maturitatii, daca societatea le rasplateste cinstea si corectitudinea prin pierderea locurilor fara taxe la universitati?
         Si apelul premierului Ponta la corectitudine si supraveghere stricta este ipocrit, pentru ca exact ce ar opri frauda, controlul post factum, nu se face de catre autoritatea statului.
         Ce poate face Ministerul Educatiei si n-a facut niciodata?
         Daca doreste sa demonstreze ca este sincer cand face apel la supraveghere si corectitudine, Victor Ponta are posibilitatea sa-l oblige pe ministrul Pricopie sa ia urmatoarele masuri, prin Ordin de Ministru:
         1. La primele trei judete, din ierarhia data de procentele de promovare la Bacalaureat, se vor recorecta tezele, in alte judete. Recorectarea are drept scop sa identifice tezele xeroxate, identice sau copiate. Ministrul are posibilitatea sa decida recorectarea si la alte unitati scolare care ridica suspiciuni de frauda.
         2. Recorectarea se va face selectiv, doar la centrele de examen, de evaluare, liceele, salile de clasa, la care notele si mediile inregistrate genereaza suspiciuni de frauda, iesind din curba lui Gauss.
         3. La toate comisiile de recorectare vor fi acceptati cate 10 observatori, 5 ziaristi si 5 reprezentanti ai ONG-urilor cu preocupari in educatie, eventual prin tragere la sorti publica. Observatorii au drept de acces la toate lucrarile comisiei si la toate tezele.
         4. Raportul final, in urma recorectarii, poate conduce la anularea tezelor copiate, la sanctionarea celor vinovati pana la excluderea din invatamant si la sesizarea organelor de urmarire penala. Raportul va fi semnat de toti observatorii, care au dreptul sa mentioneze opinii separate.
         Nu-mi fac iluzii ca premierul si Ministrul Educatiei vor lua astfel de masuri simple si eficace, desi ele ar functiona ca puternic inhibator pentru cei care au de gand sa fraudeze examenul.
         Si un semnal teribil pentru cine are de gand sa fraudeze, ar putea sa-si piarda locul de munca.
         Premierul si-a luat deja masuri de siguranta, isi da copilul la o scoala privata. Nu are incredere in invatamantul de stat, care o fi bun pentru romani, dar nu si pentru propria odrasla.
         Tot un factor psihologic major ar fi convingerea ca nu se mai poate frauda Bacalaureatul, situatie in care elevii, profesorii si directorii ar munci cu mai multa seriozitate si determinare, stiindu-si amenintate statutul, viitorul, salariile.
         Pana la constiinta proprie, e bine sa avem si astfel de evaluari sumative, de final, corecte, iar educatia sa paraseasca paradigma "locului unde nimeni nu da socoteala de nimic".
         Daca premierul si ministrul nu iau astfel de masuri, este posibila mobilizarea presei si a societatii civile pentru obtinerea accesului, in baza legii 544, la tezele de Bacalaureat de la liceele care inregistreaza procente de promovare mult peste media tipului de liceu respectiv. De asemenea, propun presei si ONG-urilor o monitorizare si evaluare la sange a ce se intampla la Bacalaureatul 2013, inclusiv marturii de la cei care au absolvit examenul in conditii incorecte.
         Propun profesorilor de la centrele de evaluare care gasesc teze identice sa ia urmatoarele masuri:
         1. Sa raporteze presedintilor de comisii, in scris, numarul si numerele de ordine (identificare) a tezelor copiate, total sau partial. Raportul este in doua exemplare, pentru ca profesorul sa retina un exemplar cu semnatura de primire a presedintelui comisiei.
         2. Daca nu se iau masuri, sa-mi semnaleze la vlaston@yahoo.com sau pe Facebook (Stefan Vlaston) aceleasi informatii, in plus localitatea si Centrul de evaluare, pentru a cere pe legea 544 accesul la aceste teze copiate. De asemenea, orice alte informatii legate de bani, cadouri, coruptie, cu date concrete. Asigur confidentialitatea surselor.
         3. Ii rog pe colegii ziaristi de la alte publicatii sa disemineze aceste informatii, sa ia declaratii de la elevii absolventi sau picati la Bacalaureat asupra corectitudinii desfasurarii examenului si sa concentram toate informatiile pentru a trimite sesizari Parchetelor.
         4. Toate datele concrete obtinute vor sta la baza sesizarii Parchetelor si/sau DNA, asupra faptelor petrecute in centrele de examen si evaluare, pentru a face cercetari si a lua masurile care se impun.
         5. Colegii profesori supraveghetori, chiar daca sunt indemnati de directori sa permita elevilor sa copieze, sa stie ca risca sa faca obiectul unor anchete ale Parchetelor care se pot solda, in cel mai bun caz, cu eliminarea din invatamant.
         6. Liceele care obtin procente de promovare nejustificat de mari vor fi supuse verificarii prin cerere de acces la tezele de examen pe Legea 544, Legea accesului la informatii de interes public.
         Minciuna, ipocrizia si mistificarea acestui important examen trebuie sa inceteze, este in interesul tuturor. In primul rand in interesul profesorilor, care vor primi, sau nu, pensii, din munca elevilor pe care ii pregatesc azi.
         Stiu ca exista si profesori si elevi cinstiti, care nu merita tolerarea de catre Ministerul Educatiei a fraudei la examene, prin care tot cei hoti si necinstiti ies in fata.
         Toate aceste masuri n-ar fi necesare daca statistica matematica nu ne-ar spune ca se fac in continuare fraude masive la examenul de Bacalaureat.
         Adevarul este prima conditie pentru cunoasterea starii de fapt din invatamant, pentru promovarea acelor masuri.


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Un fost rival al lui Putin spune că acesta este capabil să folosească arma nucleară pentru a câștiga în Ucraina
Mihail Hodorkovski susține că Putin poate folosi arma nucleară dac...
 
Directorul ANM spune când scăpăm de vremea rea
Până când va fi în vigoare informarea de ploi abundente în toată...
 
Circulație închisă, timp de 2 zile, pe Valea Prahovei
Marți și miercuri, 19 și 20 martie, se închide circulația pe DN1 ...
 
1 din 10 români suferă de boală cronică de rinichi fără să știe. Se pot face analize gratuite pentru depistarea precoce
Medicii avertizează că 1 din 10 români suferă de boală cronică d...
 
Premii în bani pentru elevii cu rezultate deosebite la olimpiade, oferite de Primăria Galați
Mai bine de 110 elevi din Galați vor primi bani pentru rezultatele bu...
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen
Gheorghe Falcă cere Consiliului European să decidă rapid asupra ade...
 
Lili Sandu a vorbit despre relația cu Bogdan Stelea: Eram un copil care i-a dăruit inima...
Lili Sandu a făcut mărturisiri în premieră despre relația cu fost...
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura
Agenția Națională de Administrare Fiscală atrage atenția asupra u...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Curiozități și superstiții despre magnolii - florile feminității

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0