Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
PRIMARI
Adaugat: 19 Iunie 2013    Actualizat: 22 August 2013

Satul arde si primarul stã la grãtar!

 

         HAOS Peste 30 de pompieri din Bârlad si voluntari din Murgeni, precum si cetãtenii din localitate, au intervenit, în ziua de 25 august, pentru stingerea unui incendiu care a distrus vegetatia uscatã de pe circa cinci hectare de teren din nordul orasului Murgeni. Desi a ars doar vegetatia uscatã, casele oamenilor din apropiere au fost în mare pericol. Interventia a durat mai bine de opt ore si a fost extrem de dificilã întrucât incendiul se manifesta pe un teren accidentat, iar vântul bãtea cu putere si îsi schimba foarte des directia. Pompierii au salvat si protejat de foc câteva case, culturile de porumb si floarea-soarelui de pe terenurile din apropierea focarului. Oamenii din Murgeni spun cã, atunci când a izbucnit incendiul, au sunat la primarul orasului, Ioan Buta (PP-DD), si i-au spus sã trimitã masinile de interventie ale ISU Murgeni (douã), dar acesta s-a arãtat „imun” la pericolul care îi pãstea pe locuitorii orasului ce îl „pãstoreste”: „Nu am motorinã, masina este stricatã, eu sunt la o întrunire, chemati pompierii din Bârlad!”, a spus proaspãtul primar al Murgeniului, lãsând oamenii sã se lupte singuri cu focul ce le ameninta casele, iar el stând, cel mai probabil, la un grãtar cu amicii de „întrunire”.

         Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã „Podul Înalt” al Judetului Vaslui a fost solicitat, sâmbãtã, putin dupã ora 12.20, sã intervinã pentru stingerea unui incendiu ce a cuprins vegetatia uscatã din nordul orasului Murgeni. Spre locul indicat s-a deplasat un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Bârlad precum si membrii serviciilor voluntare pentru situatii de urgentã din Murgeni si Fãlciu. La sosirea gãrzii de interventie, ardea vegetatia uscatã, existând pericolul ca focul sã se propage la câteva case, dar si la culturile de porumb si floarea-soarelui din apropierea focarului. Extinderea focului a fost favorizatã, pe de o parte, de vegetatia uscatã ce depãsea un metru si întretinea arderea, iar pe de altã parte, de vântul ce bãtea cu putere si îsi schimba des directia. Culmea a fost cã incendiul putea fi stins de la începerea sa, de pompierii voluntari de la ISU Murgeni, care au si douã masini speciale pentru asemenea cazuri! Stiind acest lucru, cetãtenii din imediata vecinãtate a locului unde a luat foc vegetatia uscatã au sunat pe primarul Ioan Buta, ca sã trimitã masinile cu apã sã stingã imediat incendiul. Dar, surprizã: primarul era la un grãtar, fiind sâmbãtã si nu a dat mare importantã solicitãrii oamenilor! „Ce sã vã fac eu? Nu am motorinã, masinile sunt stricate, chrmati pompierii din Bârlad!”, le-a dat primarul „indicatii pretioase” oamenilor disperati, cã focul se întindea cu repeziciune cãtre casele lor. Trebuie mentionat cã Bârladul este la circa 36 de km de Murgeni, deci interventia pompierilor era de duratã (au fost anuntati în jurul orelor 12.30). Dupã mai bine de opt ore, incendiul a fost lichidat. A ars vegetatia uscatã de pe cca. sase ha. Incendiul a fost generat cel mai probabil de cãldurile excesive, asa cum au mai fost sute de alte incendii în aceastã perioadã canicularã, în tarã.

         La Primãria Murgeni, ca la nimeni

         Dar numai la Murgeni primarul nu a avut pregãtite masinile de interventie, desi se stia cã existã pericolul ca vegetatia uscatã sã ia foc. Nu mai vorbim de zecile de adrese de la Prefectura Vaslui de atentionare de cod galben de caniculã! Aceste atentionãri se fac cu scopul tocmai ca autoritãtile locale sã ia mãsuri sã intervinã imediat în cazurile de calamitate (incendiul din cauza cãldurii fiind una dintre calamitãtile prevãzute, domnule primar!), nu sã fie la grãtare sau, cum spune primarul Buta, la întruniri cu cetãtenii! Cã tot întrunire cu cetãtenii este si iesirea la grãtar! Contactat telefonic, primarul Ioan Buta ne-a spus cã numai pompierii din Bârlad se luptã cu focul, la ora 17.00 nefind încã localizat incendiul. Cât despre masinile defecte, ce sã vezi: nu este vina lui! „Am încercat sã facem din douã masini stricate una bunã dar nu s-a putut, acum sunt pompierii de la Bârlad aici. Eu eram la o întrunire, nu la grãtar si apoi este sâmbãtã, am si eu dreptul la o zi liberã!”, ne-a spus primarul Buta. Dar dacã orasul si locuitorii sãi au mare nevoie de primar si de dispozitiile sale, ca sã-i salveze de la un dezastru, primarul trebuie sã-si sacrifice zilele „libere”, cã atunci când le-a cerut votul murgestenilor, asta le-a promis! Dacã voia un serviciu cu zile libere la sfârsit de sãptãmânã, Ioan Buta trebuia sã rãmânã angajatul model la magazinul lui „nea Titi”, nu sã cearã oamenilor sã-l aleagã primar!

Murgeni, VASLUI
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Un fost rival al lui Putin spune că acesta este capabil să folosească arma nucleară pentru a câștiga în Ucraina
Mihail Hodorkovski susține că Putin poate folosi arma nucleară dac...
 
Directorul ANM spune când scăpăm de vremea rea
Până când va fi în vigoare informarea de ploi abundente în toată...
 
Circulație închisă, timp de 2 zile, pe Valea Prahovei
Marți și miercuri, 19 și 20 martie, se închide circulația pe DN1 ...
 
1 din 10 români suferă de boală cronică de rinichi fără să știe. Se pot face analize gratuite pentru depistarea precoce
Medicii avertizează că 1 din 10 români suferă de boală cronică d...
 
Premii în bani pentru elevii cu rezultate deosebite la olimpiade, oferite de Primăria Galați
Mai bine de 110 elevi din Galați vor primi bani pentru rezultatele bu...
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen
Gheorghe Falcă cere Consiliului European să decidă rapid asupra ade...
 
Lili Sandu a vorbit despre relația cu Bogdan Stelea: Eram un copil care i-a dăruit inima...
Lili Sandu a făcut mărturisiri în premieră despre relația cu fost...
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura
Agenția Națională de Administrare Fiscală atrage atenția asupra u...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Curiozități și superstiții despre magnolii - florile feminității

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0