Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
SANATATE
Adaugat: 13 August 2013

Reforma lui Nicolăescu poate decapita întregul sistem medical din România
 


         Majoritatea membrilor conducerii Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti se află în incompatibilitate şi riscă să îşi piardă toate funcţiile din facultăţi şi din spitale, potrivit Legii privind reforma în domeniul sănătăţii (95/2006), adoptată în precedentul mandat al ministrului Eugen Nicolăescu. Cei în cauză susţin că legea este aberantă şi trebuie schimbată. Nici în ţară situaţia nu este roz.
         Recenta declarare, de către Agenţia Naţională de Intgritate (ANI), a incompatibilităţii a doi decani din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Capitală a deschis o cutie a Pandorei ce riscă să decapiteze întregul sistem medical din România.
         Doina Pleşca, decanul Facultăţii de Medicină Generală şi Petru Armean, decanul Facultăţii de moaşe şi asistenţă medicală generală au fost declaraţi incompatibili, deoarece erau şi manageri ai Spitalelor „Victor Gomoiu”, respectiv „Theodor Burghele”. În pericol se află însă majoritatea „capilor” medicinei româneşti.
         Conducerea Spitalului Universitar, luată la ochi
         Pe lista celor verificaţi deja de ANI se află şi conducerea Spitalului Universitar de Urgenţă. Cătălin Cârstoiu este managerul unităţii spitaliceşti, medic în acelaşi spital, profesor la Universitatea de Medicină, dar şi prorector al aceleiaşi instituţii. Legea îi permite exercitarea simultană a calităţilor de manager, medic şi profesor, dar inspectorii ANI l-au luat la puricat pe Cârstoiu dacă este compatibil şi cu funcţia de prorector. Aceasta nu pare a se încadra între activităţile compatibile cu funcţia de manager de spital: medic, în acelaşi spital, profesor, cercetare sau creaţie artistică.
         Într-o situaţie similară se află Dragoş Vinereanu - director medical al Spitalului Universitar condus de Cârstoiu - şi prorector, la rândul lui, al Universităţii. El este membru al Comitetului Director al Spitalului, alături de Cârstoiu, calitate în care nu are voie să deţină „nicio altă funcţie de conducere prin cumul de funcţii, potrivit articolului 143 din Legea reformei în sănătate”, ne-au declarat surse din sistemul medical. Or, Legea Educaţiei prevede că funcţia de prorector este una de conducere.
         Prof. dr. Ionel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, ne-a confirmat că funcţiile de prorector şi de prodecan sunt de conducere şi indemnizate în consecinţă. „Am avut discuţii în Consiliul de Administraţie atât în luna mai 2012, cât şi recent, referitor la posibilele incompatibilităţi. Nu cunosc motivele pentru care nu şi-au precizat poziţia în acest timp”, ne-a declarat medicul Sinescu.
         Prof. dr. Adrian Streinu Cercel
         Şef  Departament 2 „Boli Infecţioase” la Facultatea de Medicină Generală şi managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”.
         Alte cazuri
         ● Prof. dr. Viorel Zainea – şef departament 12 „Oftalmologie ORL” la facultate şi şef secţie „Chirurgie Audiologică şi Rinologică” - la Institutul ORL „Hociotă”.
         ● Prof. dr. Adriana Sarah Nica – şef departament 9 „Recuperare medicală” la facultate şi şef secţie la Institutul Naţional de Recuperare şi Balneoloclimatologie.
         ● Prof. dr. Marius Marcian Vintilă – şef departament 1 „Semiologie medicală, Medicină Internă” la facultate şi şef secţie „Cardiologie” la Spitalul „Sf. Pantelimon”.
         ● Conf. dr. Victoria Hurduc – şef departament 7 „Pediatrie/Genetică” la facultate şi şef secţie „Pediatrie” la Spitalul „Victor Gomoiu”, unde Doina Anca Pleşca, decanul de la Medicină Generală, este manager declarat deja incompatibil.
         ● Conf. dr. Gheorghe Popescu – şef departament 14 „Ortopedie şi ATI” la facultate, şef secţie clinică „Ortopedie şi Traumatologie I” la Spitalul Floreasca în facultate, plus director medical (în 2011) al Spitalului de Ortopedie şi Traumatologie MedLife.
         Verificări în toate facultăţile de medicină
         Legea ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, stabileşte incompatibilităţi cu duiumul, de natură să decapiteze aproape toate conducerile din spitalele clinice româneşti. „Dacă şefii de secţii nu au voie să îndeplinească nicio altă funcţie de conducere, prin cumul de funcţii, atunci ei nu au voie să fie nici şef de departament în facultate, post care este unul de manager, potrivit Legii Învăţământului”, ne-au spus surse din ANI.
         În această situaţie se află majoritatea şefilor de departamente clinice din facultăţile de medicină din România, ne-au dezvăluit surse medicale. Cu o singură excepţie , profesor doctor Dan Mischianu, toţi ceilalţi 13 directori de departamente clinice din Facultatea de Medicină Generală trebuie verificaţi pentru incompatibilitate.
         Cârstoiu: „Mă duc până-n pânzele albe!”
         Managerul Spitalului Universitar de Urgenţă, Cătălin Cârstoiu, contestă vehement prevederile legii, pe care le consideră catastrofale: „Dacă legea se aplică în acest mod interpretabil, din punctul meu de vedere va genera un fenomen în lumea medicală universitară şi la nivelul spitalelor clinice din toată ţara. Spun asta deoarece pot fi identificate incompatibilităţi la aproape toţi membrii conducerilor universităţilor medicale din România. Dacă voi fi găsit incompatibil, merg până în pânzele albe să-mi susţin punctul de vedere”. La rândul său, Dacian Vinereanu a recunoscut că ştie din luna octombrie că se află într-un proces de evaluare a compatibilităţii de către ANI.
         „Mi se pare aberant, incompatibilitatea ar trebui să fie definită pentru situaţiile care ar determina un potenţial conflict de interese”, ne-a declarat Vinereanu. Horia Georgescu, preşedintele ANI, nu a dorit să comenteze.
         „Eu nu mă ocup de dosare. Singurii care trag concluzii sunt inspectorii de integritate, care beneficiază de independenţă operaţională şi nu pot primi dispoziţii de la nimeni”, ne-a declarat Horia Georgescu.
         Probleme în întreaga ţară
         Celor 13 şefi de departamente li se pot alătura, pentru a fi cercetaţi pentru incompatibilitate, mai mulţi prodecani din Universitatea de Medicină şi Farmacie Bucureşti şi din întreaga ţară:
         ● Codruţ Sarafoleanu -prodecan la Facultatea de Medicină Dentară şi şef secţie ORL la Spitalul Clinic „Sfânta Maria”;
         ● Maria Bari -prodecan la Facultatea de Medicină Dentară şi şef secţie Ginecologie la Spitalul Filantropia;
         ● Simona Fica - prodecan la Facultatea de Medicina Generală şi şef clinică Endocrinologie la Spitalul Elias;
         ● Viorel Jinga - prodecan la Facultatea de Medicină Generală, director medical Spitalul Clinic „Profesor Doctor Theodor Burghele”;


Sursa foto: http://qmagazine.ro/wp-content/uploads/2013/03/eugen-nicolaescu1.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Circulație închisă, timp de 2 zile, pe Valea Prahovei
Marți și miercuri, 19 și 20 martie, se închide circulația pe DN1 ...
 
1 din 10 români suferă de boală cronică de rinichi fără să știe. Se pot face analize gratuite pentru depistarea precoce
Medicii avertizează că 1 din 10 români suferă de boală cronică d...
 
Premii în bani pentru elevii cu rezultate deosebite la olimpiade, oferite de Primăria Galați
Mai bine de 110 elevi din Galați vor primi bani pentru rezultatele bu...
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen
Gheorghe Falcă cere Consiliului European să decidă rapid asupra ade...
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura
Agenția Națională de Administrare Fiscală atrage atenția asupra u...
 
Lili Sandu a vorbit despre relația cu Bogdan Stelea: Eram un copil care i-a dăruit inima...
Lili Sandu a făcut mărturisiri în premieră despre relația cu fost...
 
Borrell: Următoarele luni vor fi decisive pentru războiul din Ucraina
Șeful diplomației europene crede că următoarele luni vor fi decisi...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Curiozități și superstiții despre magnolii - florile feminității

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0