Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 15 Octombrie 2018    Actualizat: 15 Octombrie 2018

      Recent, a fost făcut public protocolul încheiat de către Inspecția Judiciară cu Servicul Român de Informații, iar prevederile acestuia au stârnit reacții dure în special din partea judecătoarei Dana Gîrbovan, președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, care l-a etichetat drept o „bătaie de joc, o sfidare la adresa fiecărui judecător și procuror și a fiecărui cetățean al acestei țări”.

      Într-un mesaj postat pe contul personal de Facebook, judecătoarea atrage atenția că în 2015 asociațiile profesionale ale magistraților încercau din răsputeri să lămurească implicarea SRI-ului în justiție, iar Inspecția Judiciară „în disprețul judecătorilor și procurorilor” semna un protocol secret cu Serviciul. „Atât Consiliul Superior al Magistraturii cât și Inspecția Judiciară au permis ceea ce era de nepermis: intruziunea unui alt organ al statului, mai grav, a unuia care acționează în secret, în cariera judecătorilor și procurorilor.” este de părere Gîrbovan.

      „Protocolul dintre SRI și Inspecția Judiciară completează imaginea unei justiții care singură a permis ingerința Serviciului Român de Informații în activitatea sa. (…) UNJR a fost asociația care, împreună cu colegii din AMR și APR, a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să apere independența justiției în raport cu afirmațiile generalului Dumitru Dumbravă, ce vorbea într-un interviu public, cu dezinvoltură, despre „câmp tactic” în justiție, „menținerea atenției până la finalizarea cauzei”, „patternuri” privind comportamentele judecătorilor și procurorilor. (…) Modul în care CSM-ul de la acea vreme a tratat cererea noastră ne-a făcut să ne dăm seama că lucrurile sunt mai serioase decât ne imaginam, că sunt chestiuni grave, ținute ascunse, care trebuie să iasă la iveală. (…)

      Protocolul dintre SRI și Inspecția Judiciară completează peisajul dezolant al unei justiții care și-a clamat neobosit independența, dar a permis SRI să pătrundă în fiecare instituție fundamentală a sa, să îi influențeze activitatea și, prin asta, să compromită însăși ideea de justiție independentă. Dacă aceste instituții din justiție, pentru a funcționa optim, trebuie să semneze protocoale secrete cu SRI, atunci care mai e rolul lor? Ar fi mai simplu și mai puțin costisitor pentru cetățeni ca ofițerii SRI să și ancheteze, să și judece și să își verifice proprii „magistrați” procurori și judecători. (…)

      Conținutul acestui protocol dintre SRI și Inspecția Judiciară este pur și simplu de un absurd grotesc. Spre exemplu, se arată că:

art. 3 alin. (1) - „cooperarea se realizează în temeiul legii și al prezentului Protocol, cu respectarea strictă a atribuțiilor și competențelor Părților, prin valorificarea eficientă a posibilităților pentru identificarea anticipată, prevenirea și combaterea abaterilor disciplinare în rândul magistraților și înlăturarea în timp util a unor fapte care ar putea afecta înfăptuirea justiției sau realizarea securității naționale.”

      Adică SRI atrăgea informații despre magistrați pentru a identifica „anticipat” abateri disciplinare? Nici măcar Inspecția Judiciară nu are atribuții de prevenire a abaterilor disciplinare, darămite SRI. Cu alte cuvinte, cele două instituții cooperau pentru îndeplinirea unor atribuții pe care legal nu le aveau. Ce putea însemna în concret această activitate de „prevenire” a abaterilor disciplinare? Ce altceva decât că SRI supraveghează „preventiv” judecătorii și procurorii, îi monitorizează pentru a se asigura că aceștia nu uită că sunt „în slujba statului”, că „servesc statul român”, cum a spus actualul director SRI Eduard Hellvig? (…) Apoi, au existat date/informații că judecătorii și procurorii au comportamente de tip terorist, că există spioni printre aceștia sau aceștia se ocupă cu subminarea, sabotajul sau orice alte acțiuni care au ca scop înlăturarea prin forță a instituțiilor democratice ale statului ori altele similare? Care este legătura, oricât de subtilă, între abaterile disciplinare și „realizarea siguranței naționale”? Fraza aceasta este pur și simplu cutremurătoare pentru cine are minime noțiuni de stat de drept, democrație și justiție independentă.

      Mai departe, art. 3 alin. (2) devine mai concret, prevăzând:

Serviciul Român de Informații transmite:

a) la solicitare, orice informație referitoare la lucrurile aflate pe rolul Inspecției Judiciare,

b) din oficiu, orice informație în legătură cu aspecte sau fapte susceptibile a fi încadrate ca fiind abateri disciplinare săvârșite de magistrați.”

      Din nou, nu există absolut niciun temei legal pentru a permite SRI să adune informații despre magistrați în legătură cu abaterile disciplinare. Acest articol naște o altă întrebare serioasă. Cum adunau ofițerii SRI informații despre judecători și procurori care nu priveau nici siguranța națională și nici măcar săvârșirea de infracțiuni? Concluzia este că era pur și simplu vorba de comportamentul judecătorilor și procurorilor, în sensul cel mai larg al cuvântului, atât în exercițiul funcției cât și în afara sa. Au făcut, prin urmare, judecătorii și procurorii obiectul supravegherii prin metode specifice, prin mijloace tehnice? Cine le-a aprobat? Absolut halucinantă este și prevederea potrivit căreia, în cazul în care Inspecția Judiciară intenționa valorificarea informațiilor, era obligatorie nedivulgarea faptului că acestea provin de la Serviciul Român de Informații, pentru că acest fapt putea periclita independența atribuțiilor legale ale părților. Fraza aceasta este de un cinism desăvârșit. Protocolul în sine nu are nimic de a face cu respectarea atribuțiilor legale ale părților, ci este el însuși un abuz cap coadă. (…)

      Democrația și statul de drept din România au fost subminate, iar drepturile și libertățile românilor cu adevărat au ajuns să fie considerate un lux. (…) Depinde de noi, de fiecare dintre noi, dacă acceptăm să privim cu indiferență astfel de înțelegeri secrete care au subminat grav statul de drept, cu consecințe asupra drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor români, sau alegem să luăm atitudine și să solicităm corectarea lor.” a scris judecătoarea Dana Gîrbovan pe contul personal de socializare.

 

 

Sursa foto: ://www.google.ro/search?q=sri&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiHj-7104feAhWFPOwKHRTDCmYQ_AUIDigB&biw=1920&bih=889#imgrc=FNgzbVF6iBX_2M:

 


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Catalogul electronic, tot mai aproape de realitate
Ministerul Educației a pus în consultare publică proiectul de Ordin...
 
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula în minivacanța de 1 Mai și Paște
CFR Călători a anunțat suplimentarea numărului de trenuri în peri...
 
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Ce spune Iohannis despre candidatura la șefia NATO: Da, știu că sunt afirmații..
Președintele României vorbește despre candidatura pe care și-a dep...
 
Anunțul șefei CNAS: Românii neasigurați vor avea aceleași drepturi ca cei asigurați
Valeria Herdea a anunțat că noul contract aduce aceleași beneficii ...
 
Permisele auto se vor putea obține și online. Propunere a șefului MAI
Ministrul Afacerilor Interne a realizat un proiect de ordin care aduce...
 
Rezerviștii sunt chemați la unitățile militare pentru un exercițiu de mobilizare
În această săptămână, un amplu exercițiu de mobilizare se efect...
 
A fost adoptată Strategia Națională de Educație Financiară; are trei direcții de acțiune
Ministerul Educației a anunțat că Strategia Națională de Educați...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
De la anul va intra în vigoare obligativitatea colectării textilelor. Prețul hainelor ar urma să crească

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Neasigurarea locuințelor: Primăriile vor trimite două notificări înainte de a aplica sancțiuni

» 17 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
FASHION FEMEI
 
Patru modele de tricouri esențiale pentru garderoba de primăvară

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
A început Târgul Primăverii la Arad – Program de vizitare
ARAD
» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
O nouă parcare se amenajează în Bistrița: „Continuăm în ritm susținut...”

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ARAD
 
Șeful CJ Arad, despre modernizarea drumului Mâsca-Măderat-Arăneag: Le putem arăta oamenilor că muncim și în această zonă a județului

» 17 Aprilie 2024 | Comentarii 0