Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
PRIMARI
Adaugat: 21 Iunie 2013    Actualizat: 09 August 2013

                                  Primarul Buzaului – cercetat penal

 

         Primarul municipiului Buzau, Octavian Constantin Boscodeala, este cercetat penal, alaturi de viceprimarul Ciolacu Ion Marcel, fost director la SC Urbis Serv SRL societatea de drumuri si poduri a Consiliului Local Buzau, de Neagu Petre Emanoil, actualul director al acestei societati, si de Dobrica Dumitru, administrator al SC Mecan Construct SA Patârlalele, judetul Buzau  una dintre firmele "de casa" ale primarului din Buzau. Ultimii trei sunt cercetati în mai multe dosare de politistii de la Inspectoratul Judetean Buzau, dar si de procurorii DNA, pentru comiterea infractiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals, uz de fals si asociere în vederea savârsirii unor infractiuni, fapte prevazute si pedepsite de Legea 78/2000, cu referire la art. 248 indice 1 din Codul Penal.

         Unul dintre dosare a ajuns la DNA în urma unui control efectuat de Curtea de Conturi în anul 2009, la Primaria municipiului Buzau, prilej cu care au fost constatate mari nereguli în derularea unor contracte de achzitie publica. Este vorba despre doua contracte, unul de 5 milioane de euro si altul de 8,7 milioane de euro, încheiate de primarul Boscodeala cu societatea Consiliului Local  SC Urbis Serv SRL. "Atribuirea contractelor s-a facut fara respectarea nici unei proceduri de selectie, contrar prevederilor OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii"  se arata în raportul Curtii de Conturi. Pe de alta parte, expertii Curtii de Conturi au constatat ca pentru cele doua contracte nu exista nici un caiet de sarcini si nici un proiect. Ambele contracte au acelasi obiect, definit generic "întretineri si amenajari strazi si trotuare, siguranta circulatiei" si "întretinere spatii verzi", fara sa existe detalierile necesare nici în contracte, nici în vreo anexa a acestora. De exemplu, la data încheierii contractului nu a fost prezentat nici un deviz de oferta, prin care sa se precizeze ce lucrari se vor executa, suprafetele strazilor care urmau a fi asfaltate, cantitatile de materiale, normele de consum pentru materiale, pentru forta de munca si pentru utilaje etc.

         Dupa ce a obtinut în mod fraudulos aceste contracte, firma Consiliului Local Buzau, SC Urbis Serv SRL, condusa de consilierul judetean Neagu Petru Emanoil, a subcontractat catre SC Mecan Construct SA Patârlagele, unde admnistrator si actionar majoritar este Dobrica Dumitru, de asemenea consilier judetean, o parte din obiectul contractelor, si anume, "executare de servicii de întretinere si amenajare strazi si trotuare în municipiul Buzau", tot fara respectarea vreunei proceduri de atribuire. Or, potrivit articolelor 9 si 10 din OUG nr. 34/2006, Primaria Buzau trebuia sa impuna societatii Urbis Serv, prin contract, sa parcurga procedurile de atribuire, deoarece contractul este finantat în proportie de suta la suta de o autoritate publica contractanta, si anume, de Primarie. Ca urmare, Primaria Buzau a platit firmei Urbis Serv SRL, în mod nelegal, suma de 12.639.682,49 lei, din care, 9.348.955,53 lei pentru strazi si trotuare si 3.290.726,96 lei pentru spatii verzi.

         Dupa ce sesizeaza si numeroase nereguli în derularea propriu-zisa a contractelor, printre care o supraevaluare a situatiilor de plata, în suma de peste un milion de euro (4.832.868 RON), evident, în avantajul firmei Mecan Construct, expertii Curtii de Conturi consemneaza: "De fapt, SC Urbis Serv SRL nu a fost decât un intermediar între SC Mecan Construct SA Patârlagele si Primaria municipiului Buzau, deoarece, situatiile de plata pentru asfaltarea strazilor, dupa ce au fost semnate si confirmate de conducerea societatii, au fost trimise spre decontare Primariei Buzau, fara ca SC Urbis Serv (societate a Consiliului Local Buzau n.r. ) sa obtina vreun beneficiu din aceste activitati.

         Cu ocazia aceluiasi control, politistii de la Inspectoratul Judetean Buzau au descoperit si alte ilegalitati comise de primarul Boscodeala si de acolitii sai. Este vorba, de exemplu, despre acordarea ilegala a unor fonduri nerambursabile firmei Fotbal Club Gloria Buzau. Astfel, prin doua contracte, fara numar si nedatate, Pri­maria Buzau a acordat clubului de fotbal amintit 1.980.000 de lei, respectiv, 1.636.000 de lei. Ulterior, Fotbal Club Gloria Buzau a încheiat un protocol cu SC Gloria Buzau SA, prin care se obliga "sa sustina financiar activitatea fotbalistica a acestei societati, inclusiv cu sumele primite de la Primaria municipiului Buzau". A fost încalcata în acest mod Legea nr. 350/2005, care, la art. 3 alin. 4, interzice finantarea cu fonduri nerambursabile, din fonduri publice, a societatilor comerciale generatoare de profit, asa cum este, potrivit datelor de la Oficiul National al Registrului Comertului, SC Gloria Buzau SA. Pe de alta parte, politistii care au efectuat ancheta au constatat ca Primaria municipiului Buzau, în calitate de proprietar al Complexului Sportiv Gloria Buzau si al anexelor aferente  bunuri ce apartin domeniului public, conform Hotarârii Consiliului Local Buzau nr. 149/29.08.2002  nu a încheiat un contract de închiriere sau de concesionare a bunurilor respective cu Fotbal Club Buzau, care le-a pus, în mod ilegal, la dispozitia SC Gloria Buzau. Politistii au mai constatat ca în perioada 2006-2010 Primaria Municipiului Buzau a atribuit în folosinta, în mod gratuit, Asociatiei Sportive Vointa Buzau, în participatiune cu SC Monte Cris SRL Buzau, spatiul de sub tribuna peluzanord a Stadionului Gloria Buzau, în suprafata de 413 mp, si terenul din fata tribunei, în suprafata de 2.685 mp, bunuri ce apartin domeniului public, fara hotarârea Consiliului Local si fara a organiza o licitatie publica, asa cum prevede legea.

         Fara numar, fara numar, are balta peste!

         Ceea ce nu semnaleaza auditorii Curtii de Conturi, desi se observa de la o posta, este incompatibilitatea crasa a "actorilor" acestor afaceri. De exemplu, consilierul judetean Dobrica Dumitru este nu numai actionar majoritar la SC Mecan Construct, ci, potrivit declaratiei sale de interese completate la data de 31 octombrie 2010, el este si administratorul acestei firme, care face afaceri, cu predilectie, cu primariile locale. La rândul sau, Neagu Petre Emanoil este consilier judetean si, totodata, director al SC Urbis Serv SRL, societate a Consiliului Local Buzau. Practic, primarul Boscodeala si viceprimarul Ciolacu Ion Marcel, fost si el director la SC Urbis Serv SRL, le pune celor doi amici la dispozitie milioane de euro din fondurile Primariei, bani pe care acestia îi mânaresc cum vor, ignorând cele mai elementare reglementari legale. Dupa cum el însusi consemneaza în declaratia de interese completata la 31 octombrie 2010, consilierul judetean Dobrica Dumitru, si, totodata, patron al firmei Mecan Construct, a încheiat cu firma sa, în perioada 2007-2010, nu mai putin de 11 contracte, cu tot atâtea primarii si consilii locale din judet (Buzau, Patârlagele, Cilibia, Magura, Tintesti, Amaru etc. ) în valoare totala de... 56.006.241,92 RON, adica peste 12 milioane de euro. Fara numar, fara numar, ca are balta peste! Afacerea cu asfaltarea si întretinerea strazilor din Buzau a fost cercetata si de Inspectoratul Judetean de Politie Buzau  Serviciul de Investigare a Fraudelor, care în urma verificarilor a întocmit Dosarul penal nr. 572/P/2009, pe care l-a înaintat Directiei Nationale Anticoruptie Serviciul teritorial Ploiesti, pentru continuarea cercetarilor fata de Boscodeala Constantin, Neagu Petre Emanoil, Ciolacu Ion Marcel si Dobrica Gh. Dumitru, sub aspectul comiterii infractiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals, uz de fals si asociere în vederea savârsirii unei infractiuini, fapte prevazute si pedepsite de art. 13 ind. 2 si art. 17 lit. b si c, din Legea 78/200, cu referire la art. 248 ind. 1 din Codul Penal.

BUZAU
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Un fost rival al lui Putin spune că acesta este capabil să folosească arma nucleară pentru a câștiga în Ucraina
Mihail Hodorkovski susține că Putin poate folosi arma nucleară dac...
 
Directorul ANM spune când scăpăm de vremea rea
Până când va fi în vigoare informarea de ploi abundente în toată...
 
Circulație închisă, timp de 2 zile, pe Valea Prahovei
Marți și miercuri, 19 și 20 martie, se închide circulația pe DN1 ...
 
1 din 10 români suferă de boală cronică de rinichi fără să știe. Se pot face analize gratuite pentru depistarea precoce
Medicii avertizează că 1 din 10 români suferă de boală cronică d...
 
Premii în bani pentru elevii cu rezultate deosebite la olimpiade, oferite de Primăria Galați
Mai bine de 110 elevi din Galați vor primi bani pentru rezultatele bu...
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen
Gheorghe Falcă cere Consiliului European să decidă rapid asupra ade...
 
Lili Sandu a vorbit despre relația cu Bogdan Stelea: Eram un copil care i-a dăruit inima...
Lili Sandu a făcut mărturisiri în premieră despre relația cu fost...
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura
Agenția Națională de Administrare Fiscală atrage atenția asupra u...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Curiozități și superstiții despre magnolii - florile feminității

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0