În luna decembrie, în România se sacrifică de obicei aproximativ un milion de porci, atât în ferme comerciale, cât și în gospodării, însă estimările din acest an arată o scădere semnificativă a tăierilor, din cauza evoluției pestei porcine africane. În acest moment, pe teritoriul țării noastre, sunt active 585 de focare ce afectează în total circa 400.000 de porci.
„Dacă ai rude la țară care cresc porci în gospodărie, te poți baza pe ele. Altfel, situația din fermele comerciale e sumbră. În ultimele două luni au dispărut multe ferme mari și, mai ales, ferme de reproducție. Au căzut ferme care produceau porci pentru Crăciun. Din datele de săptămâna trecută, suntem la cel mai jos nivel cu tăierile de porci din România, iar importurile cresc. Nu știu până unde putem ajunge, însă e cea mai neagră perioadă pentru carnea de porc, cel puțin din ultimii 20 de ani” a spus Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne din România.
Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, trendul descrescător, în ceea ce privește numărul sacrificărilor și greutatea în carcasă a porcilor, este vizibil încă din luna iunie a acestui an. Mai mult, sacrificările de porcine au scăzut în septembrie 2021 cu peste 80% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Citește și: Testele de salivă pentru elevi, întârzie: „Cert este că vor ajunge”
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: https://www.zf.ro/eveniment/pesta-porcina-africana-a-bagat-in-sperieti-crescatorii-de-porci-fermierii-vor-taia-porcii-inainate-de-a-i-lovi-napasta-iar-pe-termen-mediu-nu-vom-mai-avea-ce-taia-17377118