Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
EDUCATIE
Adaugat: 10 Iulie 2013

Gabriela Ene, fost inspector general la învăţământ, declară despre Congresul Educaţiei: Manualele digitale sunt o aberaţie

 

         Pentru că din partea Inspectoratului Şcolar Vâlcea, în urma participării la Congresul Educaţiei, nu ne-a parvenit decât o fotografie, am apelat la site-ul congresului, dar şi la prof. Gabriela Ene, fost inspector şcolar general, pentru o opinie obiectivă. Congresul a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, la Bucureşti, iar organizatorii şi-au propus ca „acesta să devină locul în care să se adune oameni ai sistemului educaţional, pentru a cunoaşte, cu adevărat şi în profunzime, toate personalităţile de dincolo de ferestrele universităţilor, laboratoarelor, şcolilor, administraţiilor centrale şi locale”, se arată pe site-ul congresului. Nu ştim dacă acest target a fost atins în totalitate, cert este că la congres au participat nume importante din România şi din afara ei, care au împărtăşit din experienţa lor. „Sunt cât se poate de obiectivă: nu a fost o întâlnire politică. Politica a fost lăsată la uşa de la intrare. Cât despre organizare, nu am de făcut nici un reproş!”, a spus prof. Gabriela Ene.
         Manualele digitale, „o obligaţie”
         În cadrul congresului a fost abordată şi tema primelor manuale digitale. Ministrul Pricopie a precizat că primele manuale de acest gen le vom avea, cel mai probabil, în luna ianuarie 2014. El intenţionează, de asemenea, ca pentru clasele I, II, V şi IX, manualele să intre din septembrie 2014. Potrivit acestuia, schimbarea manualelor nu este o chestiune de opţiune „dacă se vrea sau nu se vrea”, ci o obligaţie. El a susţinut că manualele şcolare trebuiau schimbate deja, întrucât unele dintre acestea au fost editate în anul 1998. „Cred că, în condiţiile în care nici măcar cele mai mari şcoli nu sunt dotate cu calculatoare, ideea introducerii manualelor digitale devine o aberaţie. Gândiţi-vă numai că în unele clase nu există nici măcar un calculator pentru profesor! Ca să nu mai vorbim de calculator pentru fiecare elev în parte…Există un proiect de act normativ pentru introducerea manualelor on-line, dar nu există unul pentru achiziţionarea calculatoarelor necesare, aşa încât, această idee „genială” pică din start”, a spus Gabriela Ene. Temele abordate în cadrul congresului au acoperit întreg domeniul educaţional, de la clasa pregătitoare până la învăţământul superior, tratând probleme ca reinserţia în şcoală a copiilor ce provin din familii defavorizate, sau formarea continuă de-a lungul vieţii. „În mod special, mi-au atras atenţia două proiecte importante, implementate şi la nivelul judeţului Vâlcea: „Îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi formării profesionale prin reţele parteneriale” şi „Paşii FPI – Parteneriate active şcoală – întreprindere pentru îmbunătăţirea formării profesionale iniţiale”, al cărei manager este prof. Angela Popescu, din cadrul Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic”, a precizat prof. Gabriela Ene, expert pe zona Oltenia în cel de al doilea proiect.
         Subiecte de congres
         Dintre temele abordate în cadrul congresului amintim: „Educaţia - instrument cheie pentru prevenirea excluziunii sociale”; „Dezvoltare profesională şi evoluţie în cariera didactică”, „Învăţământul superior românesc în context european”, „Baze de date în învăţământul superior”, „Curriculumul pentru clasa pregătitoare: de la proiect la implementare”, „Parteneriate şcolare europene. Exemple de succes – eTwinning, Bune practici în îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi formării profesionale la nivelul unităţilor şcolare”, „Bune practici în dezvoltarea parteneriatului dintre şcoală şi mediul economic”, „Internaţionalizarea Învăţământului Superior Romanesc (Mobilităţi; Proiecte, Parteneriate Internaţionale)”, „Calitate, finanţare şi Cadrul Calificărilor”, „Educaţia non-formală - componenta fundamentală a sistemului de învăţământ”, „Învăţarea pe Tot Parcursul Vieţii - o prioritate a politicilor educaţionale din România”, „Succesul în şcoală şi dincolo de porţile ei - metode şi tehnici de consiliere şi orientare a elevilor”, „Promovarea inovaţiei în formarea profesională iniţială”, „Conectivitatea între învăţământul liceal şi superior agricol/tehnic şi priorităţile economice ale României (oportunităţi, piaţa forţei de muncă, provocări)”, „Conectivitatea între învăţământul liceal şi superior medical/pedagogic şi priorităţile economice ale României (oportunităţi, piaţa forţei de muncă, provocări)”, „Evaluarea în educaţie: Evaluări internaţionale - PISA, TIMSS, PIRLS; Evaluarea la finalul clasei pregatitoare; Evaluarea la finalul clasei a II-a; Evaluarea la finalul clasei a IV-a; Evaluarea la finalul clasei a VI-a”; “Bacalaureat: Bacalaureat transdisciplinar - proces şi perspective”, „Promovarea inovaţiei în formarea profesională iniţială”, „Angajamentele şi rolul României în Procesul Bologna - oportunităţi şi direcţii viitoare (învăţământ superior)”, „Dreptul la educaţie, Constituţia şi educaţia”, „Educaţie artistică şi creativitate”, „Fonduri structurale dedicate educaţiei şi formării profesionale - Programare pentru perioada 2014-2020”. 


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
A început sezonul căpușelor! Sfaturile medicului pentru îndepărtarea lor și prevenirea bolii Lyme
A crescut numărul pacienților care se prezintă la Urgențe cu mușc...
 
Medvedev: Războiul din Ucraina ar putea dura zeci de ani!
Fostul președinte al Rusiei crede că războiul din Ucraina ar putea ...
 
Reguli noi pentru vânzarea sau cumpărarea mașinilor
Înmatriculările și radierile de mașini se vor putea face prin inte...
 
ANPC a lansat o adresă de mail unde se pot trimite reclamații cu privire la creditele bancare
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a lansat o ad...
 
Astăzi încep înscrierile pentru Bacalaureat. Greva generală din școli continuă
Potrivit unei informări venite de la Ministerul Educației, astăzi ...
 
SUA nu susțin atacurile din Rusia: Ca principiu general, noi nu susținem...
Statele Unite ale Americii au transmis că nu susțin atacurile care a...
 
Lider FSLI: Trebuie să terminăm greva cât timp avem susținerea populației
Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ ar f...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Vouchere în valoare de cinci salarii minime, pentru victimele infracțiunilor

» 09 Iunie 2023 | Comentarii 0
 
 
Se schimbă vremea radical! Urmează trei zile de ploi torențiale, furtuni și chiar grindină

» 08 Iunie 2023 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Geanta de plajă: Ce să nu lipsească din ea

» 09 Iunie 2023 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Zilele Municipiului Galați au început. Ce surprize îi așteaptă pe turiști și localnici
GALATI
» 09 Iunie 2023 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL OLT
 
Viceprimarul Balșului a fost demis din funcție pentru atitudinea „de răzvrătire”

» 08 Iunie 2023 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GIURGIU
 
Mai mulți liberali din Giurgiu au mers într-o vizită de lucru la Bruxelles

» 07 Iunie 2023 | Comentarii 0