Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
SENATORI
Adaugat: 22 Mai 2013    Actualizat: 13 August 2013

O afacere care dă din coadă - Fiul lui Durbacă îşi face fermă de sturioni

 

         Consiliul Judeţului Galaţi, unde Eugen Durbacă este vicepreşedinte, a adoptat o hotărâre privind accesarea fondurilor europene pentru promovarea consumului de peşte în regiunea de Sud-Est * De reclamă pe bani europeni ar putea beneficia cele 91 de firme de acvacultură şi prelucrare a peştelui din Galaţi, Tulcea şi Brăila, dar şi firma lui Cristofor Durbacă * Se ştie, carnea de peşte este recomandată de medici drept un aliment sănătos şi benefic în special pentru funcţionarea memoriei şi a creierului * Dacă în cazul copiilor se recomandă uleiul de peşte, în cazul persoanelor trecute de... 69 de ani peştele nu trebuie să lipsească din alimentaţie. Face bine la memorie, în special la memoria politică *
         În Galaţiul „Scrumbiei”, familia Durbacă se apucă de afaceri cu peşte, mai precis cu sturioni. Fiul lui Eugen Durbacă, liderul PC şi vicepreşedintele Consiliului Judeţului, Cristofor Durbacă, îşi face fermă de creştere intensivă a sturionilor şi fabrică de prelucrare a peştelui şi a produselor din peşte. Interesant este însă că, la Consiliul Judeţului, la finele lunii august 2011, a fost votată o hotărâre privind „Promovarea consumului de peşte în Regiunea Sud-Est” prin accesarea fondurilor europene. Pentru ea a votat şi Eugen Durbacă, tatăl lui Cristofor. Dacă banii vor fi accesaţi şi sturionii lui Cristofor Durbacă, dar şi restul de 91 de firme de profil existente în Galaţi, Brăila şi Tulcea ar putea beneficia de pe urma reclamei la peşte.
         De la aur, la solzi 
         Investiţia dorită de fiul lui Durbacă s-a aflat pe masa arhitectului-şef al municipiului Galaţi, Teodora Voicilă, pentru avizare şi aprobare.
         Mai mult, pe site-ul Primăriei municipiului Galaţi a fost postat anunţul firmei SC Decrom Co SRL, reprezentată de Cristofor Durbacă, prin care publicul interesat a fost informat asupra depunerii solicitării intenţiei de elaborare a unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) privind construirea fermei şi a fabricii, în extravilanul municipiului Galaţi, pe tarlaua 126, parcela 437/12, lot 1. „Obiectivul documentaţiei de urbanism PUZ este modificarea destinaţiei terenului, stabilirea funcţiunii de producţie, creştere si prelucrare produse din peşte”, se arăta în anunţ.
         „Nicio masă fără peşte”
         Tranziţia de la afaceri cu aur la afaceri fără solzi a lui Durbacă Jr ar putea fi privită şi prin prisma hotărârii adoptate de Consiliul Judeţului şi care vizează implementarea proiectului „Promovarea consumului de peşte în Regiunea Sud-Est”. CJ a depus spre finanţare acest proiect din cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit (POP) 2007-2013. Potrivit deciziei adoptate de CJ Galaţi, în total, proiectul ar urma să aibă o valoare de 1,56 milioane lei, din care 1,258 de milioane ar putea reprezenta fonduri europene nerambursabile. În cazul în care s-ar obţine această finanţare, CJ Galaţi ar trebui să aloce 302.052 de lei (cofinanţare), pentru asigurarea cheltuielilor neeligibile. Ce s-ar face cu aceşti bani europeni? Conform documentaţiei CJ, proiectul prevede „realizarea unui pachet de acţiuni promoţionale prin intermediul cărora se va urmări conştientizarea populaţiei din regiunea Sud-Est cu privire la avantajele consumului de peşte şi la potenţialul produselor pescăreşti”, obiectivele specifice ale acestui proiect fiind „informarea populaţiei din regiune asupra beneficiilor consumului de peşte şi produse din peşte; creşterea consumului de peşte şi produse din peşte”. Aceeaşi documentaţie arată că prin implementarea proiectului se va organiza o campanie regională de comunicare publică - spot TV, spot radio, machete de presă; se vor realiza materiale publicitare (magneţi, fluturaşi, sacoşe termoizolante, pliante, etc), ba chiar se va edita şi o carte cu reţete din peşte. Totodată, prin proiect se va dezvoltarea web-site-ului Consiliului Judeţului Galaţi, prin crearea unei pagini dedicate campaniilor de conştientizare, promovare şi informare, se vor realiza activităţi de prezentare „în 60 de şcoli cu participarea a 3.000 de elevi” şi se va organiza un târg de promovare a consumului de peşte şi o campanie regională de promovare în unităţi de alimentaţie publică”.
         Iată cum, de pe urma acestei campanii, consumul de peşte ar fi încurajat, gălăţenii ar fi conştientizaţi de beneficiile unei alimentaţii pe bază de peşte, iar orice afacere cu asemenea produse ar beneficia de publicitate pe bani europeni şi de la bugetul CJ. Conform informaţiilor furnizate la cererea noastră de către Registrul Comerţului, în Galaţi, Brăila şi Tulcea sunt 91 de firme care au declarat ca obiect principal de activitate prelucrarea şi conservarea peştelui, crustaceelor şi a moluştelor (81) şi acvacultura în ape dulci (zece). Cele mai multe firme sunt la Tulcea - 42 de acvacultură şi patru de prelucrarea şi conservarea peştelui. La Galaţi sunt 26 de firme de acvacultură şi trei de conserve, iar la Brăila 13 de acvacultură şi trei de prelucrarea şi conservarea peştelui. În cazul în care o asemenea întreprindere s-ar afla la început de drum, precum viitoarea investiţie a lui Cristofor Durbacă, ajutorul unei reclame pe bani europeni ar fi, evident, incontestabil.
         Vă „plac” peştele?
         Aşa a sunat ironic la radio reclama de acum câţiva ani a „Festivalului Scrumbiei”, dezacordul voit fiind menit să promoveze calităţile acestui aliment. Carnea de peşte este recomandată la orice vârstă, dar în special în a doua parte a vieţii pentru că scade colesterolul total, iar acizii graşi au un rol important în funcţia membranelor celulare şi în dezvoltarea creierului. Potrivit medicilor nutriţionişti, o alimentaţie bogată în peşte „aduce multe beneficii, inclusiv reducerea riscului de boală cardiacă, accident vascular cerebral, o reducere a riscului de apariţie a problemelor comportamentale, a depresiilor, a altor afecţiuni neuropsihice importante”. Iar icrele de sturioni - caviarul - reprezintă sortimentul cel mai valoros de icre, o adevărată delicatesă culinară. Gurile rele ar spune că un consum mai mare de peşte i-ar face bine inclusiv liderului PC Eugen Durbacă. Aşa cum am mai scris, la finele anului trecut, politicianul a indus în eroare audienţa susţinând, în conferinţă de presă, că are 67 de ani, când, de fapt, pe 16 mai împlineşte frumoasa vârstă de 69 de ani (potrivit CV-ului de pe site-ul CJ Galaţi). La acel moment, Durbacă s-a lansat într-o analiză ironică a vârstei candidaţilor la alegerile locale din acest an declarând:  „Nicolae e cu patru ani mai mare ca mine, Chebac are 62 de ani, Toader are 66, Dobre are 60 de ani, iar eu am… 67 de ani. Care e diferenţa? Bacalbaşa e mai mare ca mine cu un an”. Greu de spus cum se poate ca Eugen Durbacă să împlinească, din decembrie 2011 până în mai 2012 doi ani. Un aport de peşte i-ar ajuta la memorie. În special la memoria politică…

 

Sursa foto: facebook.com

GALATI
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Circulație închisă, timp de 2 zile, pe Valea Prahovei
Marți și miercuri, 19 și 20 martie, se închide circulația pe DN1 ...
 
1 din 10 români suferă de boală cronică de rinichi fără să știe. Se pot face analize gratuite pentru depistarea precoce
Medicii avertizează că 1 din 10 români suferă de boală cronică d...
 
Premii în bani pentru elevii cu rezultate deosebite la olimpiade, oferite de Primăria Galați
Mai bine de 110 elevi din Galați vor primi bani pentru rezultatele bu...
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen
Gheorghe Falcă cere Consiliului European să decidă rapid asupra ade...
 
Lili Sandu a vorbit despre relația cu Bogdan Stelea: Eram un copil care i-a dăruit inima...
Lili Sandu a făcut mărturisiri în premieră despre relația cu fost...
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura
Agenția Națională de Administrare Fiscală atrage atenția asupra u...
 
Borrell: Următoarele luni vor fi decisive pentru războiul din Ucraina
Șeful diplomației europene crede că următoarele luni vor fi decisi...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Curiozități și superstiții despre magnolii - florile feminității

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0