Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
DEPUTATI
Adaugat: 17 Mai 2013    Actualizat: 07 Iulie 2013

Misterioasele “combinaţii” ale vicepreşedintelui organizaţiei judeţene a PSD Bacău Lucian Şova

 

         Şova. Lucian Şova. Un nume poate prea puţin cunoscut, în comparaţie cu potenţa financiară care reiese din declaraţiile de avere. Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean Bacău, fost, pentru o scurtă perioadă, secretar de stat în marele guvern pedelisto-pedelist şi fost director în cadrul Ministerului Transporturilor în guvernarea PSD şi PNL, Lucian Şova este printre potentaţii financiar ai PSD, partid al cărui vicepreşedinte este, în cadrul organizaţiei judeţene din Bacău.

         Soţul ex-purtătorului de cuvânt al Poliţiei băcăuane (Carmen Şova) are o serie de afaceri care-i asigură un trai mult peste posibilităţile financiare susţinute salarial. Lucian Şova apare ca asociat-administrator într-o multitudine de societăţi comerciale, unele dintre acestea întrerupându-şi, între timp, activitatea. Este vorba de COMINFORTRANS SA, care până în 2009 a avut cifre de afaceri de ordinul zecilor de miliarde. Dar, culmea, cu un profit mic sau chiar nul. Ca exemplu, în 2009, la o cifră de afaceri de peste 19 miliarde de lei vechi, profitul brut declarat la Finanţe este… zero.

         De la transporturi la imobiliare

         O altă societate care a avut onoarea de a-l avea pe Lucian Şova între asociaţi a fost NISO TRANSEUROPE, care a funcţionat cale de câţiva ani în domeniul consultanţei de afaceri, dar, în urma unei constante cifre nule de afaceri şi-a tras obloanele. Asta nu l-a descurajat pe Şova, care s-a implicat şi în REGIONAL ROMLINES, societate dedicată transportului urban şi suburban… între asociaţi apărând şi mai devreme menţionata societate NISO TRANSEUROPE. În afară de vreo doi asociaţi din Republica Moldova, nici REGIONAL ROMLINES nu a avut cu ce să se laude şi s-a închis după câţiva ani cu cifră de afaceri zero şi cu profit, normal, inexistent. Dacă a văzut că nu-i merge prea bine cu transportul şi cu consultanţa de afaceri, Lucian Şova s-a reorientat în domeniul imobiliarelor. Aşa a apărut pe firmament societatea S.O.L. MEGA CONSULTING. Cu doar opt salariaţi, s-a obţinut un mare succes financiar: o cifră de afaceri de peste 32 de miliarde de lei vechi, profitul declarat la nivelul anului 2009 fiind de puţin peste 5 miliarde de lei. Deloc puţin pentru un pesedist…

         Avere substanţială

         Atât din afaceri, cât şi din salariu (mai puţin), Lucian Şova a adunat o avere deloc de ignorat. Conform declaraţiilor depuse pe site-ul Ministerului Economiei, ex-secretarul de stat este fericitul deţinător al unor conturi dintre cele mai interesante. După cum urmează… 15.000 dolari la RBS, 3.928 lei la aceeaşi bancă, ceva mărunţiş pe la BCR (75 lei?), 11.370 euro la Raiffeisen, 9.098 dolari tot la Reiffeisen, şi încă vreo 7.703 lei tot acolo. Având probabil încredere crescută în domeniul bancar german, Reiffeisen mai găzduieşte şi alte conturi: 20.623 lei, 50.324 lei, 9.600 dolari, 110.787 lei, 24.709 lei, 10.050 lei. Ce-i drept, la prosperitatea familiei probabil a contribuit şi soţia, Carmen Şova, dar declaraţia de avere a acesteia nu este de găsit pe site-ul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Oricum, în medie, actualul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean Bacău câştiga, conform declaraţiei de avere, aproximativ 50.000 lei anual, pe vremea când era secretar de stat. Înainte de asta, lua undeva la 18.000 de lei anual. Cam puţin pentru conturile din dotare…

         Parteneriate dubioase

         În societatea NISO TRANS EUROPE Lucian Şova este implicat alături de Boris Golovin, un personaj cu istoric extrem de colorat. Fost ofiţer al trupelor speciale din cadrul GRU (serviciul sovietic de informaţii al armatei), Golovin a ajuns reprezentantul în România al magnaţilor ruşi Igor Ziuzin şi Oleg Deripaska. Primul dintre ei se află în spatele privatizărilor cu scandal de la Industria Sârmei Câmpia Turzii şi COS Târgovişte. Cel de-al doilea este un apropiat al premierului rus Vladimir Putin şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia. În plus, despre Golovin sunt informaţii că ar colabora cu perosane provenite atât din fostele structuri de informaţii române, cât şi cu reprezentanţi ai serviciilor de informaţii israeliene.

         Scandaluri în minister

         În timpul ultimei guvernări PSD, dar şi sub steagul galben al guvernului Tăriceanu, Lucian Şova era mare director la Ministerul Transporturilor. Din această postură, a fost acuzat de favorizarea anumitor societăţi de transport în vederea preluării unor trasee extrem de profitabile. Numele băcăuanului a fost vehiculat în scandaluri de promovare a intereselor unor mari firme de transport, însă autorităţile nu au luat nicio măsură. Mai mult, Şova a ajuns de la Transporturi la Economie. Un “exil” deloc lipsit de profit. Acum este mai-mare peste sănătatea băcăuanilor. Şi numeni nu l-a luat la întrebări.

         Nevasta pe post de bau-bau

         De-a lungul vremii, presa națională a scos în evidență implicarea activă a lui Șova în tot felul de combinații dubioase și cu iz penal. Toate astea în strânsă colaborare cu mai-marii partidului din care cu onor face parte, dar și la umbra protectoare a soției din dotare. Și nu o spunem noi, ci unul dintre operatorii rutieri care prin 2005 se plângea că nevasta lui Șova reprezenta un atu în afacerile la limita legii pe care fostul secretar de stat le derula. De altfel, Carmen Șova figurează pe statele de plată ale Ministerului Administrației și Internelor, însă numele ei nu apare nicăieri în scriptele oficiale puse la dispoziția amărăștenilor.

BACAU
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula în minivacanța de 1 Mai și Paște
CFR Călători a anunțat suplimentarea numărului de trenuri în peri...
 
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Anunțul șefei CNAS: Românii neasigurați vor avea aceleași drepturi ca cei asigurați
Valeria Herdea a anunțat că noul contract aduce aceleași beneficii ...
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Permisele auto se vor putea obține și online. Propunere a șefului MAI
Ministrul Afacerilor Interne a realizat un proiect de ordin care aduce...
 
Rezerviștii sunt chemați la unitățile militare pentru un exercițiu de mobilizare
În această săptămână, un amplu exercițiu de mobilizare se efect...
 
A fost adoptată Strategia Națională de Educație Financiară; are trei direcții de acțiune
Ministerul Educației a anunțat că Strategia Națională de Educați...
 
ANAF: Dacă nu ți se dă bon la frizerie, poți cere să fi tuns gratuit!
ANAF continuă campania de conformare voluntară în domeniul servicii...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Produse care, folosite pe ten, provoacă iritații și acnee

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Autobuzele etajate vor fi scoase pe traseu, în Constanța, pentru minivacanța de Paște
CONSTANTA
» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL CLUJ
 
Urmează să se pregătească șantierul pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
O nouă parcare se amenajează în Bistrița: „Continuăm în ritm susținut...”

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0