Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ECONOMIE
Adaugat: 17 Februarie 2020

        Violeta Alexandru, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a transmis, în cadrul unei emisiuni TV, că sistemul de pensii trebuie să treacă printr-un audit, deoarece este plin de disfuncționalități și inechități. În special, a spus ministrul, în rândul caselor teritoriale există probleme, unde sistemul este unul „rudimentar”.

 

        „Consider că sistemul de pensii are nevoie de un audit. Principala problemă este una de management în casele teritoriale. Dar nu mă voi feri să vorbesc despre modificări în lege de îndată ce ele vor fi necesare” a transmis Violeta Alexandru într-o emisiune la România TV. Oficialul a precizat că sistemul de pensii ar fi „bulversat” de o nouă lege a pensiilor în acest moment, înainte de această măsură fiind necesară identificarea disfuncționalităților din sistem.

 

        „Schimbarea radicală a tuturor elementelor care compun modul de calcul al unor elemente perturbă, inclusiv în ceea ce privește platforma de calcul” a explicat Alexandru. Ministrul a afirmat că softul sistemului de pensii nu este unul adaptat, ci „rudimentar”, iar aici i-a dat exemplu pe românii care au lucrat în afara României, care așteaptă și câte trei ani pentru a se clarifica ce contribuții au avut la sistemul de pensii. Mai mult decât atât, comunicarea cu reprezentanții caselor de pensii din străinătate este una dificilă, susține ministrul Muncii.

 

        „Sistemul public lucrează primitiv. (...) Sistemul nu face față la avarie și trebuie un management performant și o nouă abordare plecând de la recunoașterea slăbiciunilor pe care le are. Sunt probleme de sistem, dar aș vrea să insist pe faptul că în acest moment se văd niște obstacole în privința capacității caselor teritoriale de a gestiona în mod corespunzător relația cu pensionarii. În primul rând, nu comunică suficient, de aceea am cerut ca odată cu decizia de pensionare să se dea și buletinul de calcul. (...) Însă o problemă reală o constituie pe de o parte dificultatea cu care se accesează informațiile despre contribuțiile pe care angajatorii le-au plătit pentru cei care ies la pensie” a declarat Alexandru.

 

        Statul „a eșuat” în a ține evidența contribuțiilor angajaților, iar arhiva respectivă este greu de accesat, a menționat ministrul. Și în calculul pensiilor există probleme, mai ales în ceea ce privește sporurile care sunt luate în considerare, a mai afirmat Violeta Alexandru. Având în vedere toate aceste probleme ale sistemului, oficialul i-a sfătuit pe viitorii pensionari să-și pregătească dosarul de pensionare cu jumătate de an înainte de depunere. 

 

        „Nu este vina nimănui pentru că angajatorul nu a fost pus la punct cu tot ceea ce trebuie pentru ca angajatul să beneficieze de grupa I sau II; sunt și situații în care persoanele care se lovesc de realitatea crudă a stabilirii unei pensii și (...) veniturile pe care le-au avut au fost relativ mici și atunci și contribuțiile au fost pe măsură. Toate acestea în lanț arată faptul că avem o problemă de sistem. Eu consider că de nevoie de un moment zero în care să discutăm despre probleme (...) cum ar fi faptul că o persoană care a desfășurat o activitate în condiții deosebite poate ajunge să aibă o pensie mai mare decât o persoană care a avut studii superioare. Nu spun că e rău sau e bine, eu spun că trebuie să găsim un mod de a trata cu respect, după o viață de muncă, toate categoriile” a transmis ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

 

 

        Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://www.stiritv.ro/cel-putin-40-000-de-pensionari-fara-pensii-marite-de-la-1-ianuarie-dosarele-de-recalculare-sunt-intarziate-anunta-ministerul-muncii-4751


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Ce se va întâmpla cu coronavirusul în România peste o săptămână. Explicațiile unui medic renumit
Alexandru Rafila spune că peste o săptămână cazurile de infecție...
 
Coronavirus: mituri demontate
Usturoiul pe burta goală, lămâia în cantități industriale și p...
 
Ce înseamnă starea de urgență care va fi instituită. Se pot limita drepturi fundamentale
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, a expli...
 
Medic: Dacă nu respectăm autoizolarea ajungem ca Italia!
Un medic specialist avertizează că noul coronavirus se va răspândi...
 
Tot ce trebuie să știi despre eliberarea rețetelor medicale și vaccinare în această perioadă
Președintele Asociației Medicilor de Familie București explică mod...
 
Efectele minciunii unui polițist: Un spital întreg în carantină din cauza Covid-19, o femeie însărcinată și multe alte persoane infectate
O singură persoană a reușit să bage în carantină un spital într...
 
Reprezentant BNR: Românii, scutiți de la plata creditelor pe perioada pandemiei de Covid-19
Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României a declarat c...
 
Elevii și profesorii vor fi susținuți pentru a nu pierde materia
Ministerul Educației și Cercetării a transmis că a început progra...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Se schimbă ora în această noapte. Cum vor fi afectate anumite persoane

» 28 Martie 2020 | Comentarii 0
 
POLITICA
 
Autoritatea Electorală Permanentă cere amânarea alegerilor. ”Nu se pot ține alegerile, în contextul epidemiologic actual”

» 27 Martie 2020 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Ce vitamine ar trebui să consumăm în această perioadă pentru a avea o imunitate crescută

» 28 Martie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Go-Mio, cel mai mare restaurant online din România

» 28 Martie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
Prefectul din Bistrița-Năsăud solicită controale mai stricte în județ

» 28 Martie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ARAD
 
Primăria Arad redirecționează banii destinați evenimentelor culturale către sistemul sanitar din oraș

» 27 Martie 2020 | Comentarii 0