11 organizații și asociații ale mediului de afaceri din țara noastră au transmis guvernanților un comunicat în care atrag atenția că, înainte de creșterea taxelor și impozitelor, trebuie să se facă o reformă internă clară pentru reducerea cheltuielilor publice neesențiale.
„Cerem partidelor politice să asculte și vocea mediului de afaceri, cel care a susținut și susține economia. Suntem îngrijorați văzând că dezbaterea actuală pare să se concentreze în mod covârșitor pe creșterea taxelor, în lipsa oricărei viziuni publice asumate pentru reducerea cheltuielilor guvernamentale excesive sau modernizarea aparatului de stat. Fără un angajament real pentru reformă internă, orice măsuri fiscale riscă doar să împovăreze motorul economic necesar pentru redresare” se arată în comunicatul celor 11 asociații și organizații, potrivit digi24.ro.
Mediul de afaceri a prezentat 9 măsuri esențiale pe care ar trebui să se bazeze schimbările economice luate de politicieni, dacă se dorește ca România să continue să se dezvolte pe termen lung și să fie atractivă pentru investitori:
1. Să se mențină cota unică de impozitare, să fie aplicată unitar și echitabil, fără excepții.
2. Să se reducă cheltuielile publice neesențiale, implicit cele administrative excesive, să dispară agențiile redundante și cheltuielile politice discreționare.
3. Sectorul public să fie supus unei reforme serioase, care să prioritizeze performanța, eficiența și să fie redusă birocrația.
4. Să fie tăiate indemnizațiile nejustificate și finanțarea excesivă a campaniilor electorale din fonduri publice, dar și alte alocări bugetare risipitoare.
5. Să fie prioritizate și protejate investițiile publice esențiale în infrastructură, educație și inovație.
6. Să se facă echitate fiscală prin eliminarea scutirilor, impozitelor pe cifra de afaceri și a taxei pe construcții speciale.
7. Să se eficientizeze colectarea taxelor prin reducerea decalajului de TVA și să se facă eforturi clare pentru combaterea evaziunii fiscale la scară largă.
8. Reducerea birocrației, accelerarea digitalizării și simplificarea administrativă.
9. Să se crească absorbția fondurilor europene prin simplificarea procedurilor și eliminarea birocrației.
În comunicatul mediului de afaceri se precizează că acesta funcționează deja sub presiunea cauzată de impredictibilitate și este nevoie de un răspuns credibil la provocările fiscale din partea statului, care să fie dispus să se reformeze și să utilizeze eficient banii publici.
„Solidaritatea nu poate funcționa în lipsa unui minim de reciprocitate și nici într-un context fiscal care creează permanent inechități și categorii privilegiate. Companiile oneste nu ar trebui să plătească pentru a acoperi deficitul indus de administrarea iresponsabilă a finanțelor publice. Activitatea economică eficientă și responsabilă, precum și munca performantă și retribuită pe măsuri nu ar trebui descurajate prin mecanisme de taxare care descurajează creșterea” mai spune mediul de afaceri.
Comunicatul transmis guvernanților a fost semnat de către: Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, Camera de Comerț Americană în România, Asociația Oamenilor de Afaceri din România, Camera de Comerț Belgia Luxemburg-România Moldova, Camera de Comerț Britanico-Română, Camera Franceză de Comerț, Industrie și Agricultură în România, Camera de Comerț Italiană în România, Camera de Comerț Olandeză în România, Confederația Patronală CONCODRIA, Consiliul Investitorilor Străini, Fundația Romanian Business Leaders.
Te-ar putea interesa: „Românii și-au votat… călăii?!” - Acum când se vorbește doar de creșterea taxelor, unde sunt vedetele care spuneau cu cine să votăm?
Urmărește-ne pe Facebook, pentru noutăți din mai multe domenii!
Sursa foto: https://startupcafe.ro/lista-masurilor-pe-care-viitorul-guvern-ar-trebui-sa-le-ia-pentru-mediul-de-afaceri-4-zone-au-nevoie-de-reforme-urgente-patroni-81694