În ultimul timp au apărut o mulțime de informații despre cât de nocive sau nu sunt mezelurile pentru organismul nostru. De cele mai multe ori se spune că aceste produse au prea puțină carne, multe E-uri și o cantitate mult prea mare de grăsime. Medicul Mihaela Bilic spune că nu toate mezelurile sunt la fel și că este important să știm să le alege, dar și cum să le mâncăm.
„Mezelurile nu sunt un aliment de bază, ci unul concentrat, un fel de esenţă de aliment, adică în ele avem mai multe proteine, mai multă grăsime, mai mult gust. Din această cauză, ele se mănâncă în cantitate mică. Acolo unde carnea o mănânci cu sutele de grame, mezelurile le mănânci cu zecile, nu mai mult de 30 de grame. Ele sunt concentrate în calorii, deoarece se scoate apa din ele, sunt afumate, uscate. Atunci când mănânci mezeluri, trebuie să le tai subţiri şi să le deguşti ca şi cum ar fi o esenţă de mâncare. Dacă mâncăm mezeluri pe post de aliment de bază, să ne săturăm din ele, atunci ne vom îngrăşa” explică medicul.
Mihaela Bilic recomandă consumarea mezelurilor pentru plăcerea gustului, nu pentru a umple stomacul, iar pentru aceasta sunt suficiente patru feliuțe de mezel pe o felie de pâine, dar nu în fiecare zi.
În ceea ce privește alegerea mezelurilor, primul ingredient de pe etichetă ar trebui să fie carnea, în acest fel ne dăm seama că este cea mai multă și că produsul este de calitate. De cele mai multe ori, primul cuvânt de pe etichetă este grăsimea, iar dacă după el sunt înșiruite tot mai multe ingrediente, înseamnă că produsul este foarte prelucrat.
„Un mezel sănătos trebuie să fie cât mai puţin prelucrat. Cele crud-uscate sunt mai valoroase decât cele făcute din pastă de carne, fierte, deoarece acestea sunt amestecate cu multă zeamă de amidon, care are rolul să frăgezească, să dea gust. Dar aceasta conţine mulţi carbohidraţi. De asemenea, pe etichetă mai găsim de multe ori acel glutamat care intensifică gustul. Poate nouă nici nu ne place mezelul, carnea, ci ne place gustul dat de glutamat, care creează şi dependenţă. Fără să vrem, ne învăţăm cu acel gust intesificat” atrage atenție medicul Bilica.
Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://edobavki.net/article/article_opn.php?id=79