Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ECONOMIE
Adaugat: 07 Iunie 2022

        Într-un document al Autorității Naționale de Reglementare în Energie se arată că mai mulți furnizori de energie au majorat prețurile nejustificat pentru a primi mai mulți bani de la stat, prin plafonarea și compensarea facturilor. Inspectorii ANRE au demarat investigații în acest sens. 

 

        „În cadrul verificărilor realizate s-au identificat furnizori de energie care au utilizat metode/mijloace de creștere artificială a prețului mediu ponderat de achiziție prin încheierea la prețuri excesive de contracte de achiziție intra-grup, pe piețe centralizate (produse cu livrare pe termen scurt - săptămână/lună) și de acte adiționale de modificare a prețului de contract încheiate după publicarea în Monitorul Oficial a OUG 118/2021, în vederea creșterii sumei decontate de la bugetul statului prin mărirea diferenței dintre prețul mediu ponderat de achiziție și plafonul maxim stabilit prin OUG 118/2021, metodă prin care furnizorul poate beneficia de sume nejustificat de mari de la bugetul statului” se arată în documentul ANRE, potrivit Digi24. 

 

        Reglementările europene spun că astfel de metode de creștere artificială a prețului pot însemna manipularea pieței, transmis reprezentanții ANRE. 

 

        O altă metodă de creștere artificială a sumei decontate de stat constă în „excluderea din datele declarate ca achiziții pe contracte în derulare în perioada noiembrie 2021-ianuarie 2022 a contractelor cu preț mic, metodă utilizată de unii furnizori în vederea îndeplinirii criteriului de eligibilitate privind depășirea plafonului maxim de 525 lei/MWh (energie electrică) sau de 250 lei/MWh (în cazul gazelor naturale)”, precizează ANRE.

 

        De când au început să se acorde compensările pentru clienții noncasnici, unii furnizori au cerut compensare pentru proprii clienți finali și au declarat ca unică sursă de achiziție energia electrică primită în calitate de clienți finali ai unor alți furnizori, care la rândul lor au primit compensare de la stat. Astfel, statul a decontat de două ori aceeași cantitate de energie. 

 

 

Te-ar putea interesa: PNRR se va renegocia și va fi introdusă agricultura. Nu se vorbește de criză alimentară, însă!

 

 

Ne puteți urmări pe Facebook sau puteți descărca aplicația gratuit și vă anunțăm noi când apare ceva!

 

 

Sursa foto: https://bzb.ro/stire/se-liberalizeaza-total-piata-de-energie-la-brasov-sunt-peste-30-de-furnizori-de-energie-cu-preturi-mai-mici-decat-electrica-a115775


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
POLITICA
 
Ciucă, despre principiile PNL: Să apărăm familia, comunitatea, inițiativa particulară!

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Pateurile de ficat conțin aditivi și alte tipuri de carne mai ieftină

» 25 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA PARULUI
 
Cele mai bune 5 leacuri băbești contra căderii părului

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Un turn medieval din România va fi restaurat și va intra în circuitul turistic

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
Stațiile mijloacelor de transport în comun din Iași vor fi modernizate

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GORJ
 
Apă și canalizare în comuna Drăgotești: Este un proiect mult așteptat

» 25 Mai 2024 | Comentarii 0