Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 10 Octombrie 2019

        Magistrații care au lipsit de la ședințele de Plen ale Consiliului Superior al Magistraturii, împiedicând astfel pentru a șasea oară validarea Adinei Florea în fruntea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, sunt somați de către Asociația Magistraților din România și Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului să dea explicații de ce „ignoră dispozițiile legale”, potrivit Lumea Justiției.

 

        Reprezentanții celor două asociații atrag atenția că boicotiștii din CSM împiedică adoptarea unor hotărâri nu doar legate de Secția Specială, ci și de alte subiecte importante pentru Justiție. Participarea la ședințele de Plen din cadrul CSM reprezintă atribuție de serviciu și obligație constituțională, iar membrii CSM ar trebui să contribuie la „îndeplinirea rolului CSM de garant al independenței justiției. Iar o asemenea independență nu poate fi concepută cu nerespectarea legii”, se arată în comunicatul asociațiilor.

 

        „AMR și AJADO condamnă atitudinea celor care boicotează ședințele plenului CSM. Asociația Magistraților din România (AMR) și Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) condamnă blocarea, de către unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a desfășurării activității Plenului CSM, ceea ce conduce la împiedicarea adoptării unor hotărâri cu privire la subiecte de o importanță majoră pentru independența și funcționarea eficientă a justiției, pentru statutul judecătorilor și procurorilor. 

        Solicităm explicații publice de la membrii CSM care au absentat repetat de la ședințele Plenului întrucât, calitatea de judecători și procurori în care am votat componenta Consiliului, ne îndreptățește la un asemenea demers, creându-le, în același timp, membrilor CSM obligația față de noi de a explica împrejurările care le justifică absența de la îndeplinirea obligațiilor constituționale și legale ce le revin” se arată în comunicatul semnat de președinta AMR, judecătoarea Andreea Ciuca, și președinta AJADO, judecătoarea Florica Roman. 

 

        Cele două asociații spun că, potrivit Legii, membrii CSM răspund în fața judecătorilor și procurorilor pentru activitatea din timpul mandatului, iar ședințele Plenului CSM ar trebui să fie „prioritatea lor absolută, și nu alte activități”.

 

        „AMR și AJADO fac trimitere expresă la punerea piedicilor în activitatea CSM de către unii membri aleși. (...) Sintetizând, de 6 ori pe ordinea de zi a Plenului CSM a fost validarea rezultatelor unor concursuri desfășurate conform art. 88/3-88/5 din Legea nr. 304/2004 - prevederi care au trecut de controlul de constituționalitate - demers în cadrul căruia membrii Plenului CSM au competențe legale clare privind validarea concursului

        Este imperativ, așadar, ca opinia publică, judecătorii și procurorii, să primească explicații concrete din partea membrilor CSM, de ce consideră că participarea la alte activități, neîntreruperea concediului de odihnă ori alte motive similare sunt mai importante decât lăsarea unei structuri de parchet fără procuror șef și fără procurori care trebuie numiți de Plenul CSM, ca urmare a concursurilor desfășurate conform legii” spun cele două asociații. 

 

        AMR și AJADO atrag atenția că din cauza boicotării ședințelor de Plen ale CSM, justiția este în pericol de a nu funcționa corespunzător, iar membrii CSM care tergiversează acest lucru, deși susțin că le pasă de instanțele din România și de actul de justiție, nu au nicio justificare.

 

        „Este, de aceea, imperativ să cerem explicații punctuale față de această stare gravă de lucruri, în care se tergiversează soluționarea unor probleme deosebit de importante, nu numai prin esența lor, ci și prin faptul că obligația rezolvării acestora își are sorgintea în lege, atât în cazul organizării și funcționării SIIJ, cât și în cazul concursului de admitere la INM (n.r. Institutul Național al Magistraturii) și/sau în magistratură.

        Atât cetățenii români, cât și judecătorii și procurorii, au dreptul să cunoască motivele pentru care membrii CSM, absenți repetat la ședințele Plenului CSM, au determinat ca ordinea de zi să rămână nesoluționată sau amânată, cu privire la aceleași puncte, din iunie până în octombrie 2019. 

        De asemenea, judecătorii și procurorii CSM, ce au absentat repetat la ședințele Plenului CSM, au obligația să explice public motivele pentru care au ignorat dispozițiile legale, neîndeplinindu-și atribuțiile de serviciu, în contextul în care, conform obligației constituționale, trebuie să contribuie la îndeplinirea rolului CSM de garant al independenței justiției. Iar o asemenea independență nu poate fi concepută cu nerespectarea legii” se arată în comunicatul Asociației Magistraților din România și Asociației Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului. 

 

        Nu ar trebui să ne îngrijoreze oare faptul că unii magistrați, membri CSM, cu Legea în față, aleg să nu o aplice de nenumărate ori? De unde atâta curaj? De ce atâta împotrivire Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție? Oare au fost și alte cazuri când unii magistrați nu au aplicat legea, în cunoștință de cauză, și stiu că SIIJ poate sancționa acest lucru? Ce e mai grav, să greșești pentru că nu cunoști legea, sau să alegi să o încalci, ca leguitor? România, unde ajungem?

 

 

Sursa foto:  ://uapph.ro/lege-544-12-10-2001/


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Catalogul electronic, tot mai aproape de realitate
Ministerul Educației a pus în consultare publică proiectul de Ordin...
 
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula în minivacanța de 1 Mai și Paște
CFR Călători a anunțat suplimentarea numărului de trenuri în peri...
 
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Ce spune Iohannis despre candidatura la șefia NATO: Da, știu că sunt afirmații..
Președintele României vorbește despre candidatura pe care și-a dep...
 
Anunțul șefei CNAS: Românii neasigurați vor avea aceleași drepturi ca cei asigurați
Valeria Herdea a anunțat că noul contract aduce aceleași beneficii ...
 
4.000 de locuințe vor fi expropriate pentru realizarea drumului expres Arad – Oradea
CNAIR a anunțat decizia de a expropria aproximativ 4000 de imobile pe...
 
Permisele auto se vor putea obține și online. Propunere a șefului MAI
Ministrul Afacerilor Interne a realizat un proiect de ordin care aduce...
 
Ministerul Investițiilor, detalii despre tichetele sociale și cardurile de energie
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat când va...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
S&P a reconfirmat ratingul suveran al României. Boloș: Autostrăzi, școli, spitale, rețele de apă și canalizare…

» 16 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INTERNATIONALE
 
Ambasadorul Israelului în România: Iran trebuie să plătească pentru ce a făcut!

» 15 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
5 lucruri pe care un prieten adevărat nu ar trebui să le spună

» 16 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Este vremea bujorilor în Rezervația naturală Hagieni

» 16 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VALCEA
 
Dumitru Copăceanu a fost desemnat de PNL Vâlcea candidat la Primăria comunei Bunești

» 15 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SATU MARE
 
Primăria Satu Mare anunță începerea acțiunilor de dezinsecție

» 12 Aprilie 2024 | Comentarii 0