Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
DEPUTATI
Adaugat: 17 Mai 2013    Actualizat: 07 Iulie 2013

Italienii din Cîmpulung Muscel cer de la SRI dosarul deputatului "italian" Mircea Grosaru

 

         Cîmpulungeanul Iulian Zanvetor îl acuză pe deputatul sucevean că a indus în eroare italienii din zona sa pentru a le obţine adeziunile şi că se pretează la tot felul de matrapazlîcuri • "Aceste evenimente ne determină, în urma consultării cu membrii noştri, să ne retragem din RO.AS.IT.", afirmă liderul italienilor din Cîmpulung Muscel. "Toate acuzele pe care mi le-a adus sînt nefondate, are imaginaţie bogată, ca toţi italienii", răspunde deputatul Mircea Grosaru • el precizează că nu este obligatoriu să ai origini italiene pentru a face parte din această comunitate
         Comunitatea Italiană din Cîmpulung Muscel, prin intermediul lui Iulian Zanvetor, ne-a transmis la redacţie un comunicat prin care îl acuză pe deputatul sucevean Mircea Grosaru de fel de fel de matrapazlîcuri, precum şi de faptul că reprezintă în Parlament o comunitate cu care nu are nici o legătură etnică. Zanvetor susţine că la Cîmpulung Muscel şi în zonele limitrofe comunitatea italiană numără peste 1000 de persoane, apreciată ca fiind "cea mai mare diversitate de descendenţi italieni care trăiesc în România, raportat la zonele de provenienţă". "În urmă cu un an de zile, nucleul Famiglia Bellunese di Campulung Muscel a fost invitat să se afilieze la RO.AS.IT.- Suceava, una dintre organizaţiile politice care grupează descendenţi italieni, reprezentată şi în Parlamentul României, din 2004 , prin deputatul Grosaru Mircea. Pentru convingerea membrilor din Cîmpulung Muscel că această afiliere va însemna rezolvarea multor probleme cu care aceştia se confruntă (redobîndirea cetăţeniei italiene, facilitarea de locuri de muncă în Italia, înfrăţirea cu oraşe italiene, schimburi culturale în Italia), la întîlnirea conducerii RO.AS.IT. cu belunezii din Muscel au fost făcute promisiuni sforăitoare. Pe lîngă promisiunea rezolvării acestor probleme s-a asigurat şi conducerea spitalului local că va fi adus prin intermediul RO.AS.IT. un transport cu aparatură medicală din oraşul italian Belluno, pe care spitalul din acea localitate, prin intermediul Associazione Bellunesi nel Mondo (de care aparţine Famiglia Bellunese din Cîmpulung Muscel) a donat-o Cîmpulungului. S-a promis, pentru că semnarea adeziunilor întîrzia mai mult decît trebuia, şi finanţarea unui curs de italiană pentru membrii comunităţii italiene din Cîmpulung Muscel", spune Iulian Zanvetor.
         El arată că a fost ales preşedinte al filialei RO.AS.IT. Cîmpulung Muscel, dar după un an "în care nici una dintre aceste promisiuni nu a fost îndeplinită, membrii comunităţii italiene din Cîmpulung Muscel, prin intermediul preşedintelui lor, au adus unele critici dure conducerii centrale a RO.AS.IT. - Suceava". "Reacţia acesteia din urma nu s-a lăsat mult aşteptată, simţind că a fost "citită" de musceleni: au inventat o presupusă demisie a preşedintelui din Cîmpulung, numind fără acceptul Comunităţii Italiene din Muscel un aşa-zis preşedinte interimar. S-a inventat şi o "lovitură", constînd în descinderea a trei membri din conducerea centrala RO.AS.IT., unul dintre aceştia fiind soţia deputatului Grosaru (acesta, ciudat, nu a venit personal) şi alţi doi consilieri buni de gură, într-un sat muscelean, Albeştii de Muscel, împreună cu preşedintele interimar în cauză, unde s-au făcut alte promisiuni colosale "celor 200 de persoane de origine italiană "(citam din revista RO.AS.IT.), prezente aici. Situaţia este, dacă nu ilegală, cel puţin ciudată, întrucît nu cunoaştem ca în această localitate să existe vreun cetăţean de origine italiană. De asemenea, neobişnuită este şi absenţa originii italiene a preşedintelui interimar, Negulici Maria, dar nu foarte ciudat, dacă luăm în considerare faptul că nici deputatul Mircea Grosaru nu este de origine italiană (lucru pe care nu l-am ştiut nici noi la început !). În fapt, nici nu există o filiala RO.AS.IT. la Cîmpulung Muscel, aceasta existînd doar cu numele, nefiind înregistrată de reprezentantul RO.AS.IT. Suceava, aşa cum prevede legea, la judecătoria locală, probabil cu scopul de a nu exista motive de trimitere de fonduri pentru diverse programe, din cele aproape 6 miliarde de lei alocate de statul român pentru minoritatea italiană din România. Aceste evenimente ne determină, în urma consultării cu membrii noştri, să ne retragem din RO.AS.IT. , în condiţiile marginalizării adevăratei comunităţi istorice italiene din zona noastră în schimbul crearii unei alte filiale paralele constituită cu persoane care nu au legătură cu originea italiană", afirmă liderul italienilor din Cîmpulung Muscel.
         "Solicităm şi facerea publică, în caz că există, a dosarelor SRI ale întregii conduceri RO.AS.IT. Suceava, eventual în revista Di Nuovo Insieme"
         El este nemulţumit, totodată, şi de anumite articole apărute în revista "Di nuovo insieme", "un fel de revista de partid a RO.AS.IT.", în care "se proslavesc marile realizari ale partidului şi conducerii RO.AS.IT. şi se atacă în mod calomnios liderii altor comunităţi italiene din ţară, care prin intermediul asociaţiilor mamă din Italia încearcă să facă ceva pentru membrii lor". Italianul din Cîmpulung Muscel crede că intenţia conducerii RO.AS.IT Suceava este aceea de a discredita în faţa celor care primesc revista pe "adevăraţii lideri ce au o certă origine italiană". "Acţiunea nu este diferită de practicile din vremea comunistă, de aceea solicităm cu această ocazie şi facerea publică, în caz că există, a dosarelor SRI ale întregii conduceri RO.AS.IT. Suceava, eventual în revista Di Nuovo Insieme".
         Iulian Zanvetor mai susţine că deputatul Mircea Grosaru a fost invitat în luna septembrie a anului trecut, vreme de două zile, chiar la Cîmpulung Muscel la un congres finanţat de EFASCE şi Associazione Bellunesi nel Mondo cu 6000 de euro, intitulat "România în perspectiva aderării la Uniunea Europeana", unde au fost invitaţi, asigurîndu-li-se masa şi cazarea, reprezentanţi ai peste 21 de comunităţi italiene din diverse zone ale ţării. "Spre surprinderea noastră, nefiind la curent cu acest fapt, deputatul Grosaru Mircea a declarat, culmea, la televiziunea locală din Muscel, că e mulţumit de faptul că a organizat şi această nouă întalnire a italienilor din România, la care a fost de fapt invitat şi nicidecum organizator. În luna mai a acestui an, Associazione Bellunesi nel Mondo a sosit la Cîmpulung Muscel cu un camion de aparatură medicală (s-a renunţat la promisiunile mincinoase ale RO.A.S.IT.) pe care a oferit-o Spitalului Municipal Cîmpulung Muscel, precum şi cu un cor feminin ce a prezentat frumoase programe artistice pentru musceleni. În prezent această asociaţie italiană construieşte la Petroşani, unde se află o altă Famiglia Bellunese, un cămin pentru copiii abandonaţi, cu fonduri din Belluno; anul trecut au terminat de construit un centru pentru copiii rromi din Roman. Evident, niciunele din activităţile serioase, care implică fonduri, organizate de celelalte comunităţi italiene din ţară nu sînt făcute publice prin intermediul revistei, ironic numite a întregii comunităţi italiene din România, pentru că ar "umbri" în mare măsura lipsa acţiunilor acestui partid. Mai mult, am fost sfătuiţi, în bătaie de joc, după ce s-au înşfăcat adeziunile, ca pentru doleanţele noastre să ne adresam unei firme de consultanţă. În sfîrşit, ca răspuns la solicitările de sejururi ale tinerilor noştri în Italia, ni se prezintă în paginile unui alt număr al revistei Di Nuovo Insieme o delegaţie RO.AS.IT. la Torino , din ea facînd parte şi soţia domnului deputat, răsfăţîndu-se sub soarele Piemontului".
         Mircea Grosaru: "Boala italienilor este că vor să fie preşedinţi"
         Zanvetor precizează că tineri din comunitatea sa au efectuat unele cursuri în Italia, dar finanţate integral de asociaţiile mama din Italia, care au nuclee în Campulung Muscel, fără nici o legătură cu RO.AS.IT. De asemenea, în toamnă un alt grup de 6 tineri lombarzi va pleca la Milano pentru două săptămîni, unde vor urma un curs destinat descendenţilor lombarzi în România, cu vîrste între 16 şi 26 de ani. "Oare cine v-a votat domnule Grosaru: italienii sau ceilalţi?", se mai întreabă la final Iulian Zanvetor.
         Contactat, deputatul Mircea Grosaru a declarat că toate acuzele cîmpulungeanului sînt "pure invenţii" generate de frustrarea acestuia că nu a mai fost preşedinte al filialei din Cîmpulung Muscel. "Boala italienilor este că vor să fie preşedinţi. Iulian Zanvetor nu a făcut nimic pentru filiala noastră de acolo şi noi nu-l mai putem păstra preşedinte pentru că a falsificat un proces verbal al Comitetului director. El îl înţeleg că îmi aduce tot felul de acuzaţii după ce a văzut că nu mai este preşedinte. El a făcut parte din cealaltă comunitate, de la Iaşi, iar în 2004 la alegeri a fost contracandidatul nostru, a candidat pentru judeţul Argeş. Noi avem activitate şi muncim, el stă şi comentează. Toate acuzele pe care mi le-a adus sînt nefondate, are imaginaţie bogată, ca toţi italienii", a afirmat Grosaru. Totodată, acesta a dezminţit că el şi soţia nu ar avea origine italiană, susţinînd că este italian prin bunici şi străbunici, iar tatăl soţiei sale este italian. Conform deputatului, face parte din Comunitatea Italiană din România din 1990. De asemenea, el a precizat că în conformitate cu statutul RO.AC.IT., originea italiană nu este obligatorie pentru a face parte din această comunitate, nici măcar la nivelul structurilor de conducere.
         În ceea ce priveşte cheltuirea banilor alocaţi de stat minorităţii italiene, Mircea Grosaru, spune că fondurile sînt controlate de Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi că sumele alocate italienilor din România sînt cele mai mici, comparativ cu cele alocate celorlalte comunităţi etnice din ţară. De asemenea, deputatul a mai spus că supărarea lui Iulian Zanvetor a pornit de la faptul că a refuzat să-i deconteze o călătorie pe care acesta intenţiona să o facă în Italia împreună cu familia. "Nu sîntem fundaţie umanitară", a mai declarat deputatul Grosaru.

BISTRITA-NASAUD
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula în minivacanța de 1 Mai și Paște
CFR Călători a anunțat suplimentarea numărului de trenuri în peri...
 
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Anunțul șefei CNAS: Românii neasigurați vor avea aceleași drepturi ca cei asigurați
Valeria Herdea a anunțat că noul contract aduce aceleași beneficii ...
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Permisele auto se vor putea obține și online. Propunere a șefului MAI
Ministrul Afacerilor Interne a realizat un proiect de ordin care aduce...
 
Rezerviștii sunt chemați la unitățile militare pentru un exercițiu de mobilizare
În această săptămână, un amplu exercițiu de mobilizare se efect...
 
A fost adoptată Strategia Națională de Educație Financiară; are trei direcții de acțiune
Ministerul Educației a anunțat că Strategia Națională de Educați...
 
ANAF: Dacă nu ți se dă bon la frizerie, poți cere să fi tuns gratuit!
ANAF continuă campania de conformare voluntară în domeniul servicii...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Produse care, folosite pe ten, provoacă iritații și acnee

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Autobuzele etajate vor fi scoase pe traseu, în Constanța, pentru minivacanța de Paște
CONSTANTA
» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL CLUJ
 
Urmează să se pregătească șantierul pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
O nouă parcare se amenajează în Bistrița: „Continuăm în ritm susținut...”

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0