Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 19 Octombrie 2019

        Recent, Inspecția Judiciară a efectuat un control în urma căruia s-a stabilit că procurorii Direcției Naționale Anticorupție au instrumentat mii de dosare deschise pe numele unor magistrați. Nu s-a putut stabili cu exactitate numărul magistraților deoarece unii dintre ei apar în mai multe dosare, potrivit EVZ.

 

        Cu toate acestea, se preconizează că numărul anchetelor declanșate de DNA împotriva unor procurori și judecători, în perioada 1 ianuarie 2014 - 31 iulie 2018 depășește 3.000. Raportul Inspecției Judiciare se bazează chiar pe datele trimise de DNA și anume, au fost înregistrate 1.459 de dosare vizând procurori. Dintre acestea, în 163 de dosare cercetările au început în urma sesizării din oficiu, iar în celelalte 1.296 de dosare, ca urmare a plângerilor/denunțurilor unor persoane fizice sau juridice, a disjungerilor din alte dosare ori prin alte modalități, se arată în raportul Inspecției Judiciare. 

 

        Inspecția Judiciară a mai precizat în raport că a existat o „lipsă de ritmicitate în efectuarea urmăririi penale, corelată cu perioade de inactivitate. În ceea ce privește soluțiile de netrimitere în judecată s-a constatat existența unei motivări contradictorii temeiului legal al soluției de clasare. S-a constatat existența unei practici neunitare, atât în cadrul aceluiași serviciu, cât și între servicii diferite, privind comunicarea soluțiilor de clasare magistraților vizați”.

 

        În ceea ce privește dosarele judecătorilor, în raportul Inspecției Judiciare se arată că au fost înregistrate 1.443 de astfel de dosare, din care 1.208 au fost soluționate, iar un număr de 235 dosare nu erau încă soluționate la data de 30 iulie 2018. În total, Direcția Națională Anticorupție a anchetat 1.962 de judecători (351 în materie penală și 1.590 în materie civilă).

 

        Inspecția Judiciară a ținut să precizeze că „nu există posibilitatea efectuării unui calcul exact al numărului total de judecători vizați în dosarele de urmărire penală analizate, având în vedere faptul că există judecători care au fost vizați în mai multe dosare sau că o singură sesizare vizează mai mulți judecători care erau vizați în alte plângeri/denunțuri/sesizări”.

 

        Raportul Inspecției Judiciare a fost dezbătut în Plenul Consiliului Superior al Magistraturii și, cum era de așteptat, activitatea DNA a fost criticată dur de către mai mulți judecători membri CSM. Dintre aceștia, judecătorarea Evelina Oprea a făcut un rezumat al practicilor DNA „care ridică probleme atât prin conținutul lor intrinsec, dar și din faptul că am constatat, din nefericire, că ele au fost practici generalizate la nivelul întregii țări”:

 

        „1. Una dintre practicile cu care opera această structură de parchet (n.r. DNA) vizau lipsa ordonanțelor de începere a urmăririi penale în rem. (...)

        2. O altă practică identificată: dosare ținute în nelucrare perioade foarte mari de timp. (...)

        3. A treia practică identificată din acest raport este aceea a unor judecători supravegheați simultan pentru aceleași fapte, în baza a două mandate de supraveghere tehnică. (...)

        4. Altă practică: amânarea supravegherii persoanelor supravegheate până la terminarea urmăririi penale. (...)

        5. O altă practică: înregistrarea dosarului la Structura Centrală a DNA pentru o zi (în vederea obținerii de interpretări pe magistrat) și trimiterea în aceeași zi la strucutra teritorială de parchet (unde se aflau de fapt în instrumentare) și reînregistrarea dosarului sub un alt număr, cu ocazia prelungirii mandatului de supraveghere tehnică. (...)

        6. O altă practică: necomunicarea soluției de clasare magistraților vizați. (...)

        7. O altă practică: necomunicarea măsurilor de supraveghere tehnică magistraților vizați (...).

        8. O practică extrem de gravă mi s-a părut mie: solicitarea de preluare a unei cauze penale de către Structura Centrală a DNA, în raport de modul de soluționare de către judecător a unor cereri de prelungire a măsurilor de supraveghere tehnică vizând alți magistrați. (...)

        9. O altă practică: emiterea ordonanțelor de delegare în alb (asta înseamnă fără menționarea activităților complete delegate organului de urmărire penală) și precizarea generală și neaplicată a mai multor tipuri de activități. (...)

        10. O altă practică pe care am întâlnit-o și noi: solicitarea de la instanțele de judecată a dosarelor civile, respectiv penale ce se aflau pe rolul instanțelor de judecată (indiferent de stadiul de soluționare), în vederea efecturării urmăririi penale în cauze privind magistrați. (...)

 

        Și exemplele ar putea contiuna. Practicile sunt mai multe decât atât (...) Apreciez că toate aceste activități (așa cum se menționează în dreptul multora dintre ele în raport) au fost de natură să constituie un factor de presiune pe magistrați, pe activitatea de judecată și cred că au fost de natură să afecteze dreptul părților la un proces echitabil” a spus judecătoarea Evelina Oprea, potrivit Lumea Justiției.

 

 

Sursa foto: ://www.g4media.ro/curtea-de-apel-alba-explica-de-ce-a-cerut-dna-si-sri-sa-dezvaluie-identitatea-investigatorilor-dintr-un-dosar-de-frauda-cu-fonduri-europene-a-aplicat-decizia-ccr-privind-protocolul-sri-parchet-dosa.html


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Când s-ar putea deschide restaurantele? Reprezentanții HORECA s-au întâlnit cu guvernanții pentru a stabili ultimele detalii
De aproape patru luni restaurantele stau închise, acest lucru ar pute...
 
Românii au restricție de călătorie în 10 state europene
Din cauza numărului mare de infectări de la noi din țară, mai mult...
 
S-a actualizat lista țărilor din zona verde
Țările pentru care nu mai este necesară măsura carantinei sau izol...
 
Wizz Air introduce 8 noi rute din București cu prețuri sub 150 de lei
Operatorul aerian Wizz Air a anunțat introducerea a noi rute din Bucu...
 
Rafila: Zonele turistice, posibile surse de infectare cu noul coronavirus
Medicul Alexandru Rafila oferă câteva sfaturi românilor care pleac...
 
Un medic avertizează: A revenit pandemia. Sunt spitale care nu mai fac față
Medicul Virgil Musta a declarat că situația din România este mai mu...
 
Sfaturile unui medic pe timp de caniculă. „Atenție, e alertă de caniculă!”
Medicul Tudor Ciuhodaru dat câteva sfaturi pentru a depăși cu bine ...
 
Putin spune că modificările constituționale, ce îi permit să rămână președinte până în 2036, sunt „ce trebuie pentru Rusia”
Președintele Rusiei a declarat că modificările constituționale ado...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Medic: Numărul de infectări prezentat de autorități nu este relevant/ Testările se fac în grupuri țintă

» 11 Iulie 2020 | Comentarii 0
 
SHOWBIZ
 
Simona Halep, declarații surprinzătoare: „Trei luni am fost în depresie”

» 10 Iulie 2020 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Păr și piele sănătoase cu ulei de moringa

» 10 Iulie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Biserica armeano-gregoriană Sfânta Maria din Botoșani, cea mai veche biserică armeană din Europa
BOTOSANI
» 11 Iulie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL PRAHOVA
 
Alin Moldoveanu: Este pentru prima dată când în Poiana Câmpina se atribuie denumiri fiecărei străzi

» 11 Iulie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL PRAHOVA
 
Alin Moldoveanu: Ne-am preocupat și de modernizarea comunei/ Accesul gratuit la internet, un pas înainte

» 10 Iulie 2020 | Comentarii 0