Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 08 August 2013    Actualizat: 08 August 2013

Guvernul PONTA pune TAXE NOI pentru că e INCAPABIL să recupereze 226 de MILIOANE de EURO de la marii DATORNICI. Suma e egală cu TAXELE achitate de 2,7 milioane de ROMÂNI



         Guvernul Ponta și-a prezentat intenția de a pune românii să achite taxe mai mari. În acest timp zac nerecuperate sume uriașe pe care nu le achită marii datornici aflați chiar în subordinea Guverului României. În loc să eficientizeze companiile de stat, Guvernul le curăţă de datorii, dar pregăteşte biruri tot mai mari pentru micii contribuabili, şi aşa-sufocaţi de scumpirile în lanţ la energie, servicii şi alimente.
         La finalul lunii iulie 2013, ANAF a publicat lista datornicilor la bugetul de stat împotriva căroa s-a început procedura de executare silită. Pe lista companiilor se regăsesc numeroase societăţi aflate în patrimonial statului, dar şi firme private. 
         În rândul companiilor de stat se remarcă ştergerea datoriilor de care au beneficiat CFR Marfă, companie aflată în curs de privatizare, şi CFR SA. Alte companii din sectorul feroviar, Telecomunicaţii CFR, Reparaţii Locomotive CFR Braşov sau Întreţinere Mecanizată CFR, au rămas pe lista ruşinii. Adunate, debitele acestor companii se ridică la peste 726 de milioane de lei. 
         Numai dacă adăugăm datoriile acestor companii la restanţele companiilor de stat din energie şi transport public, fie că acestea sunt în patrimonial unor ministere sau ale autorităţilor locale, exceptând societățile aflate în insolvență, ajungem la o valoare a debitelor restante de peste 1 miliard de lei, echivalentul a 226 de milioane de euro, sumă care acoperă contribuţiile sociale plătite lunar de peste 2,733 de milioane de contribuabili, care primesc salariul mediu. Aceasta, în conțițiile în care, la un salariu mediu brut de 2.219 lei, cât a fost cel calculate de INS pe luna iunie, un salariat plăteşte contribuţii sociale (pensie, sănătate şi şomaj) în sumă de peste 366 de lei.
         Noi biruri
         Pentru a face rost de mai mulţi bani pentru Sănătate, Executivul s-a angajat în faţa creditorilor internaţionali că va majora baza de impozitare, potrivit draftului scrisorii de intenție a Guvernului către FMI. Astfel, vor crește taxele pe veniturile din chirii, drepturi de autor şi pe încasările PFA-urilor.
         Unul dintre planurile Guvernului vizează eliminarea diferențelor în ceea ce priveşte contribuţiile la fondul de pensii care există acum între diferitele categorii de angajaţi şi PFA sau cei care realizează venituri din drepturi de autor.
         Lista ruşinii
         Firmele cu cele mai mari datorii la bugetul de stat, la finalul primului semestru din 2013, sunt Galaxy Tobacco, European Food şi Poşta Română, Electrocentrale Bucureşti şi Rompetrol Downstream. 
         În rândul companiilor de stat cu datorii, cap de afiş este Poşta Română, care acumulase la 30 iunie 2013, debite totale în valoare de 196.745.238 lei, din care suma de 17.027.898 lei reprezenta impozitul pe profit datorat statului, iar 81.813.927 lei penalităţi acumulate ca urmare a neplăţii la timp a taxelor şi impozitelor la buget. 
         Scutiri pentru CFR
         Pe aceeaşi listă a datornicilor se numără şi Telecomunicaţii CFR, aflată tot în executare silită pentru obligaţii restante de 73,52 milioane lei, din care TVA de 27,6 milioane lei, dobânzi şi penalităţi de 44,8 milioane lei, în vreme ce Reparaţii Locomotive CFR Braşov este executată silit pentru o sumă de 58,26 milioane lei, din care TVA - 26,75 milioane lei, impozit pe salarii - 14,93 milioane lei, dobânzi şi penalităţi de 15,57 milioane lei, iar societatea Întreţinere Mecanizată CFR este executată silit pentru restanţe de 46,71 milioane lei, din care TVA de 35,16 milioane lei şi dobânzi şi penalităţi de 11,55 milioane lei. 
         În schimb, mari datornici ca CFR Marfă şi CFR SA, care ani la rând au ocupat locuri fruntaşi în topul celor mai mari datornici la bugetul de stat, au fost curăţate de datorii. La finele primului trimestru din 2013, aceste două societăţi se aflau încă în top. CFR Marfă avea datorii de 446 de milioane de lei, iar CFR SA de 133 de milioane de lei. 
         Energia, în topul datornicilor
         Aproximativ 20 de companii din sectorul energetic se găsesc pe lista ruşinii publicată de ANAF. Dintre acestea, locul fruntaş este deţinut de Electrocentrale Bucureşti, împotriva căreia funcţionarii ANAF au demarat procedura de executare silită pentru obligaţii restante de 126,24 milioane lei reprezentând impozit pe profit. Nu lipseşte de pe listă nici Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, care se află în executare silită pentru datorii la bugetul de stat de 43,27 milioane lei, din care impozit pe profit - 8,44 milioane lei, impozit pe salarii - 5,51 milioane lei, dobânzi şi penalităţi - 7,82 milioane lei. 
         Tot pe lista datornicilor din energie împotriva cărora ANAF a demarat procedura de executare silită în vederea recuperării debitelor restante se găsesc şi CET Govora SA, al cărei unic acţionar este Consiliul Judeţean Vâlcea, cu datorii totale de 361.778 lei, reprezentând dobânzi şi penalităţi pentru întârzieri de plată, CET SA Bacău (Consiliul Local), cu datorii de 43.578 de lei, CET Brăila, cu debite restante de 1.698.846 lei, din care TVA 7.077 lei, 416.707 lei impozit pe venit din salarii, 343 lei accize şi 1.187.952 lei dobânzi şi penalităţi. 
         Colterm Timişoara, societate controlată de Consiliul Local, a acumulat datorii la bugetul de stat de 18.332.934 lei, din care suma de 13.744.884 lei reprezenta TVA neachitat la termen, iar 4.588.050 lei dobânzi şi penalităţi. Colterm beneficiază de înlesniri la plată. 
         Scandaluri și restanțe
         Nici societăţi private care au făcut obiectul mai multor scandaluri privind tranzacţii dubioase sau sustragerea de la plata obligaţiilor fiscal nu s-au grăbit să îşi achite datoriile către bugetul de stat. De exemplu, în fruntea datornicilor găsim compania Galaxy Tobacco, ale cărei obligaţii scadente până la 30 iunie 2013 totalizau 552,32 milioane lei, din care TVA 64,62 milioane lei, accize - 227,63 milioane lei, dobânzi şi penalităţi - 243,79 milioane lei, firma primind însă înlesniri la plată. Un alt datornic, European Food, se află în executare silită pentru obligaţii restante de 258,19 milioane lei la bugetul de stat, din care TVA 164,23 milioane lei şi datorii şi penalităţi de 93,37 milioane lei. 
         Complexul comercial Dragonul Roşu, deţinut de Niro Investment, a adunat debite restante de 15.293.570 lei, din care 7.658.794 lei reprezenta impozit pe profit neplătit la timp, 4.442.924 lei TVA, 14.801 lei impozit pe venit din salarii, iar suma de 3.171.772 lei se încadrează la dobânzi şi penalităţi pentru întârzieri la plată. Societatea beneficiază de clemenţa ANAF, care i-a acordat înlesniri la plata debitelor restante.


​Sursa foto: http://www.evz.ro/typo3temp/pics/08-09ponta_MI_3bdfd70401.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula în minivacanța de 1 Mai și Paște
CFR Călători a anunțat suplimentarea numărului de trenuri în peri...
 
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Anunțul șefei CNAS: Românii neasigurați vor avea aceleași drepturi ca cei asigurați
Valeria Herdea a anunțat că noul contract aduce aceleași beneficii ...
 
A fost adoptată Strategia Națională de Educație Financiară; are trei direcții de acțiune
Ministerul Educației a anunțat că Strategia Națională de Educați...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
ANAF: Dacă nu ți se dă bon la frizerie, poți cere să fi tuns gratuit!
ANAF continuă campania de conformare voluntară în domeniul servicii...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Târg de Florii cu produse montane românești, în curtea Ministerului Agriculturii

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
POLITICA
 
Roman (PNL), atac dur la adresa PSD: Aceleași amenințări, șantaj, mizerie!

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Obiceiuri banale care te îmbătrânesc fără să îți dai seama

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Cabana Negoiu, prima cabană montană construită în România
SIBIU
» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL DOLJ
 
La Craiova se desfășoară, până pe 15 mai, o campanie de ridicare a deșeurilor voluminoase

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0