Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ECONOMIE
Adaugat: 11 Septembrie 2013

Guvernul aprobă azi MĂRIRILE DE TAXE convenite cu FMI
 


         Guvernul aprobă în şedinţa de miercuri, 11 septembrie, scrisoarea de intentie pentru acordul preventiv cu FMI, potrivit unor surse citate de Mediafax.
         Guvernul va aproba în şedinţa de miercuri scrisoarea de intenţie pentru acordul preventiv cu FMI, urmând ca documentul să fie trimis la Washington în vederea aprobării în board-ul instituţiei, au declarat surse guvernanentale.
         Pe lista majorărilor de taxe convenite cu FMI, care ar urma să intre în vigoare din 2014, se află creşterea impozitelor pe clădiri şi proprietăţi imobiliare, precum şi introducerea contribuţiilor sociale la veniturile din chirii.
         Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la finalul întrevederii cu parlamentarii UDMR, că săptămâna viitoare va prezenta în Parlament "liniile principale" ale viitorului acord cu FMI, BM şi CE, iar parlamentarii vor avea acces la scrisoarea de intenţie, însă documentul nu poate fi făcut public.
         "Am pus la dispoziţie textul scrisorii, nu este public, însă şi domnului Blaga i-l voi da şi celorlalţi lideri politici, pentru ca totuşi să nu discutăm pe speculaţii din presă (...) parlamentarii vor avea acces la scrisoarea de intenţie", a spus Ponta.
         Premierul a afirmat că în plenul celor două Camere ale Parlamentului va prezenta săptămâna viitoare "elementele principale", dar nu poate să prezinte public documentul până la aprobarea board-ului FMI, conform procedurilor instituţiei internaţionale.
         În ceea ce priveşte eventuala reducere a CAS cu 3%, propusă de PNL, Ponta a precizat că o decizie în această privinţă va putea fi luată la jumătatea lunii octombrie.
         "Am inclusiv impactul bugetar făcut de către domnul Voinea al diferitelor propuneri enunţate. S-a vorbit de reducerea cotei unice, de reducerea CAS-ului, de toate celelalte, pe măsură ce avem toate datele vedem până la jumătatea lui octombrie de unde putem să tăiem ca să putem să punem în altă parte", a mai spus Ponta.
         Premierul Ponta declara, recent, că singurele majorări de taxe, convenite cu FMI şi CE în cadrul noului acord, sunt majorarea accizelor la produsele de lux, pentru a compensa reducerea TVA la pâine, şi plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate la venituri obţinute din chirii de persoane fizice.
         Ce taxe noi ne aşteaptă din 2014
         În draftul scrisorii de intenţie ce va fi trimisă la Washington şi obţinut de Realitatea Tv, măsurile de relansare economică lipsesc complet, însă apar noi taxe şi impozite. Practic, nimic nu va scăpa neimpozitat în următorii doi ani.
         În documentul redactat de Guvern pentru încheierea unui nou acord cu FMI, nu apare nici măcar o pagină despre măsurile vehiculate de ministrul finanţelor, Daniel Chiţoiu, pentru relansarea economică. Ne putem lua deci adio de la posibilitatea reducerii contribuţiilor sociale plătite de angajatori sau de la revenirea TVA la 19%, faţă de 24% cât este în prezent.
         În schimb, apar multe taxe şi impozite noi. Biruri pe care le vor suporta românii care au cât de cât un loc de muncă stabil sau cei care au o proprietate în plus. 
         Potrivit noilor măsuri pe care Guvernul s-a angajat să le implementeze, toţi cei care obţin venituri din chirii vor fi obligaţi ca de la 1 ianuarie 2014 să plătească contribuţii la sănătate şi pensii din aceste câştiguri. Pentru a reglementa acest aspect, Guvernul va emite în septembrie o ordonanţă de urgenţă.
         Tot de la anul, independent de tipul de contract pe care îl au cu angajatorii, salariaţii vor plăti contribuţii sociale în cuantum egal.
         Nu vor mai fi deci diferenţe în modul de calcul al taxelor datorate statului pentru sănătate şi pensii, indiferent că angajaţii sunt plătiţi pe carte de muncă sau pe contracte de drepturi de autor. Acelaşi regim va fi aplicat şi celor care obţin venituri din activităţi independente.
         Tot din 2014 vom avea şi o noua formă de impozitare a locuinţelor. Clădirile vor fi impozitate în funcţie de modul în care sunt folosite. Adică locuinţele date spre închiriere vor fi taxate mai mult decat cele folosite drept reşedinţă de domiciliu. 
         Şi ar mai fi ceva. Românii care vor dori să-şi cumpere o locuinţă prin programul Prima Casă, vor putea contracta împrumuturi doar în moneda naţională. 
         Singura veste bună care rezultă din noile măsuri fiscale îi vizează pe românii asistaţi social. Din 2014 va creşte venitul minim garantat dar şi ajutorul acordat familiilor cu probleme pentru plata facturilor la electricitate. O nimica toată dacă luăm în calcul seria de biruri suplimentare pe care guvernanţii le pregătesc românilor.
         Un nou acord preventiv pe 2 ani
         Autorităţile române au convenit, la finalul lunii iulie, cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană un acord preventiv pe doi ani care va totaliza 4 miliarde euro, sumă împărţită egal de cele două instituţii financiare internaţionale, acordul stand-by urmând să fie discutat de boardul FMI în toamnă.
         "CE, FMI şi BM au purtat discuţii cu autorităţile române, care au solicitat ca programul să fie unul pe doi ani. Autorităţile române îşi propun să trateze acest acord ca unul preventiv, nu vor să tragă din resursele financiare. Accesul propus ar fi în total de patru miliarde euro, sumă împărţită egal de CE şi FMI. La nivel tehnic, am ajuns la un acord, dar acordul stand-by trebuie să fie aprobat de board-ul FMI, reuniune programată în cursul toamnei", a declarat, într-o conferinţă de presă, Andrea Schaechter, şeful misiunii FMI în România, la finalul misiunii FMI privind discuţiile în legătură cu noul acord de împrumut.
         Întrebată când se va întruni board-ul FMI pentru a aproba acordul, oficialul a spus că întâlnirea este de obicei programată la circa două luni sau mai mult după ce se ajunge la un acord la nivel tehnic.


​Sursa foto: http://media.realitatea.ro/multimedia/image/201208/w728/axm_4679_87975200.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Circulație închisă, timp de 2 zile, pe Valea Prahovei
Marți și miercuri, 19 și 20 martie, se închide circulația pe DN1 ...
 
1 din 10 români suferă de boală cronică de rinichi fără să știe. Se pot face analize gratuite pentru depistarea precoce
Medicii avertizează că 1 din 10 români suferă de boală cronică d...
 
Premii în bani pentru elevii cu rezultate deosebite la olimpiade, oferite de Primăria Galați
Mai bine de 110 elevi din Galați vor primi bani pentru rezultatele bu...
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen
Gheorghe Falcă cere Consiliului European să decidă rapid asupra ade...
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura
Agenția Națională de Administrare Fiscală atrage atenția asupra u...
 
Lili Sandu a vorbit despre relația cu Bogdan Stelea: Eram un copil care i-a dăruit inima...
Lili Sandu a făcut mărturisiri în premieră despre relația cu fost...
 
Borrell: Următoarele luni vor fi decisive pentru războiul din Ucraina
Șeful diplomației europene crede că următoarele luni vor fi decisi...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Curiozități și superstiții despre magnolii - florile feminității

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0