Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 07 Februarie 2020

        În cadrul emisiunii „Dosar de politician” de joi seară, de la B1TV, președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan, a explicat de ce a fost nevoie de înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Judecătoarea a amintit de abuzurile procurorilor DNA, de numărul imens de dosare deschise în special „judecătorilor de la vârful sistemului”, dar și despre manipularea care s-a format în jurul acestei structuri de parchet.

 

        „În finalul lui 2017 și începutul lui 2018, când au început discuțiile pe Legile justiției existau deja foarte multe informații și în spațiul public, și noi le cunoșteam de la colegi de-ai noștri, care au fost presați prin dosare penale, a fost vorba chiar de abuzuri ale procurorilor DNA în anchetele ce priveau judecătorii, despre încălcarea secretului deliberării, despre trimiterea în judecată a unor judecători cu consecința suspendării lor din funcție pe o perioadă de un an și nouă luni, aproape doi ani, despre dosare ținute deschise pe o perioadă foarte lungă de timp. Atunci a devenit evident că este nevoie să se găsească o soluție pentru ca astfel de presiuni asupra judecătorilor, dar și asupra procurorilor să nu mai poată fi puse cu asemenea ușurință” a explicat Dana Gîrbovan, potrivit b1.ro.

 

        Președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România a atras atenția asupra faptului că, se fabricau dosare care vizau în mod special „judecătorii de la vârful sistemului. De la Înalta Curte de Casație și Justiție 75 de judecători au avut dosare din 110, câți sunt în schemă. Aveau dosare deschise la DNA, o parte la plângeri, dar ceea ce a fost și ni s-a părut cel mai grav, foarte multe dosare erau deschise din oficiu. Adică una este când o parte nemulțumită merge și face o plângere penală, care dacă vizează doar soluția, ar trebui clasate imediat sau când DNA deschide din oficiu”.

 

        Judecătoarea Gîrbovan susține că în 2013 a fost deschis un dosar care viza 9 membri din Consiliul Superior al Magistraturii, dintr-un total de 16, dosar care a fost închis după cinci ani, pe motiv că fapta nu există, exact înainte ca Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție să devină funcțională. 

 

        „O altă problemă este că sute de dosare au fost închise de DNA în perioada în care aveau trei luni să devină Secția funcțională și să predea dosarele SIIJ. În această perioadă au fost închise pe bandă rulantă dosare, inclusiv un dosar care era mai vechi de 12 ani ținut deschis. Categoric a existat o problemă de sistem, în modul în care erau anchetați judecătorii și a fost nevoie de această soluție (n.r. Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție). Atunci când noi am fost în Parlament și am susținut această secție, ne-am dus cu propuneri care să întărească profesionalismul, integritatea și indepedența, acești trei piloni, și acestea au fost garanțiile create de lege” a mai spus Dana Gîrbovan. 

 

        Legat de faptul că acum se dorește desființarea Secției, președinta UNJR a spus că SIIJ a fost ținta unei campanii de manipulare fără precedent, în spațiul public s-a introdus ideea unui control politic când, în realitate, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este singura unitate de parchet care este doar sub controlul CSM. Gîrbovan susține că, pentru a se spune că SIIJ nu funcționează și trebuie desființată „li s-a transmis procurorilor să nu se înscrie la concursul pentru SIIJ”.

 

        „Am informații din interior. A fost un val asumat de la vârful Parchetului General. S-a rostogolit ideea falsă că e un atac la independenţa procurorilor. În aceste condiţii, un procuror de carieră, cu 18 ani vechime, cu grad de curte de apel, nu îşi riscă cariera. Şi acest lucru (n.r. lipsa procurorilor de la SIIJ) este folosit ca argument pentru desfiinţare. Ideea e să laşi Secţia să funcţioneze la capacitate maximă şi să facă rapoarte de activitate în fiecare an. După 2-3 ani, dacă constanţi că nu merge, poţi să vorbeşti despre desfiinţare” a mai spus judecătoarea.

 

 

Sursa foto: ://www.rfi.ro/invitatul-diminetii-92662-dana-girbovan-presedinte-unjr-raport-mcv


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula în minivacanța de 1 Mai și Paște
CFR Călători a anunțat suplimentarea numărului de trenuri în peri...
 
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Anunțul șefei CNAS: Românii neasigurați vor avea aceleași drepturi ca cei asigurați
Valeria Herdea a anunțat că noul contract aduce aceleași beneficii ...
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Permisele auto se vor putea obține și online. Propunere a șefului MAI
Ministrul Afacerilor Interne a realizat un proiect de ordin care aduce...
 
Rezerviștii sunt chemați la unitățile militare pentru un exercițiu de mobilizare
În această săptămână, un amplu exercițiu de mobilizare se efect...
 
A fost adoptată Strategia Națională de Educație Financiară; are trei direcții de acțiune
Ministerul Educației a anunțat că Strategia Națională de Educați...
 
ANAF: Dacă nu ți se dă bon la frizerie, poți cere să fi tuns gratuit!
ANAF continuă campania de conformare voluntară în domeniul servicii...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Produse care, folosite pe ten, provoacă iritații și acnee

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Autobuzele etajate vor fi scoase pe traseu, în Constanța, pentru minivacanța de Paște
CONSTANTA
» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL CLUJ
 
Urmează să se pregătească șantierul pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
O nouă parcare se amenajează în Bistrița: „Continuăm în ritm susținut...”

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0