Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
PREFECTI
Adaugat: 21 Iunie 2013    Actualizat: 22 August 2013

Gheorghe Vuscan este prefectul cu cele mai multe case

 

         Reprezentantii Guvernului in teritoriu au fost luati la puricat din punct de vedere al proprietatilor detinute, iar rezultatul a scos judetul Cluj in frunte: prefectul nostru detine cele mai multe locuinte dintre toti cei numiti de premierul Victor Ponta in fruntea unitatilor administrativ-teritoriale. N-am mai fost in fruntea unui asemenea clasament de pe vremea cand legislativul judetean era condus de Alin Tise, insa nici Horea Uioreanu nu sta tocmai in chirie.
         Prefectul conduce toate serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale in teritoriu. El este seful unitatilor de politie, pompieri si altele din fiecare judet. Un studiu Econtext arata cate locuinte detin prefectii din toate judetele Romaniei, date culese din declaratiile lor de avere. Calculele releva faptul ca noii prefecti sunt mai instariti decat vechii prefecti si au mai multe locuinte decat adjunctii fostului guvern. Totusi, daca-i vom compara cu sefii consiliilor judetene sau cu primarii din orasele resedinta de judet, atunci prefectii sunt inca mici copii.
         In total, cei 41 de prefecti din judetele Romaniei au la vedere 70 de locuinte. Ceea ce inseamna o medie de aproape doua locuinte de om. Sunt mult mai instariti decat prefectii numiti de Boc, dar stau mai slab decat primarii. Fruntasii clasamentului sunt prefectii din Cluj si Tulcea, Gheorghe Ioan Vuscan, respectiv, Lucian Eduard Simion. Fiecare detine cate patru locuinte. La polul opus, doar trei prefecti nu au nici o casa pe numele lor: Cosmin Pribac (Arad), Claudiu Teodorescu (Gorj) si Radu Renga (Vaslui). Printre bogati se numara si prefectii din Alba, Covasna, Harghita.
         Din consilier local prefect
         Gheorghe Ioan Vuscan are 58 de ani si este profesor universitar la Universitatea Tehnica Cluj-Napoca (UTCN), Facultatea de Constructii de Masini, catedra Tehnologia Constructiilor de Masini. S-a nascut pe 27 decembrie 1954, in comuna Calatele si are doi copii.
         Vuscan a obtinut la alegerile din 2012, al treilea mandat de consilier local, la care a renuntat pentru a fi prefect. Ca si functii politice, Gheorghe Vuscan a fost vicepresedinte PSD Cluj-Napoca intre 2002 si 2010, si vicepresedinte PSD Cluj din 2012. A avut doua mandate de consilier local in Consiliul Local Cluj-Napoca intre anii 2004-2008 si 2008-2012, fiind una din cele mai sonore voci ale opozitiei.
         Pe declaratia de avere completata in 18 iunie 2012, la cateva zile dupa investire, Gheorghe Vuscan arata ca detine patru terenuri: unul intravilan in Colonia Sopor, doua agricole in Calatele si Deusu si unul forestier in Calatele. De asemenea, prefectul declara patru locuinte: o casa si doua apartamente in Cluj-Napoca, precum si o casa de vacanta la Somesul Cald. In noiembrie 2011, Vuscan declara ca a facut schimb de apartamente, cu plata diferentei, si a vandut un apartament cu 65.000 de euro in Cluj-Napoca.
         Vuscan nu declara nici un automobil, in schimb are tablouri in valoare de aproximativ 5.000 de euro. Fostul consilier local are actiuni in valoare de aproximativ 10.000 de euro la o societate care a fost stearsa din declaratia disponibila pe pagina de internet a Prefecturii Cluj. Acesta a mentionat o datorie de 158.000 de euro scadenta in 2024 si una de 10.000 de euro.
         Din salariul de profesor, Vuscan a incasat in 2011 73.210 RON, iar din indemnizatia de consilier local, cam de 10 ori mai putin, 7.478 lei. Din chirii mai incaseaza 6.200 lei pe an. In declaratia de interese prefectul arata ca este actionar, cu o cota de 50% la SC MCM Graphix Media Group SRL.
         ”Locotenentii premierului”
         In declaratiile depuse odata cu candidatura la consiliul local, mai apar cateva elemente care lipsesc din cea ulterioara. De exemplu, acesta declara ca obtine circa 5.000 de euro din inchirierea unui imobil. Vuscan are 7 brevete de inventii, 4 depozite de brevete de inventii inregistrate la OSIM, dar si 7 diplome si medalii de aur si argint obtinute la Saloane de Inventica Nationale si Internationale, respectiv la Expozitii Europene a Creativitatii si Inovarii. A participat la 18 contracte de cercetare stiintifica nationale sau in colaborare cu unitati economice din industrie si servicii. E membru in mai multe asociatii cu profil tehnic: Asociatia Generala a Inginerilor din Romania (AGIR), Asociatia Universitara de Ingineria Fabricatiei (AUIF) si Asociatia de Roboti Industriali din Romania.
         Prin comparatie, prefectul anterior declara in 2011 doua terenuri, in judetul Calarasi si in Cluj-Napoca si o casa de locuit in acelasi oras. Florin Stamatian conduce un Peugeot 206 si are tablouri de o valoare totala mai mare decat ale lui Vuscan: 20.000 de euro, plus bijuterii de 15.000 de euro. In conturi avea aproximativ 200.000 de lei si detine actiuni de 350.000 lei. Cele mai mari venituri le-a avut din activitatea de profesor universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) ”Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, de peste 71.100 lei, in vreme ce de la Institutia Prefectului Stamatian a incasat 64.797 lei. Fostul prefect a mai incasat bani si de la Spitalul Clinic Judetean, unde este cercetator, o suma de aproape 30.000 de lei, conform declaratiei de avere.
         Averile de la CJ
         Nu ne este rusine nici cu presedintele Consiliului Judetean, Horea Uioreanu. Acesta declara, de asemenea, patru locuinte, in declaratia de avere de pe site-ul institutiei, depusa la inceputul mandatului, in vara anului trecut. Astfel, Uioreanu are trei case de locuit in Cluj-Napoca si o casa de vacanta in Marisel. In martie 2013 Uioreanu a vandut un teren agricol de 10.000 mp catre Deltamed, partea lui din cei 200.000 de euro cu cat a fost achizitionat fiind de 75.000. Si-a imprumutat sotia cu aproape 250.000 de lei, iar de la Camera Deputatilor, din mandatul intrerupt de alegerile locale, a incasat aproape 55,5 mii lei, iar de la Balanta Cosmetics aproximativ aceeasi suma. Insa la terenuri sta cel mai bine: nici mai mult nici mai putin de 8, in Belis, Baisoara, Gilau, Marisel, Cluj-Napoca si Razboieni.
         Predecesorul sau a facut obiectului unui studiu anterior al Econtext, care il plasa pe primul loc in topul presedintilor de consilii judetene cu cele mai multe proprietati locuinta. Acesta releva ca in total, cei 41 de presedinti din mandatul anterior detineau 89 de imobile, cea mai mare parte apartamente si case de locuit. Mai exact, cei 41 au 38 de apartamente, 42 de case de locuit, 5 case de vacanta si 4 spatii comerciale. Pe primul loc, cu cele mai multe case, se plasa Alin Tise, cu sapte imobile – 6 apartamente si o casa de locuit, care au, impreuna, o suprafata de 580,94 de metri patrati. Daca luam drept criteriu suprafata, atunci pe primul loc se plasa Liviu Dragnea, arata Econtext.

CLUJ
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Circulație închisă, timp de 2 zile, pe Valea Prahovei
Marți și miercuri, 19 și 20 martie, se închide circulația pe DN1 ...
 
1 din 10 români suferă de boală cronică de rinichi fără să știe. Se pot face analize gratuite pentru depistarea precoce
Medicii avertizează că 1 din 10 români suferă de boală cronică d...
 
Premii în bani pentru elevii cu rezultate deosebite la olimpiade, oferite de Primăria Galați
Mai bine de 110 elevi din Galați vor primi bani pentru rezultatele bu...
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen
Gheorghe Falcă cere Consiliului European să decidă rapid asupra ade...
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura
Agenția Națională de Administrare Fiscală atrage atenția asupra u...
 
Lili Sandu a vorbit despre relația cu Bogdan Stelea: Eram un copil care i-a dăruit inima...
Lili Sandu a făcut mărturisiri în premieră despre relația cu fost...
 
Borrell: Următoarele luni vor fi decisive pentru războiul din Ucraina
Șeful diplomației europene crede că următoarele luni vor fi decisi...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Curiozități și superstiții despre magnolii - florile feminității

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0