Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
EDUCATIE
Adaugat: 22 August 2013

EXCLUSIV. FRAUDA LA BAC. Traseul şpăgilor date în WC-ul liceului. "Mamica" și-a folosit fiul pe post de intermediar. Zece profesori, părinți și elevi au fost TRIMIȘI ÎN JUDECATĂ
 


         Frauda de la bacalaureatul din această vară, descoperită la Liceul Tehnologic „Ion Bănescu”, din Mangalia, s-a soldat cu trimiterea în judecată a șase profesori, în frunte cu șeful comisiei de examinare. Alături de cadrele didactice, în fața instanței vor ajunge doi părinți și doi elevi, pentru dare de mită dar și alte două persoane care au înlesnit fraudarea examenului. În total, 12 persoane sunt puse sub acuzare în acest caz.
         UPDATE. Firul anchetei s-a desfășurat după ce doi elevi care dădeau examenul la materia chimie anorganică au fost prinși copiind după niște înscrisuri care conțineau subiectele rezolvate ale acelei probe.
         Înscrisurile erau tehnoredactate, listate la imprimantă și aveau antentul Ministerului Educației Naționale. Singura diferenţă între aceste înscrisuri şi subiectele oficiale distribuite centrelor examinare de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, multiplicate şi distribuite candidaţilor este lipsa hologramei centrale (watermark)care cuprinde denumirea judeţului Constanţa şi a centrului de examen precum şi un cod format din patru cifre, propriu centrului de examinare cărora le sunt destinate. Holograma centrală face parte integrantă din înscrisurile în format electronic, reprezentând subiectele oficiale de examen, care sunt transmise prin intermediul internetului centrelor de examen. Această hologramă se tipăreşte pe coli simultan cu subiectele în sine, nefiind pre-imprimată.
         Înscrisurile găsite asupra celor doi elevi în timpul examenului de bacalaureat au completate şi respectiv încercuite răspunsurile la întrebările tip grilă iar în cazul exerciţiilor care presupuneau rezolvări, acestea sunt scrise olograf pe aceleaşi foi.
         300 de lei pentru subiectele gata rezolvate
         Elevii Alexandru Manuel Meder şi Vasile Marian au mărturisit anchetatorilor că, în jurul datei de 1 iulie 2013, au dat fiecare suma de 300 lei unei persoane de sex feminin, în schimbul promisiunii acesteia de a le facilita fraudarea probei la chimie anorganică prin obţinerea rezolvărilor subiectelor. Audierile ulterioare au demonstrat că mai mulţi elevi care urmau să susţină examenul de bacalaureat la Liceul Tehnologic "Ion Bănescu", din Mangalia au contribuit cu diverse sume de bani care au fost în final colectate de Gabriela Alexoiu,  Cilica Stîngaciu şi Aurel Urziceanu.
         Șpaga s-a dat în WC-ul liceului
         Gabriela Alexoiu, mama unui elev care urma să susțină examenul de bacalaureat s-a gândit cum să facă rost de bani. A pus ochii pe un alt elev dornic să ia sigur examenul, Ciprian Sava, și s-a întâlnit cu el în curtea liceului. împreună cu o altă elevă, Stângaciu Cilica. Femeie în toată firea, autoritară, Gabriela Alexoiu i-a spus prețul: 150 de lei. Și i-a dat indicații să mai adune bani și de alți colegi. Primele ture de șpăgi le-a primit femeia direct, pe următoarele le-a pretins a fi predate elevei Stângaciu, pe care a folosit-o ca intermediar. Întâlnirile de taină în care se schimbau stăpânii mitei aveau loc în grupul sanitar al liceului. În data de 3 iulie 2013 s-au strâns bani și s-au dat și în zilele următoare. Puștiul chiar a însoțit-o pe "mămica" corupătoare la o casă de schimb valutar să dea lei contra euro, că, deh,profesorul Gheorghe Amza prefera banii europeni. 1000 de euro au schimbat pentru el în data de 4 iulie. Se vede clar pe filmul înregistrat de camerele de luat vederi ale casei de schimb valutar.
         Elevi convocați în "budă"  în ziua probelor
         Tot în WC au fost convinși elevii să contribuie cu câte 50 lei și pentru ceilalți din comisii. Era 3 iulie şi se dădea proba la română. Banii strânși atunci i-au fost predaţi mămicii în timpul unei întâlniri în zona Portului Turistic Mangalia. Târguiala din budă s-a repetat și în ziua de 5 iulie, când se dădea proba la matematică. În sala în care a dat examen elevul Daniel Tofănel, o supraveghetoare a distribuit subiectele de examen rezolvate.
         A folosit mai mulți "agenți de influență"
         Incredibila mămică s-a mai folosit de o elevă pentru a strânge bani de la colegi. Ionela Tania Stan a fost abordată de părintele pus pe infracțiuni înainte de începerea probelor la BAC. Gabriela Alexoiu i-a zis puștoaicei să strângă sume de la mai mulți colegi pentru protocol și pentru a fi oferite membrilor comisiilor de bac pentru rezolvarea subiectelor.
         Șpagă cu semnătură de predare
         Eleva, zis și făcut. Ba, mai mult, a notat în agendă tot: nume, prenume, suma, proba - BAC scris. Fata i-a pus chiar și să semneze că au dat banii. Șpăgile și lista au fost predate Gabrielei Alexoiu, în data de 30 iunie, să le dea mai departe.
         Și-a băgat și fiul la înaintare
         Alte sume care i-au fost necesare Gabrielei Alexoiu, după ce marele boss i-a cerut 3000 de euro și plata cazării la hotelul Cleopatra, au fost strânse tot de Tania Stan, și tot cu tabel. Pentru a prelua acești bani "mămica" și-a folosit fiul drept intermediar.
         Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Constanţa au transmis că au dispus trimiterea în judecată ai profesorului Gheorghe Amza, în stare de arest preventiv, fost decan al Facultăţii de Inginerie şi Managementul Sistemelor Tehnologice (IMST) din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti.
         Acesta era președinte al comisiei de bacalaureat de la centrul de examen nr. 37 din cadrul Liceului Tehnologic „Ion Bănescu” din Mangalia. Este acuzat de luare de mită în formă continuată şi permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii.
         Alături de șeful comisiei mai sunt trimiși în judecată:
         Ingrid Iulia Rădulescu, vicepreședinte al comisiei de bacalaureat, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de luare de mită:
         Florin Pădureanu, membru al comisiei de bacalaureat, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de luare de mită şi permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii;
         Doina Manoleasa, membru al comisiei de bacalaureat, în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de luare de mită şi permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii;
         Valeria Tudosa, membru al comisiei de bacalaureat, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de luare de mită;
         Cornelia Otilia Stere, secretara comisiei de examen, în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de luare de mită şi de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii;
         Veronica Cara, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de complicitate la dare de mită;
         Mihaela Valentina Balint, supraveghetoare în cadrul comisiei de bacalaureat, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în formă continuată;
         Gabriela Alexoiu, mamă a unui candidat la examenul de bacalaureat, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de dare de mită, în formă continuată;
         Cilica Stângaciu, elev candidat la examenul de bacalaureat, în sarcina căreia s-a reținut complicitate la infracțiunea de dare de mită, în formă continuată;
         Viorel Urziceanu, tatăl unui candidat la examenul de bacalaureat, în sarcina căruia s-a reținut complicitate la infracțiunea de dare de mită, în formă continuată;
         Aurel Boboșatu, elev candidat la examenul de bacalaureat, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită
         Din rechizitoriul întocmit de procurorii reiese că, „în cursul lunii iulie - iulie 2013, inculpatul Gheorghe Amza, în calitate de președinte al comisiei de bacalaureat, a primit, prin intermediari, de la mai mulți elevi, participanți la examenul de bacalaureat, suma totală de 3.000 euro și a beneficiat de achitarea contravalorii cazării într-un hotel din stațiunea Saturn, în cuantum de 1.863 lei și a serviciilor de masă, cu titlu de mită. Banii au fost primiți pentru a permite elevilor să promoveze, în mod fraudulos, proba la disciplina chimie din cadrul examenului de bacalaureat”.
         „În data de 30 iunie 2013, la acelaşi examen de bacalaureat, și alte cadre didactice din comisia condusă de Amza Gheorghe au primit prin intermediari, de la mai mulţi elevi, sume de bani, pentru ca în schimb să le permită promovarea examenului în mod fraudulos. Concret, inculpaţii Pădureanu Florin, Tudosa Valeria Maria, Manoleasa Doina, membri ai comisiei au primit câte 1.000 de lei, Rădulescu Ingrid Iulia, vicepreşedintele comisiei de bacalaureat a primit 4.000 de lei, iar Stere Otilia Cornelia informaticianul liceului şi secretarul comisiei a primit 2.000 de lei.
         Inculpatul Amza Gheorghe și cadrele didactice menționate au primit banii prin intermediul inculpaţilor Boboșatu Aurel, Alexoiu Gabriela, Stângaciu Cilica și Urziceanu Viorel care, în perioada premergătoare examenului, au strâns bani de la elevii care se pregăteau să susţină examenul la centrul stabilit în incinta liceului „Ion Bănescu” din municipiul Mangalia.
         Inculpata Cara Veronica a intermediat contactul dintre Amza Gheorghe şi persoanele care strângeau banii de la elevi, a păstrat legătura cu inculpatul Amza Gheorghe pe toată durata desfăşurării examenului de bacalaureat şi l-a ajutat să primească o parte din foloasele remise sub formă de mită.
         În schimbul sumelor de bani primite, la data de 5 iulie 2013, inculpatul Amza Gheorghe, președinte al comisiei de bacalaureat, împreună cu Pădureanu Florin, Manoleasa Doina și Stere Otilia Cornelia, membri, respectiv secretară a comisiei de bacalaureat şi Balint Mihaela Valentina, asistent în cadrul comisiei de bacalaureat, au pus la dispoziția elevilor rezolvările subiectelor la proba de chimie, în condițiile în care acestea aveau caracter confidențial”, precizează procurorii anticorupție.
         La data de 26 iulie 2013, la cererea procurorilor, Tribunalul Constanţa a dispus luarea măsurii arestării preventive lui Gheorghe Amza, pe o durată de 29 zile.
         Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Constanța.


Sursa foto: http://media.realitatea.ro/multimedia/image/201307/w728/bacalaureat_2013_edu_ro_subiecte_si_bareme_istorie_97205_1_62367200_39750400_75287800.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula în minivacanța de 1 Mai și Paște
CFR Călători a anunțat suplimentarea numărului de trenuri în peri...
 
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Anunțul șefei CNAS: Românii neasigurați vor avea aceleași drepturi ca cei asigurați
Valeria Herdea a anunțat că noul contract aduce aceleași beneficii ...
 
A fost adoptată Strategia Națională de Educație Financiară; are trei direcții de acțiune
Ministerul Educației a anunțat că Strategia Națională de Educați...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
ANAF: Dacă nu ți se dă bon la frizerie, poți cere să fi tuns gratuit!
ANAF continuă campania de conformare voluntară în domeniul servicii...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Ministerul Muncii: Se pot angaja și plăti legal persoane pentru munci casnice

» 24 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Se cere un plan urgent pentru limitarea accidentelor rutiere: În România mor 4-5 persoane zilnic!

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
CULINAR
 
Sosul de soia: Proprietăți și mod corect de utilizare

» 24 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
„Izvor de Bunătăți” în Parcul Izvor, începând de mâine și până pe 1 Mai

» 24 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL DOLJ
 
La Craiova se desfășoară, până pe 15 mai, o campanie de ridicare a deșeurilor voluminoase

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL PRAHOVA
 
Investițiile în sistemul educațional, prioritate pentru primarul Alin Moldoveanu

» 22 Aprilie 2024 | Comentarii 0