Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
EDUCATIE
Adaugat: 24 August 2013

FRAUDA LA BAC-CAZUL BOLINTINEANU. Patru femei au fost TRIMISE ÎN JUDECATĂ. Alţi profesori şi elevi vor fi CERCETAŢI PENTRU CORUPŢIE
 


         S-a încheiat prima etapă a cazului de fraudă de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu". Vineri, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au trimis în judecată patru persoane: directoarea arestată a liceului Costica Vărzaru, secretara instituţiei de învăţământ, Elena Dumitru - sau "tanti Nuţi", cum o alinta primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie -, Mimoza-Maria Vulcu, vicepreşedinte al comisiei de examinare şi Gina Ciontu, membră a comiteului de părinţi. Totodată, anchetatorii au dispus disjungerea cauzei faţă de profesorii supraveghetori şi faţă de elevii care au dat examen pe 1 iulie care vor fi cercetaţi pentru infracţiuni de corupţie.
         Directoarea Liceului "Dimitrie Bolintineanu" Costica Vărzaru a fost trimisă în judecată în stare de arest preventiv pentru trafic de influenţă şi instigare la tentativă la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
         Prin acelaşi rechizitoriu s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată, în stare de libertate, a Ginei Ciontu, membră a comitetului de părinţi. Ea este acuzată de trafic de influenţă.
         De asemenea, secretara Elena Dumitru şi vicepreşedinta Comisiei de Bacalaureat, Mimoza-Maria Vulcu vor fi judecate pentru tentativă la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
         Mita ascunsă în pachete de ţigări
         În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în perioada mai-iunie 2013, Costica Vărzaru, în calitate de director al Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti, cu sprijinul Ginei Ciontu, membră a comitetului de părinţi, a pretins şi primit bani de la elevi din cadrul liceului, înscrişi la examenul de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-şi folosi influenţa faţă de membrii Comisiei de Bacalaureat şi faţă de cadrele didactice cu atribuţii de supraveghere, în scopul promovării examenelor de către elevi.
         Procurorii descriu şi mecanismul de fraudare a examenului de bacalaureat. Astfel, conform planului stabilit de directoare, sumele de bani colectate urmau a fi înmânate cadrelor didactice supraveghetoare, atât direct de Costica Vărzaru, cât şi disimulat, respectiv în pachete de ţigări/reviste/ziare poziţionate pe catedrele din sălile de examinare. Imediat după deschiderea subiectelor, directoarea urma să convoace profesorii care predau disciplinele de examen, pentru a rezolva subiectele, care erau ulterior multiplicate. Distribuirea foilor cu rezolvările subiectelor urma să facă de Costica Vărzaru şi de alţi profesori ai unităţii şcolare, sub pretextul suplimentării filelor de „ciorne”.
         La cine a făcut demersuri directoarea?
         Procurorii mai precizează că, în perioada 25.06.2013 - 30.06.2013, Costica Vărzaru a făcut şi demersuri pentru desemnarea unor membri şi a unor supraveghetori asupra cărora să-şi poată folosi influenţa. Deşi nu spun la cine a apelat directoarea, oamenii legii lasă de înţeles că "cineva" cu funcţie în Inspectoratul Şcolar ar putea fi implicat în distribuirea preferenţială a membrilor comisiei. Într-un caz asemănător, de exemplu, la Mangalia procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au indicat, clar, un ordin semnat de însuşi ministrul Educaţiei, care l-a trimis "la post", ca şef al comisiei, pe profesorul care aranja şpăgile, Ghorghe Amza.
         Faptele săvârşite de cele patru femei, în cazul de fraudă de la Liceul "Bolintineanu", sunt detaliate astfel: "La data de 01.07.2013, în timp ce se afla la sediul Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti cu ocazia desfăşurării probei scrise la limba şi literatura română, în calitate de vicepreşedintă a Comisiei de Bacalaureat, inculpata VULCU MIMOZA-MARIA împreună cu inculpata DUMITRU ELENA (a cărei prezenţă era interzisă în timpul examenului) au xeroxat în mai multe exemplare răspunsurile corecte de la această probă, ce urmau a fi date mai multor elevi din mai multe săli de examen, inclusiv celor ce erau menţionaţi pe o filă A4 găsită în geanta sa. Inculpata VULCU MIMOZA-MARIA a fost găsită cu înscrisurile xeroxate, anterior menţionate, în timp ce se afla pe holul de la etajul 2 al liceului, înainte de a intra în sălile de examen în scopul anterior menţionat."
         Elevii, în "curtea" DNA
         De asemenea, arată procurorii bucureşteni, prin acelaşi rechizitoriu s-a dispus disjungerea cauzei în vederea efectuării de cercetări sub aspectul unor fapte de corupţie faţă de profesorii supraveghetori şi faţă de elevii din cadrul Liceului Teoretic Dimitrie Bolintineanu care au susţinut la data de 01.07.2013 proba scrisă la examenul de bacalaureat. 
         Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.


​Sursa foto: http://www.evz.ro/typo3temp/pics/varzaru_costica_500x357_28021200_ad11aa77f7.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula în minivacanța de 1 Mai și Paște
CFR Călători a anunțat suplimentarea numărului de trenuri în peri...
 
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Anunțul șefei CNAS: Românii neasigurați vor avea aceleași drepturi ca cei asigurați
Valeria Herdea a anunțat că noul contract aduce aceleași beneficii ...
 
A fost adoptată Strategia Națională de Educație Financiară; are trei direcții de acțiune
Ministerul Educației a anunțat că Strategia Națională de Educați...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
ANAF: Dacă nu ți se dă bon la frizerie, poți cere să fi tuns gratuit!
ANAF continuă campania de conformare voluntară în domeniul servicii...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Ministerul Muncii: Se pot angaja și plăti legal persoane pentru munci casnice

» 24 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Se cere un plan urgent pentru limitarea accidentelor rutiere: În România mor 4-5 persoane zilnic!

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Beneficiile acupuncturii asupra sănătății organismului

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Mare sărbătoare la Tulcea cu ocazia Floriilor, Paștelui și zilei de 1 Mai

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL DOLJ
 
La Craiova se desfășoară, până pe 15 mai, o campanie de ridicare a deșeurilor voluminoase

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL PRAHOVA
 
Investițiile în sistemul educațional, prioritate pentru primarul Alin Moldoveanu

» 22 Aprilie 2024 | Comentarii 0