Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
SANATATE
Adaugat: 14 Iulie 2013

Fraudă de proporții cu medicamente pentru bolnavii de cancer
UPDATE 3 Șefa Secției de oncologie, dusă la audieri

 

         Procurorii DIICOT fac astăzi 13 percheziţii la casele şi sediile de firmă ale membrilor unei grupări infracţionale care au falsificat reţete pentru medicamente de cancer şi le-au decontat la Casa de Asigurări. Acţiunea este coordonată de procurorii DIICOT ai Biroului Teritorial Hunedoara, alături de ofiţeri ai poliţiei judiciare din cadrul Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia şi SCCO Hunedoara, iar percheziţiile au loc în judeţele Timiş şi Hunedoara. Două descinderi au avut loc la Timișoara, iar suspecții au fost deja ridicați și trimiși la Hunedoara pentru audieri. Membrii grupării sunt suspectaţi de săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani, în domeniul farmaceutic.

         Anchetatorii au descoperit că, în perioada 2010 – 2012, doi medici de la Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean Deva au completat în fals sute de reţete cu medicamente, în special pentru cancer sau adjuvante (substanţe cu valori mari), pentru pacienţi cu afecţiuni oncologice, aflaţi in tratament. Apoi reţetele erau predate liderilor grupării şi depuse spre decontare la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara. Acest lucru se realiza prin intermediul a trei societăţi care deţin farmacii în oraşele Hunedoara şi Deva. Astfel, au fost încasaţi ilegal 3.300.000 de lei.

         Medicii care participau la această fraudă primeau bani în funcţie de cantitatea medicamentelor prescrise, care urmau să fie decontate. Metoda folosită pentru a acoperi tranzacţiile ilegale a fost înregistrarea sumelor ca împrumuturi din partea asociaţilor firmelor. În plus, în contabilitatea acestora apar inclusiv facturi fictive, din care reieşea aprovizionarea cu medicamente prescrise şi decontate ilegal, de la firme-fantomă, înfiinţate cu acest singur scop. Când îşi „terminau treaba”, firmele erau înstrăinate altor persoane, care semnau actele de cesionare pentru sume modice, dar în realitate nu primeau activele sau arhiva.

         Membrii grupării au încercat din răsputeri să-şi ascundă urmele. Ei au modificat de mai multe ori evidenţele contabile şi actele de gestiune ale medicamentelor, astfel încât, în timpul controalelor financiar-contabile, să nu dea măcar de bănuit activitatea lor infracţională. Au întocmit de asemenea acte fictive în care se specifica (în mod fals) că au fost distruse medicamente ce nu au fost găsite stoc cu ocazia controlului. Rulajul sumelor de bani realizat prin intermediul firmelor controlate de către membrii grupării depăşeşte suma de 11.000.000 lei.

         Acţiunea este efectuată cu sprijinul SOS Timişoara, iar suportul informativ a fost asigurat de SRI. După finalizarea percheziţiilor, vor fi duse la audieri 35 de persoane.

         UPDATE 1 Procurorii fac, în total, 16 percheziții, în patru farmacii și două cabinete medicale, iar pe lângă Hunedoara și Timișoara, au descins și la Sibiu. Anchetatorii au stabilit că, pe lângă ilegalitățile făcute cu rețetele false, suspecții au mai înregistrat în contabilitatea farmaciilor și alte cheltuieli fictive, tot în baza facturilor emise de firmele-fantomă, reprezentând diverse prestări servicii care însă nu au fost efectuate, dar şi cumpărarea fictivă a unor bunuri. Ei şi-au însuşit sumele banii trecuţi ca şi contravaloare a acestor prestări şi achiziţii, neplătind astfe TVA. Membrii grupării şi-au acoperit bine urmele prin ascunderea acţiunilor cu acte fictive pentru un control financiar-contabil.

         Procurorii au mai descoperit că, pe parcursul anchetei, grupul infracţional organizat a fost sprijinit de o grefieră de la Tribunalul Hunedoara şi de soţul acesteia, care au transmis unuia dintre medici că instanţa a autorizat interceptarea şi înregistrarea convorbirilor telefonice, se arată într-un comunicat DIICOT.

         Totodată, în cauză este cercetată şi o altă persoană, pentru sprijinirea grupului infracţional, suspectată că a primit 10.000 – 15.000 de euro de la un membru al grupării, asigurându-l pe acesta că are influenţă la conducerea Gărzii Financiare şi că poate influenţa rezultatul verificărilor.

         „Prejudiciul creat de către membrii grupării infracţionale, stabilit până în prezent, este de aproximativ 3.000.000 de lei ( 1.300.000 – înşelăciune la casa de asigurări de sănătate; 1.400.000 lei – delapidare; 140.000 lei spălare de bani etc.). Cercetările vor fi extinse şi cu privire la alte persoane şi societăţi comerciale implicate, existând indicii ca prejudiciul total depăşeşte 11.000.000 de lei”, se mai arată în comunicatul DIICOT.

         UPDATE 2 În acest caz este suspectat şi un politician hunedorean. Este vorba despre Tatiana Făgădar, preşedinte al organizaţiei municipale PC Hunedoara, de asemenea consilier local şi reprezentant pe judeţul Hunedoara al unui mare lanţ de farmacii. Făgădar a fost adusă la audieri, la sediul DIICOT, alături de soţul ei, care susţine că aceasta este doar angajată a farmaciei şi că nu a făcut nimic ilegal. Tatiana Făgădar a negat şi ea orice implicare. La sediul DIICOT Hunedoara a fost adusă şi maşina femeii, un Porsche Cayenne alb.

         UPDATE 3 Printre cei duși la audieri se numără și Elisabeta Mezo, șefa Secției de Oncologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Deva.

 

Sursa foto: http://img.kudika.ro/images/article_pictures/back/pill(3).jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula în minivacanța de 1 Mai și Paște
CFR Călători a anunțat suplimentarea numărului de trenuri în peri...
 
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Anunțul șefei CNAS: Românii neasigurați vor avea aceleași drepturi ca cei asigurați
Valeria Herdea a anunțat că noul contract aduce aceleași beneficii ...
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Permisele auto se vor putea obține și online. Propunere a șefului MAI
Ministrul Afacerilor Interne a realizat un proiect de ordin care aduce...
 
Rezerviștii sunt chemați la unitățile militare pentru un exercițiu de mobilizare
În această săptămână, un amplu exercițiu de mobilizare se efect...
 
A fost adoptată Strategia Națională de Educație Financiară; are trei direcții de acțiune
Ministerul Educației a anunțat că Strategia Națională de Educați...
 
ANAF: Dacă nu ți se dă bon la frizerie, poți cere să fi tuns gratuit!
ANAF continuă campania de conformare voluntară în domeniul servicii...
 
 
 
 
INTERNATIONALE
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
Deca, despre testarea antidrog în școli: Trebuie să existe un program național, accesibil din punct de vedere al costurilor

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
FASHION FEMEI
 
Patru modele de tricouri esențiale pentru garderoba de primăvară

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
A început Târgul Primăverii la Arad – Program de vizitare
ARAD
» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
O nouă parcare se amenajează în Bistrița: „Continuăm în ritm susținut...”

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ARAD
 
Șeful CJ Arad, despre modernizarea drumului Mâsca-Măderat-Arăneag: Le putem arăta oamenilor că muncim și în această zonă a județului

» 17 Aprilie 2024 | Comentarii 0