Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 05 August 2019

       Fostul judecător militar Constantin Udrea a vorbit, în cadrul unui interviu, despre tragediile de la Caracal și despre modul în care autoritățile au acționat. Judecătorul atrage atenția că unii magistrați activiști profită de această situație „pentru a da din nou puteri sporite” Serviciului Român de Informații. De asemenea, Udrea este de părere că procurorul Cristian Ovidiu Popescu de la Parchetul Judecătoriei Caracal ar trebui cercetat penal pentru „neglijență criminală”, informează Lumea Justiției.

 

       Întrebat de jurnalistul Radu Andrei Tudor despre deficiențele pe care le-a observat la instituțiile implicate în acest caz, fostul judecător militar a precizat că, în primul rând, „lipsește un cod deontologic în relația cu publicul. Le lipsește respectul cuvenit unei persoane, mai ales unei ființe aflate în suferință. Le lipsește spiritul datoriei. Le lipsește o educație corespunzătoare zilelor noastre și momentelor noastre”.

 

       „Pe de altă parte, esența a plecat de la faptul că polițiștii n-au fost dirijați către o adresă exactă. (...) Chestiunea era foarte simplu de rezolvat dacă s-ar fi dat curs unei inițiative mai vechi (...) în sensul că organismul care face supravegherea comunicării informațiilor se cheamă Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor și care se află la SRI, acest organism să fie trecut sub autoritate civilă, sub controlul Parlamentului, la care să se branșeze toate instituțiile abilitate (respectiv cele care fac parte din sistemul național de apărare și organele judiciare), încât în orice moment să se logheze, cu posibilitatea de localizare instantanee a telefonului, cu o precizie uluitoare. Inclusiv etajul, adresa și colțul ferestrei poate să le determine!

 

       În aceste zile, nu s-a vehiculat (n.r. o astfel de idee); dimpotrivă: au fost situații când unele asociații ale magistraților au avut opinii diferite (...). Esența este următoarea: în ceea ce privește opinia unei asociații a procurorilor și a unei asociații a judecătorilor, ele constau în aceea că toate au plecat de la faptul că prin decizia Curții Constituționale nr. 51/2016, i s-a luat competența SRI de a face aceste activități de localizare instantanee. Deci li s-a luat competența de a fi organe de cercetare penală. Este o teză falsă, contrazisă de președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, care a scos în evidență împrejurarea că se profită de această situație pentru a se da din nou puteri sporite SRI, ca organ de cercetare penală. Este o dramă de care profită ei, spre a se ajunge la un lucru pe care tocmai Curtea Constituțională l-a interzis. 

 

       Și este foarte important ca oamenii politici să înțeleagă că fără costuri suplimentare, dacă acest organism - Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor - este trecut sub autoritate civilă (nu militară), atunci și corupția, și faptele de acest gen, inclusiv corupția din sistemul de securitate națională (că și acolo e corupție; dar pe aia cine o mai scoate la iveală, dacă ei stăpânesc totul?), inclusiv alea pot fi stăpânite, controlate de procuror, de polițist, de organele statului, pentru că atunci structura respectivă va fi supusă doar Parlamentului, și nu CSAT (respectiv numai unei singure structuri)” a explicat fostul judecător militar.

 

       Constantin Udrea a subliniat că acest Centru Național de Interceptare a Comunicațiilor ar fi putut localiza „cu o precizie uluitoare” apelul de pe telefonul Alexandrei dar, din păcate, „ei nu vor să-l pună la dispoziția celorlalți” pentru că există „niște protocoale între ei, Ministerul Public și Ministerul de Interne, dar numai pentru urmărirea penală”. 

 

       Potrivit jurnalistului Radu Andrei Tudor, diverse autorități au pus problema că presiunea publică ar afecta negativ această anchetă. Fostul judecător militar a spus că astfel de știri nu ar trebui să influențeze nici procurorii, nici judecătorii. „Acest gen de știri - precum cele pe care le auzim în fiecare zi - nu trebuie să constituie pentru niciun procuror și pentru niciun polițist vreu fel de presiune, deoarece ei își desfășoară activitatea numai sub imperiul legii. Că până în prezent atât polițiștii, cât și procurorii și funcționarii de la STS au greșit lamentabil (pentru că au creat o stare de pericol inadmisibilă pentru ființa umană, că nu și-au făcut treaba, că au luat totul în derâdere, ei trebuie să răspundă. Auzeam mai devreme știrea că procurorul (n.r. Cristian-Ovidiu Popescu de la PJ Caracal) va fi cercetat de Inspecția Judiciară. În opinia mea, se impun cercetări de natură penală, pentru că este cel puțin neglijență criminală să acționezi cu atâta întârziere, încât să lași ființele alea să sufere atât” a conchis fostul judecător Constantin Udrea.

 

 

Sursa foto: ://www.mediafax.ro/social/exclusiv-judecatorul-constantin-udrea-face-acuzatii-fara-precedent-privind-protocoalele-e-crima-organizata-sri-acum-nu-mai-are-stapan-si-actioneaza-cum-vrea-audio-17545314

 


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula în minivacanța de 1 Mai și Paște
CFR Călători a anunțat suplimentarea numărului de trenuri în peri...
 
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Anunțul șefei CNAS: Românii neasigurați vor avea aceleași drepturi ca cei asigurați
Valeria Herdea a anunțat că noul contract aduce aceleași beneficii ...
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Permisele auto se vor putea obține și online. Propunere a șefului MAI
Ministrul Afacerilor Interne a realizat un proiect de ordin care aduce...
 
Rezerviștii sunt chemați la unitățile militare pentru un exercițiu de mobilizare
În această săptămână, un amplu exercițiu de mobilizare se efect...
 
A fost adoptată Strategia Națională de Educație Financiară; are trei direcții de acțiune
Ministerul Educației a anunțat că Strategia Națională de Educați...
 
ANAF: Dacă nu ți se dă bon la frizerie, poți cere să fi tuns gratuit!
ANAF continuă campania de conformare voluntară în domeniul servicii...
 
 
 
 
INTERNATIONALE
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
Deca, despre testarea antidrog în școli: Trebuie să existe un program național, accesibil din punct de vedere al costurilor

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
FASHION FEMEI
 
Patru modele de tricouri esențiale pentru garderoba de primăvară

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
A început Târgul Primăverii la Arad – Program de vizitare
ARAD
» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
O nouă parcare se amenajează în Bistrița: „Continuăm în ritm susținut...”

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ARAD
 
Șeful CJ Arad, despre modernizarea drumului Mâsca-Măderat-Arăneag: Le putem arăta oamenilor că muncim și în această zonă a județului

» 17 Aprilie 2024 | Comentarii 0