Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Google Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
Adresa de email:                                      Parola:
Stiri
 
SANATATE
Adaugat: 15 Aprilie 2019

Comentarii 0 Comentarii

       S-a creat agitație mare în sistemul de Sănătate după ce coplata pentru pacienții care doresc să își facă investigații în sistemul privat este aproape de a fi implementată. Cu toate că Sorina Pintea, ministrul Sănătății, spune că proiectul de ordonanță, retras recent de pe ordinea ședinței de guvern, are caracter de urgență, asociațiile de pacienți, dar și medicii avertizează că singurii care vor avea de suferit sunt pacienții.

 

       Diferența pentru analize precum RMN (rezonanță magnetică) sau CT (computer tomograf) ar urma, spre exemplu, să fie plătită de români din propriile buzunare, chiar dacă vor avea trimitere de la medicul de familie, după cum a declarat Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED). 

 

       „Pentru analize sociale, pentru alte investigaţii, la care Casa nu poate să acopere costul real, acolo se va pune problema contribuţiei personale, şi doar a unei părţi din acea investigaţie” spune Cristian Hotoboc, care susține că „nu o să luăm bani pentru analizele uzuale”.

 

Președintele PALMED este însă contrazis de reprezentanții asociațiilor de pacienți, aceștia spun că există un mare pericol ca, odată cu intrarea în vigoare a controversatului act normativ, pacienții români să nu mai aibă acces la investigații. În plus, statul nu va putea face nimic pentru că listele de așteptare pentru investigații, în special pentru cele cu aparatură performantă, sunt deja foarte lungi.

 

       „Sub aspectul clinic şi paraclinic - consultaţii la specialist şi investigaţii medicale - este un dezastru. Măsura va genera un impact major în rândul pacienţilor români, pentru că li se va îngrădi accesul la servicii medicale. Spre exemplu, acum dacă mergi la medicul specialist ortoped, în ambulatoriu sau policlinică, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, consultaţia era gratuită. Dacă ordonanţa intră în vigoare, pacientul va plăti şi nu se ştie cât. Iar autorităţile degeaba se laudă că vor putea pune limite la tarifare. Nu au cum să facă asta” a transmis, pentru `Adevărul`, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu.

 

       Potrivit acestuia, dacă pentru un consult la internist statul decontează 38 de lei, restul până la 200 de lei, cât este tariful mediu practicat în mediul privat, va fi suportat de pacient. „Acum, 90% din analize se fac în privat. În loc să stopăm abuzurile din sănătate, se face loc pentru noi abuzuri. Unde este rolul asigurării?” atrage atenția Barbu, potrivit `Adevărul`.

 

       Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie spune că efectele introducerii acestei coplăți vor fi catastrofale pentru asigurații români. Prin urmare, Federația a trimis o scrisoare către Sorina Pintea și a cerut retragerea proiectului. „Organizaţia Mondială a Sănătăţii - agenţie a Naţiunilor Unite - recomandă ca plăţile directe făcute de pacienţi să nu depăşească 15% din cheltuielile pentru sănătate. Oficial în România plăţile directe deja erau estimate la 19% în anul 2015. Cel mai probabil procentul a crescut în ultimii ani. Cheltuielile directe, din buzunar, contribuţiile personale plătite direct de pacient situează deci deja România în zona de risc” avertizează medicii. De asemenea, aceștia spun că, atunci când acceptă să intre în relații cu casele de asigurări, furnizorii acceptă și codițiile contractuale, inclusiv tarifele impuse de casele de asigurări și obligația expresă de a nu încasa sume în plus.

 

 

       Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto:  ://www.doctorulzilei.ro/ce-investigatii-medicale-sunt-mai-putin-daunatoare-rmn-ul-sau-radiografiile/


Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Crime împotriva umanității?
Procurorul General al României, Augustin Lazăr, pare că a uitat de ...
 
„Documentele o încurcau...”
Laura Kovesi, acuzată că ar fi dat ordin să se distrugă o mare par...
 
„Un singur exorcist nu poate stopa forța cosmică a (neo)securității. Nu când lumea stă și îl aplaudă pe mister Legiune”
Avocatul Piperea a comparat situația procurorului general al Românie...
 
„Acțiunile fostului șef al Serviciului, George Maior, au fost de poliție politică”
În raportul Comisiei de Control SRI se concluzionează că George Mai...
 
Cioloș a făcut parte din trupele de Securitate
Tatăl fostului premier Dacian Cioloș, a fost ofițer de Miliție, ia...
 
Procurorul General al României, ofițer acoperit?
„Astfel de procurori nu erau aleși întâmplător. Erau și ofițer...
 
Lidia Buble, despre relația cu Răzvan Simion: Îi bag degetul în nas
„Îl filmez când doarme, îi bag degetul în nas”
 
 
 
 
SHOWBIZ
 
„O să mai am un copil cu un alt bărbat”

» 22 Aprilie 2019 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
„Vă rugăm să solicitați Guvernului să pună în aplicare trei soluții simple și eficiente”

» 22 Aprilie 2019 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
„Educația pentru sănătate ar trebui reintrodusă”

» 22 Aprilie 2019 | Comentarii 0
 
DECONCENTRATE
 
IGSU, campanie pentru conștientizarea riscurilor din biserici în Săptămâna Patimilor

» 22 Aprilie 2019 | Comentarii 0
 
INTERNATIONAL
 
Reacția Rusiei după ce un actor de comedie a câștigat prezidențialele din Ucraina

» 22 Aprilie 2019 | Comentarii 0