Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
DECONCENTRATE
Adaugat: 12 Iulie 2013

Cum sa distrugi o padure

 

         În lipsa unei strategii naţionale de dezvoltare a silviculturii şi de transparenţă a resurselor de masă lemnoasă, respectiv pe fondul fărâmiţării excesive a exploataţiile forestiere care a favorizat achiziţii masive de pădure de către operatori externi (în special austrieci), la preţuri mult sub cele practicate în Uniunea Europeană, coroborat cu presiunea crescută a investitorilor "strategici" pentru creşterea volumului de masă exploatată anual (prin scăderea vârstei de exploatare a pădurilor) şi oferirea de acces preferenţial la resursa silvică (prin încheierea unor contracte pe termen lung), şansa de dezvoltare durabilă a fondului forestier naţional este tot mai precară.
         Semnale de alarmă au fost trase nu doar de Asociaţia Ecosilva, dar şi de mass-media românească (cum este cazul articolului din Jurnalul naţional nr. 5825 din 06.01.2012 apărut sub titlul: "Mega-termita Schweighofer. Marele procesator ar mai vrea contract preferenţial încă zece ani"), dar şi de iubitorii de pădure din Uniunea Europeană, presa franceză (articolului intitulat "România îşi vinde pădurile pe nimic", apărut pe site-ul francez "http://fr.myeurop.info/2012/01/11/la-roumanie-brad-sa-foret-pour de prunes-4250") sesizând lipsa de capacitate a statului român de a-şi valorifica în interes propriu resursa silvică, respectiv de a-şi protejeze factorii de mediu.
         Astfel de fenomene nu s-ar putea realiza fără sprijinul interesat al celor care au fost puşi să vegheze la apărarea pădurii, dar mirajul îmbogăţirii peste noapte, i-a făcut să-şi uite menirea, dându-şi mâna cu cei care nu au decât un scop: să taie cât mai mult şi mai ieftin, cointeresarea angajaţilor Regiei Naţionale a Pădurilor având un cost foarte mic în raport cu profiturile obţinute.
         În judeţul Covasna, Cosnean Ioan -director al Direcţiei Silvice Covasna este un exemplu grăitor pentru ce înseamnă să uiţi ce înseamnă profesia de silvicultor, management performant pentru acesta însemnând să umfle anual indicatorii statistici şi să taie cât mai multă pădure pentru a o vinde S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L. Sebeş.
        În acest sens, Cosnean Ioan a acţionat constant în vederea susţinerii intereselor S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L. Sebeş, către care a direcţionat cantităţi însemnate de material lemnos de răşinoase din cadrul OS Comandău (de unde a contractat peste 40% din lemnul pe picior vândut de structura silvică), acceptând tacit ca operatorul austriac să recepţioneze cantităţi mai mici decât cele livrate şi să declaseze calitativ lemnul recepţionat, prejudiciind interesele RNP cu mai multe sute de mii euro anual. În acelaşi scop, structura partizilor şi în special a materialului lemnos fasonat scos la licitaţii a fost astfel realizată încât să faciliteze cumpărarea acestora de S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L. Sebeş (au fost licitate loturi cu volume mari de lemn, la preţuri prohibitive pentru agenţii economici locali, însă mult mai mici decât cele cu care operatorul austriac le cumpăra de pe piaţa locală a lemnului, oferindu-i posibilitatea obţinerii unor profituri semnificative). Spre exemplu, pentru a se asigura că operatorul austriac va câştiga la nivelul DS Covasna şi lemnul fasonat dorit, Cosnean Ioan a stabilit ca termen de licitaţie ultima zi lucrătoare a anului 2011, operatorul austriac câştigând peste 2000 mc lemn, ca unic ofertant. Referitor la relaţia sa cu S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L. Sebeş sunt de amintit întâlnirile repetate pe care le-a avut la Hotel Clermont cu Karl Schmid, reprezentant al operatorului austriac, cel mai probabil ocazii cu care susnumitul s-a revanşat faţă de Cosnean Ioan pentru sprijinul acordat.
        De altfel, la respectivul hotel, Cosnean Ioan a organizat, de când ocupă funcţia de director, toate evenimentele importante ale DS Covasna (finanţate din fondurile RNP), în contextul în care ginerele său Căşunean-Vlad George face parte din stafful din conducere, cu scopul de a-i consolida poziţia în cadrul firmei. De asemenea, din acelaşi motiv, Cosnean Ioan nu a dispus măsurile ce se impuneau referitor la ocuparea abuzivă a fondului forestier de Hotel Clermont, respectiv de către imobilul făcut de Oprea Sorescu Nicolae, asociat la FortunaForest S.R.L. Covasna (de la care a beneficiat de diverse bunuri materiale).
        Referindu-ne la avantajele patrimoniale obţinute de membrii familiei lui Cosnean Ioan, trebuie amintite declaraţiile de avere ale lui Căşunean-Vlad George (consilier local al oraşului Covasna), care are venituri declarate din activităţi silvice în perioada 2010-2011 de 500.000 lei, lemnul fiindu-i marcat discreţionar (din ordinul directorului DS Covasna) de angajaţii OS Comandău (care administrează cele cca. 300 ha pădure deţinute de susnumitul), respectiv valorificat la preţuri mai mult decât avantajoase, direct şi/sau prin firmele de casă ale lui Cosnean Ioan (cum este cazul FortunaForest S.R.L. Covasna), către Holzindustrie Schweighofer S.R.L. Sebeş, în baza relaţiei directorului DS Covasna cu Karl Schmid.
        Ulterior încheierii contractelor de vânzare lemn la drum auto cu Holzindustrie Schweighofer S.R.L. Sebeş (de peste 10.000 mc /an), Cosnean Ioan realizează înţelegeri cu firmele sale de casă (cum este Eurocov, FortunaForest, Activas, Lemn 2000), cu ai căror patroni întreţine relaţii cointeresate (beneficiind de la cei în cauză de diverse servicii gratuite sau bunuri materiale) pentru a-şi împărţi contractele de lucrări silvice (exploatări forestiere în volum de zeci de mii metri cubi), cei în cauză obţinând profituri însemnate în detrimentul RNP. Pentru a asigura diferenţele de material lemnos livrate Holzindustrie Schweighofer (şi nerecepţionate scriptic de operatorul austriac), lucrările sunt efectuate de angajaţii ai ocoalelor silvice ale DS Covasna (familia Cotici jucând un rol însemnat în această ecuaţie, dar fără a reprezenta o excepţie), cei în cauză fiind remuneraţi "la negru", activităţi cunoscute de Cosnean Ioan, fiind beneficiar al unei părţi din veniturile astfel obţinute (primind o cotă din acestea sau fiindu-i achitate de cei în cauză bunurile pe care le-a achiziţionat), "trezorerier" fiind numit Ciocîrlan Mihai, şeful ocolului.
        Implicaţiile lui Cosnean Ioan în susţinerea intereselor Holzindustrie Schweighofer nu se rezumă doar la aceste artificii: şi-a dat acordul şi a făcut demersurile ca operatorul austriac să poată încheia un contract pe termen lung, cu atât mai mult cu cât nici directorul DS Covasna nu mai poate continua obstrucţionarea accesului altor investitori, în special chinezi, la resursa silvică locală, Kelemen Ferenc care deţine controlul la Goldex Zagon (principala firmă, din judeţul Covasna, exportatoare de lemn în China), susţinând că nu se mai mulţumeşte cu "firimiturile " de la Holzindustrie Schweighofer S.R.L. Sebeş. De asemenea, angajaţii DS Covasna au susţinut în mod repetat, în cadrul şedinţelor RNP, că se impune ca să fie acceptat sistemul electronic de măsurare deţinut de societate austriacă.
        Totodată, cum pensia se apropie cu paşi repezi pentru Cosnean Ioan, s-a asigurat că niciun apropiat al său nu va rămâne nemulţumit, astfel că s-a pus pe vânzarea la preţ de nimic a bunurilor DS Covasna: i-a retrocedat în baza unor documente false (conform expertizelor solicitate chiar de DS Covasna), primarului din Breţcu - Dimeny Zoltan, o parte din activele păstrăvăriei Oituz, contrar dispoziţiilor Curţii constituţionale în materie (făcând demersuri să-i cesioneze şi restul proprietăţilor la un preţ derizoriu, de câteva mii lei/an); a cedat gratuit dreptul de folosinţă pentru cabana de vânătoare de la Şugaş pentru Manolăchescu Dan; a închiriat pentru Sarkany Arpad la preţuri derizorii cea mai mare parte a cabanelor de vânătoare, pentru ca ulterior RNP să plătească (conform protocolului încheiat cu firma la care acesta este asociat- Abies Hunting SRL), comisioane substanţiale pentru cazarea vânătorilor străini în respectivele spaţii (în majoritatea cazurilor, sumele obţinute din chirie fiind inferioare sumelor plătite ca şi comision, aferente cazărilor). Referindu-ne la acest ultim aspect, deşi DS Covasna încasa venituri consistente din activităţile de vânătoare, Cosnean Ioan nu a luat, potrivit prerogativelor funcţiei, măsuri de a contesta modul ilegal în care primarul din Zagon, Kiss Jozsef şi Sarkany Arpad au obţinut atribuirea directă a mai multor fonduri de vânătoare din judeţul Covasna, facilitându-le obţinerea acestora în baza unor documente de care chiar directorul DS Covasna ştia că sunt false.
        Dar cea mai mare lovitură primită de RNP şi statul român a reprezentat-o refuzul lui Cosnean Ioan de a-şi îndeplini prerogativele funcţiei în cazul mai multor solicitări ilegale de retrocedare a fondului forestier, scopul fiind de a satisface interesele membrilor grupului coagulat în jurul lui Tamas Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna şi a lui Retyi Odon, om de afaceri local, în schimb aceştia susţinându-i menţinerea în funcţie.
        Astfel, deşi Cosnean Ioan cunoaşte că retrocedările făcute către moştenitorii familiei Mikes sunt ilegale (demonstrate şi de hotărâri judecătoreşti în speţele în cauză) nu a luat măsuri, în plus aprobând exploatarea pe suprafeţele restituite abuziv a peste 10.000 mc lemn doar în anul 2011 (mare parte livrat, unde oare, decât la Holzindustrie Schweighofer). De asemenea, în cazurile unor solicitări de reconstituire a dreptului de proprietate, bazate pe documente false, pe care vechile conduceri ale DS Covasna au căutat să le demonteze în instanţele de judecată, Cosnean Ioan, în mai puţin de o jumătate de an, a dispus punerea în posesie a aşa-zişilor proprietari cu mai multe mii de ha pădure, cum este şi cazul primăriei Zagon sau moştenitorilor familiei Apor. Potrivit juristului DS Covasna, Vîlcu Dorel, o atitudine similară a adoptat-o Cosnean Ioan şi în cazul cererii formulate de Forestiera Ardeleana, care solicită 5.000 ha pădure pe raza judeţului Covasna, directorul DS Covasna "sugerându-i" că documentele RNP nu ar fi legitime, instituţia trebuind să piardă procesul, fiind nemulţumit că RNP a făcut intervenţie la Judecătoria Târgu Secuiesc împotriva cererii Forestiera Ardeleana. Astfel, liderii maghiari din zonă au devenit cei mai fervenţi susţinători al menţinerii în funcţie a lui Cosnean Ioan, Retyi Odon asigurându-i, totodată, prin intervenţiile făcute pe lângă finul său, Mathe Arpad, primarul din Arcuş, ca directorul DS Covasna să poată concesiona păşunea din zonă, pentru a-şi creşte cele peste 2000 de oi.
        De altfel, aceasta este motivul pentru care Cosnean Ioan se zbate să fie menţinut în funcţie: abuzând de prerogativele postului îşi plăteşte cu lemn din cadrul structurilor silvice (în special de la OS Comandău) angajaţii şi contravaloarea concesionării suprafeţelor agricole administrate, maşinile DS Covasna sunt utilizate constant şi gratuit pentru interesele proprii, firmele aflate sub contract cu DS Covasna îi prestează sau oferă gratuit servicii şi bunuri materiale (Rîcîiaş, Eurocov, FortunaForest etc.); capacitează decizionali din cadrul RNP sau de la nivel local/central (care-i acoperă ilegalităţile), dispunând discreţionar de resursele şi bunurile DS Covasna (prin oferirea de servicii de cazare gratuită în cabanele DS Covasna, prejudiciind instituţia de posibilitatea încasării mai multor mii lei/zi, în condiţiile în care acestea sunt incluse în circuitul turistic;  organizează gratuit vânători pentru persoane din cercul relaţional, adesea ilegale, evenimente la care au participat inclusiv şefi ai poliţiei din Covasna şi Sfântu Gheorghe; asigură posibilităţi de recreere de tip "ecoturism" pentru decizionali centrali, folosindu-se de maşinile şi resursele DS Covasna) etc.
        În susţinerea aspectelor prezentate sunt şi materialele obţinute în urma investigaţiilor făcute de membrii Asociaţiei Ecosilva, postate pe site-ul propriu www.ecosilva.webs.com.

COVASNA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Un fost rival al lui Putin spune că acesta este capabil să folosească arma nucleară pentru a câștiga în Ucraina
Mihail Hodorkovski susține că Putin poate folosi arma nucleară dac...
 
Directorul ANM spune când scăpăm de vremea rea
Până când va fi în vigoare informarea de ploi abundente în toată...
 
Circulație închisă, timp de 2 zile, pe Valea Prahovei
Marți și miercuri, 19 și 20 martie, se închide circulația pe DN1 ...
 
1 din 10 români suferă de boală cronică de rinichi fără să știe. Se pot face analize gratuite pentru depistarea precoce
Medicii avertizează că 1 din 10 români suferă de boală cronică d...
 
Premii în bani pentru elevii cu rezultate deosebite la olimpiade, oferite de Primăria Galați
Mai bine de 110 elevi din Galați vor primi bani pentru rezultatele bu...
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen
Gheorghe Falcă cere Consiliului European să decidă rapid asupra ade...
 
Lili Sandu a vorbit despre relația cu Bogdan Stelea: Eram un copil care i-a dăruit inima...
Lili Sandu a făcut mărturisiri în premieră despre relația cu fost...
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura
Agenția Națională de Administrare Fiscală atrage atenția asupra u...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Curiozități și superstiții despre magnolii - florile feminității

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0