Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 11 Decembrie 2022    Actualizat: 12 Decembrie 2022

        Daniel Morar, fost șef al DNA și judecător al Curții Constituționale, a publicat o carte de circa 700 de pagini în care a făcut dezvăluiri uimitoare despre Statul Paralel, despre implicarea serviciilor secrete în Justiție, după 1990 încoace.

 

        Magistratul vorbește de foarte multe ori și despre Laura Codruța Koveși, iar în mare parte nu spune lucruri bune: „Atitudinile ei erau lipsite de onestitate profesională/ Alegea să manipuleze”. Mai mult, Morar spune că Laura Kovesi considera implicarea serviciilor secrete în Justiție un act firesc, iar „cei care gândeau altcumva erau blamați, amenințați și, în final, cercetați penal sau chiar arestați”, potrivit libertatea.ro. 

 

        După zeci de ani de activitate, povestește Morar, timp în care a avut funcții extrem de importante, fostul judecător este convins că „doar 20% din ce scria SRI în rapoarte putea fi folosit. (…) În toți acești ani, demnitari ai statului și-au oferit serviciilor de informații obedienta lor mediocritate în schimbul protecției și al sprijinului pentru avansarea în carieră. Așa se face că trăim într-un stat în care nu se întâmplă aproape nimic semnificativ fără girul serviciilor secrete. Trăim într-o țară mediocră și din cauza lor”. 

 

        În perioada în care Daniel Morar era șef al Direcției Naționale Anticorupție, în 2009, au apărut protocoalele dintre procurori și SRI, care l-au revoltat nespus pe mgistrat și au dus la nașterea conflictelor cu Laura Kovesi. 

 

        „Clauzele protocolului m-au revoltat. Erau contrare legii, permiteau ofițerilor SRI să desfășoare activități de cercetare penală și obligau procurorii să comunice acestora mersul dosarelor. (…) Eu mă străduiam să țin SRI cât mai departe de activitatea judiciară, iar Codruța Koveși și Gabriela Scutea îi atribuiau, cu voia lor, competențe în cercetare penală, pe care legea nu i le conferea. Am avut o discuție aprinsă cu Kovesi, la telefon, în care i-am reproșat că încheiase protocolul fără să mă consulte și, mai ales, că angaja Ministerul Public într-o colaborare nepermisă de lege. Kovesi mi-a spus că e decizia ei și că toată lumea trebuia să o respecte. I-am replicat că DNA nu o să respecte dispozițiile nelegale ale actului secret” a povestit Morar despre vremea în care era șef al DNA, iar Kovesi procuror-șef al României.

 

        Deși a fost obligat, prin subordonarea față de Kovesi, să anunțe DNA central și local despre protocol, Morar le-a atras atenția procurorilor „cu privire la clauzele nelegale” din document. Odată ajuns la Curtea Constituțională, Daniel Morar și-a făcut o misiune din a desființa protocoalele. 

 

        Un alt episod foarte interesant despre care vorbește judecătorul în cartea sa este din perioada alegerilor prezidențiale din 2009. Atunci, o posibilă infracțiune din familia „unuia dintre candidați, care a pierdut” și a discutat cu un procuror, iar SRI i-a înregistrat, a fost ulterior `pierdută` din cauza unei erori a softului. 

 

        Morar, șef al DNA în 2009, spune că înregistrarea arăta că procurorului „care trebuia să protejeze afacerile familiei” candidatului la prezidențiale i s-a promis, că atunci când respectivul va deveni președinte al României „îl va numi procuror într-o înaltă funcție din Ministerul Public”. Procurorul de caz a dispus ofițerilor judiciari să consulte înregistrările „strict secrete” care erau la SRI.

 

        „Le-au văzut, le considerau utile și, după ce m-au informat, am informat SRI să mi le trimit oficial” înainte de alegeri, povestește Morar. Acesta a observat, după alegeri, că SRI tergiversează trimiterea înregistrărilor. 

 

        „La insistențele noastre, ne-au comunicat că nu le mai au pentru că, dintr-o eroare a softului folosit, au fost șterse. Am avut o discuție cu Florian Coldea pe această temă, iar el susținea același lucru. Nu îl credeam nici eu, nici procurorii de caz. Eram revoltați de faptul că SRI ne sfida și periclita instrumentarea unui dosar de corupție, astfel că le-am transmis lui George Maior și lui Florian Coldea că urma să-i punem sub învinuire pentru favorizarea infractorului. Nu a trecut mult timp și am fost sunat de președintele Băsescu, căruia i s-au plâns cei doi și care voia să afle și de la mine cum stau lucrurile” spune Morar.

 

        Ajuns la Cotroceni, în urma solicitării lui Băsescu, Morar a observat că Maior și Coldea erau „însoțiți de Codruța Kovesi, se aflau deja în biroul președintelui și relatau aceeași poveste cu softul care a distrus datele rezultate din interceptări. Le-am spus încă o dată că nu-i cred și că fac jocuri politice. Nici Codruța Kovesi nu îi credea, întrebându-i de ce au mai sesizat DNA dacă nu voiau să dea acele date. Președintele asista la discuția noastră fără a interveni prea mult” scrie magistratul în cartea sa.

 

        Morar mai spune că atunci, la Cotroceni, i-a atenționat pe Maior și Coldea că vor fi învinuiți din cauză că au decis ei „cine este și cine nu esta cercetat penal. George Maior a cerut măcar să-i înștiințăm înainte de a începe urmărirea penală împotriva lor, pentru a-și da demisia. Discuția s-a încheiat aici (…). Nu i-am pus sub învinuire (…) pentru că nu aveam probele necesare să construim un dosar care să reziste în fața judecătorilor”. Fiindcă șefii SRI de atunci nu știau ce avea de gând să facă DNA, „au stat stresați o bună perioadă de timp, mai ales că fosta conducere a SRI era trimisă în judecată de noi”. 

 

        Cele aproape 700 de pagini ale cărții intitulată „Putea să fie altcumva - O privire subiectivă a justiției după 1990” sunt pline de dezvăluiri uimitoare despre lumea obscură a Serviciilor și Justiției. De amintit este capitolul în care Daniel Morar vorbește despre cum a decăzut DNA sub conducerea lui Kovesi: „ A luat DNA la 90% condamnări și l-a dus la 50%. (…) A implicat serviciile de informații în activitatea investigativă, lansându-se într-o cruciadă confuză. (…) Kovesi a concediat sau a determinat plecarea din DNA a celor mai buni procurori, iar rezultatele s-au văzut”.

 

 

Te-ar putea interesa: Salariul minim brut va fi de 3.000 de lei, începând de la 1 ianuarie 2023!

 

 

Ne poți urmări pe Facebook sau poți descărca aplicația gratuit și te anunțăm noi când apare ceva nou!

 

 

Sursa foto: https://www.libertatea.ro/stiri/le-am-transmis-lui-maior-si-lui-coldea-ca-urma-sa-i-punem-sub-acuzare-pe-inregistrare-vocea-lui-kovesi-era-usor-recognoscibila-cartea-plina-de-episoade-de-culise-4373851


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula în minivacanța de 1 Mai și Paște
CFR Călători a anunțat suplimentarea numărului de trenuri în peri...
 
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Anunțul șefei CNAS: Românii neasigurați vor avea aceleași drepturi ca cei asigurați
Valeria Herdea a anunțat că noul contract aduce aceleași beneficii ...
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Permisele auto se vor putea obține și online. Propunere a șefului MAI
Ministrul Afacerilor Interne a realizat un proiect de ordin care aduce...
 
Rezerviștii sunt chemați la unitățile militare pentru un exercițiu de mobilizare
În această săptămână, un amplu exercițiu de mobilizare se efect...
 
A fost adoptată Strategia Națională de Educație Financiară; are trei direcții de acțiune
Ministerul Educației a anunțat că Strategia Națională de Educați...
 
ANAF: Dacă nu ți se dă bon la frizerie, poți cere să fi tuns gratuit!
ANAF continuă campania de conformare voluntară în domeniul servicii...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Produse care, folosite pe ten, provoacă iritații și acnee

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Autobuzele etajate vor fi scoase pe traseu, în Constanța, pentru minivacanța de Paște
CONSTANTA
» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL CLUJ
 
Urmează să se pregătească șantierul pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
O nouă parcare se amenajează în Bistrița: „Continuăm în ritm susținut...”

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0