Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 25 Ianuarie 2020

Comentarii 0 Comentarii

        Dana Gîrbovan, președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, a acordat vineri un interviu agenției Mediafax și a vorbit despre rapoartele instituțiilor europene cu privire la desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, ce au fost întocmite din date greșite intenționat, trimise numai de asociații de magistrați care nu susțin răspunderea judecătorilor și procurorilor.

 

        „Problema cu rapoartele instituțiilor europene - GRECO, MCV, Comisia Europeană - nu este doar cu privire la falsele și nefondatele argumente aduse contra SIIJ, ci și cu modul vădit partizan, neprofesionist și subiectiv în care relatează situații de fapt din justiția din România și apoi le evaluează pentru a trage concluzii. O analiză comparată a acestor instituții relevă erori fundamentale comune, ce se regăsesc în toate aceste rapoarte. Cel puțin o parte din acestea au ca sursă informațiile eronate transmise de autoritățile române” a transmis Dana Gîrbovan.

 

        Judecătoarea a spus că în vara anului trecut a cerut Ministerului Justiției copii după toate documentele întocmite de experții europeni, însă nu a primit niciun răspuns, „existând o opacitate deplină a autorităților pe acest subiect”. Mai mult, Gîrbovan atrage atenția că, pentru realizarea raportului MCV, Comisia Europeană susține că ``experții europeni`` s-au întâlnit cu asociații ale magistraților și că raportul ar fi „rezultatul unei consultări largi. În realitate, această consultare `extinsă` nu a vizat și asociațiile profesionale și ONG-urile care au avut o abordare mai nuanțată cu privire la modificările la legile justiției, `experții europeni` consultând exclusiv asociațiile profesionale sau ONG-urile care au criticat dur aceste modificări”.

 

        Președinta UNJR atrage atenția că cele mai importante și renumite asociații profesionale din România precum AMR - „cea mai veche și mai mare asociație a magistraților, membră a Uniunii Internaționale a Magistraților”; UNJR - „membră MEDEL și partener tradițional de discuții cu experții europeni” și Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului sau Asociația Procurorilor din România „nu au fost invitate la întâlniri cu reprezentanții Comisiei Europene, de când au început să vorbească despre abuzurile din justiție și implicarea serviciilor în justiție”.

 

        „Comisia și-a întemeiat, așadar, considerentele și recomandările din rapoartele MCV pe 2018 și 2019 doar pe opiniile unor asociații profesionale care îi validează tezele și prejudecățile fără rezerve, ignorând asociațiile profesionale ale judecătorilor și procurorilor care aduc critici clare și întemeiate cu privire la sistemul judiciar din România, atunci când este cazul” a precizat Dana Gîrbovan pentru Mediafax.

 

        Judecătoarea se declară nemulțumită de faptul că, la nivelul Guvernului României și al Ministerului Justiției, „printr-o atitudine servilă, se acceptă inclusiv recomandări vădit eronate, fapt ce are consecințe negative nu doar cu privire la sistemul de justiție din România, ci și la nivel național, prin statutul pe care România și-l asumă în Uniunea Europeană. (...) Dacă aceste atitudini nu se vor corecta, dacă rapoartele nu vor fi întocmite obiectiv și profesionist, dacă Guvernul României nu va ieși din poziția de simplu executant, pe care singur și-a impus-o, și nu va avea o atitudine fermă și demnă în a solicita corectarea erorilor atunci când este cazul, efectul va fi nu doar scăderea în continuare a încrederii în justiție, ci scăderea încrederii în instituțiile europene, cu consecințe de a căror gravitate se pare că puțini sunt conștienți pe deplin”.

 

 

Sursa foto: ://m.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-35/dana-girbovan-fosta-judecatoare-la-oradea-propusa-in-functia-de-ministru-al-justitiei-151075.html


Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Un medic explică de ce se moare de gripă și oferă sfaturi pentru perioada epidemiei
„Reținem: prudență, vaccinare, calm, prevenție, educație medica...
 
Băsescu, atac dur la adresa unui proaspăt membru USR: „E o panaramă”
Fostul președinte Traian Băsescu l-a atacat dur pe Moise Guran, proa...
 
Dr. Mihai Craiu vorbește despre un pericol mai mare decât propagarea coronavirusului
„Aș vrea să vă supun atenției un risc MULT MAI MARE decât cel l...
 
Un critic al lui Vladimir Putin a fost găsit mort într-o cameră de hotel
Autoritățile franceze au găsit un critic declarat al lui Vladimir P...
 
Ce se schimbă în domeniul sănătății după ce OUG a Guvernului a apărut în Monitorul Oficial
Schimbări importante care vor avea loc după ce a fost publicată în...
 
Nu se liniștesc apele în USR. Partidul lui Barna, acuzat din interior că „ocolește democrația, competiția corectă, competența”
Încă un membru USR își dă demisia din partid din cauza practicilo...
 
Cleopatra Stratan, extrem de sexy în noul videoclip
Cleopatra Stratan s-a transformat într-o adolescentă care inspiră s...
 
Jandarmeria, obligată să plătească daune de peste 150.000 de lei din cauza unui fost angajat
Jandarmeria Alba este obligată să plăteasc daune morale uriașe din...
 
 
 
 
EDUCATIE
 
S-a stabilit perioada în care se fac înscrierile pentru clasa pregătitoare

» 22 Februarie 2020 | Comentarii 0
 
SHOWBIZ
 
Ce părere are Mircea Badea despre faptul că soția sa pozează sexy: „El îmi face multe dintre pozele...”

» 21 Februarie 2020 | Comentarii 0
 
SPORT
 
Bogdan Mara, acuzații la adresa arbitrajului din România: „Nu se dorește ca CFR să câștige din nou titlul”

» 21 Februarie 2020 | Comentarii 0
 
DECONCENTRATE
 
Produsele alimentare vândute în chioșcurile din școli, un pericol pentru sănătate! ANPC a confiscat sute de kilograme

» 21 Februarie 2020 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
Statistică îngrijorătoare după rezultatele Evaluării Naționale 2019 de la clasa a II. Jumătate dintre elevi nu pot scrie corect un text

» 21 Februarie 2020 | Comentarii 0