Digestia și starea de sănătate în general pot fi grav afectate după perioada postului din cauza mesei îmbelșugate de Paște. Numărul apelurilor la urgențe în această perioadă crește de la an la an, de aceea este important să mâncăm responsabil pentru a evita problemele de sănătate dar și acumularea de kilograme.
„Trebuie să ne asigurăm că facilităm trecerea organismului nostru de la un regim alimentar sărac în grăsimi și proteine animale, bogat în legume și fructe, la dieta de sărbătoare, complet diferită de cea anterioară. Dieta de sărbătoare ne solicită corpul, forțându-l să funcționeze la capacitate maximă de digestie (pe toate căile lui metabolice) și poate să genereze semne și simptome de surescitare” atrage atenția Dr. Luminița Florea, medic specialist Diabet, Nutriție și Boli metabolice din cadrul Centrului Medical ProVita.
Iată câteva sfaturi utile pentru a evita problemele de sănătate din această perioadă:
1. Produsele bogate în proteine animale precum carnea de miel, drobul sau ouăle trebuie preparate cât mai dietetic, primăvăratic: la cuptor, la abur, pe grătar, prin fierbere, evitând pe cât posibil prăjelile sau alimentele cu un conținut mare de grăsimi animale sau uleiuri.
2. Preparatele grele vor fi acompaniate de cât mai multe vegetale proaspete și legume de sezon.
3. Dulciurile, făinoasele, băuturile dulci carbogazoase și alcoolul consumate cu moderație.
4. Porțiile care conțin alimente greu de digerat să fie mici (friptură de miel sau ied, drob, ouăle, cozonac, pască), iar porțiile de fructe și legume cât mai generoase - sursele naturale de fibre ajută la digestia alimentelor mai puțin digerabile.
5. Gustările dintre mesele principale să se regăsească doar în categoria fructe și legume.
Medicul Luminița Florea recomandă un meniu „prietenos”, dar tradițional, de Paște:
Mic Dejun
Varianta 1: 1-2 felii de cozonac cu lapte sau cafea (sau derivate din lapte - sana, kefir, lapte bătut).
Varianta 2: o bucată medie de pască (un triunghi cât o palmă) cu lapte sau cafea.
Prânz
Varianta 1: o bucată mică/medie de friptură de miel/ied (cât o palmă) cu o salată generoasă de primăvară.
Varianta 2: o porție medie de drob, alături de ouăle roșii tradiționale (1, 2 bucăți) cu multe legume de sezon lângă ele (ridichi, roșii, castraveți, salată verde, ceapă sau usturoi verde).
Cină
De evitat sunt drobul, carnea sau ouăle (s-au consumat deja pe timpul zilei). Recomandate sunt brânzeturile (brânză dulce, caș, mozzarella, brânza telemea) sau peștele/fructele de mare, alături de legume la grătar sau salate de crudități.
Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: https://www.timpul.md/articol/masa-de-paste-in-culori-vii--33166.html