Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Google Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
Adresa de email:                                      Parola:
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 19 Aprilie 2019

Comentarii 0 Comentarii

       Mulți dintre noi nu cunoaștem suficiente lucruri despre perioada comunismului, despre chinurile la care au fost supuși extraordinar de mulți oameni, despre `experimentul Pitești`, despre torturile de la Gherla și Aiud, despre o perioadă a României care a lăsat semne adânci pe fețele și pe chipurile celor care au apucat să trăiască să spună. Ori de câte ori auzim despre un caz inuman, despre o crimă împotriva umanității, ne-am dori să se facă dreptate, ne-am dori ca toți actorii din acele vremuri negre, implicați în orice fel în distrugerea fizică și psihică a semenilor lor, să răspundă. Din păcate însă, acest lucru este departe de a se îndeplini. Spre exemplu, Procurorul General al României, Augustin Lazăr, demascat pentru activitatea de procuror comunist, își va încheia activitatea de procuror (doar cea de procuror?) și va trăi liniștit o viață de pensionar cu o sumă de 27.000 de lei pe lună.

 

       Să ajungă nedreptatea până aici? Să existe atât de puțin interes față de cea mai neagră perioadă a comunismului - aceea în care credincioșii erau torturați pentru credința în Dumnezeu - și de ce a lăsat în urmă? Domnule Lazăr, ați participat la acea perioadă? Domnule Lazăr, de ce nu mai vreți încă un mandat, dacă afirmați: „activitatea pe care am desfășurat-o a lăsat lucruri pozitive”? Domnule Lazăr, cumva ați devenit conștient de `scheleții din dulap` și vreți să scăpați, încă odată, de răspunderea că ați ținut în închisoare deținuții politici pentru a fi supuși în continuare sistemului de teroare? Ce lucruri pozitive ați lăsat în urmă, domnule Lazăr?

 

       Deși nu se cunoaște cu exactitate câți preoți și credincioși au fost torturați la Gherla sau la Aiud și care au fost torționarii lor, există persoane care au auzit despre chinurile la care au fost supuși `sfinții din închisori`. Realitatea este dureroasă, semeni de ai noștri aruncați în gropi comune, în cimitire părăginite, sub cruci fără nume, uitați de către cei care au contribuit la moartea lor, și care astăzi se bucură de democrație, în așteptarea unei pensii consistente.

 

       „Eu veneam și cu diverse persoane, sau chiar cu grupuri, cărora le prezentam suferințele care au avut loc la Gherla. La un moment dat, un grup de tineri din Ungaria, care erau într-un proiect cultural-educativ de studiere a victimelor stalinismului, mi-a spus: `Părinte, cum se poate totuși, ca locul acesta cu atâta încărcătură istorică, să fie lăsat în paragină?`. Era în perioada respectivă acel puț cu mortăciuni, pe care oamenii îl foloseau în continuare ca și groapă de gunoi, și până acum e folosit. Eu am încercat să mă justific, dar mi-am dat seama că nu aveam nicio scuză. Atunci, cu un grup de tineri din Dej am spus: Haideți să curățăm locul! Dar, eu cred că este reprezentativ și semnificativ, din păcate, pentru noi ca și popor, faptul acesta de a nu avea conștiința memoriei noastre. (...) Li se scoteau unghiile de la mâini și de la picioare cu cleștele, li se smulgeau dinții. Erau forțați să mănânce mâncare foarte fierbinte fără să își folosească mâinile, erau forțați să mănânce fecale, li se spunea: `Uite acuma vă împărtășiți`, tocmai ca să distrugă orice sentiment nobil, orice sentiment de dragoste față de Dumnezeu” povestește părintele Grigore Bănea, de la mănăstirea Nicula din Cluj, loc de pomenire a martirilor închiși la penitenciarul Gherla în timpul regimului comunist.

 

       Domnule Lazăr, dacă sunteți vinovat, nu ar trebui să mai stați un mandat ca Procuror General, și să faceți dreptate? Nu ar fi corect, dacă sunteți vinovat de o mică parte din atrocitățile acelor vremuri, să cereți anchetarea dumneavoastră? Domnule Lazăr, ați închis ochii atunci când deținuții erau torturați și obligați să-și tortureze colegii de celulă? Domnule Lazăr, ați luat vreo măsură atunci când deținuții erau torturați și obligați să-și `toarne` apropiații, familia, prietenii? Da, ați decis că trebuie să mai stea în închisoare, că nu au fost suficient de `reeducați`. Domnule Lazăr, câte suflete ați acuzat de „uneltire împotriva ordinii sociale”? Câți judecători cu aceeași viziune îmbâcsită de convingerile bolnave și exagerate ale comunismului cred astăzi, ca și dumneavoastră domnule Lazăr, că au lăsat în urmă „lucruri pozitive”? Domnule Lazăr, ați lăsat în urmă familii distruse care nu știu de ce membrii lor nu au mai venit niciodată acasă? Ati participat la nenorocirea României și la crime împotriva umanității? Domnule Lazăr, prin susținerea lui Kovesi, ați încercat cumva să reînviați, sub o altă formă, un sistem extremist care a dus la nenorocirea a mii de români? De ce vă pensionați acum, după ce vă doreați cu disperare încă un mandat? Cumva pentru că ies la iveală ororile din acea vreme și pentru că există români care vor, pe cât posibil, să facă dreptate pentru cei care și-au pierdut viața de mâna torționarilor?

 

       „M-am dus la un procuror militar, se scobea în nas destul de vulgar, și zice: `Eee... ce-i asta? Condamnarea comunismului? Uite, eu sunt procuror militar și sunt de acord. Dă-mi adresa comunismului, pe ce stradă stă și cum îl mai cheamă. Că dacă el a fost condamnat, eu trebuie să-l citez la Parchet, nu? Să-l anchetez pe comunismul ăsta... Ia, Comunism și mai cum?` Și m-am șocat... Și zice: `Domne, tu nu-ți dai seama că asta e o mare șmecherie, că sunteți cu toții duși de nas? Ce, e vreun securist care a fost anchetat? Eu sunt procuror, pentru mine nu există crimă fără victimă. Mie îmi dai mortul și o iau de la mort încolo.` Și atunci m-am enervat și am zis `vreți morți?`” povestește Marius Oprea, fost director al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, care s-a lovit de nenumărate obstacole atunci când a găsit morții ascunși de cei care nu vroiau să se afle la ce au fost supuși deținuții politici. 

 

       „Statul român nu vrea să se gândească la victime. Pentru că se sperie că ar putea să plătească pentru ele” mai spune Marius Oprea. Domnule Lazăr, vă e teamă că puteți plăti pentru cei pe care i-ați ținut în închisoare la Aiud, și de aceea vă grăbiți să fiți eliberat din funcție? Când ați fost propus pentru funcție, de ce nu ați refuzat, domnule Lazăr? De ce nu ați recunoscut că sunteți un procuror comunist? Toți cei pe care i-ați susținut, din sistemul de justiție și nu numai, și cei care la rândul lor v-au sprijinit, acționează sub aceleași idei comuniste? Împreună, ați făcut rău României, ați atentat la bunăstarea unei întregi națiuni?

 

       Domnule Lazăr, felicitări! Pentru că renunțați la o funcție în care nu trebuia să fiți de la bun început, dar rușine pentru că ați acceptat-o, pentru că România avea nevoie să se vindece de acea perioadă, nu să o retrăiască! Domnule Lazăr, dacă ne gândim la ce a spus Cristian Troncota, fostul rector al Academiei SRI, că ați fi un ofițer acoperit al Securității, avem dreptul să ne întrebăm: activitatea aceea ați putea să o continuați? Troncota spunea că din Securitate „se iese numai cu picioarele înainte”.

 

 

Sursa foto:  ://www.gandul.info/reportaj/lista-tortionarilor-care-traiesc-radiografia-completa-a-gulagului-romanesc-35-de-tortionari-ai-regimului-comunist-sunt-acum-anchetati-11172984


Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
S-a decis când se începe școala. Structura anului școlar 2019-2020
Ministerul Educației Naționale a transmis un comunicat în care stab...
 
Dan Barna a stârnit un val uriaș de ironii la adresa sa în urma unor declarații
Dan Barna, ridiculizat pe Facebook în urma declarației referitoare l...
 
Polițista care a criticat neregulile din Poliția Română, cercetată disciplinar
Pentru că a avut curaj să vorbească despre neregulile din Poliția ...
 
Guvernul pregătește noi scumpiri. Iată pentru ce vor plăti românii mai mult
Ministerul Transporturilor a pregătit un proiect de ordonanță ce pr...
 
Claudia Pătrășcanu, fostă membră Sexy și Exotic, a divorțat de fiul unui baron PSD. „Umilință, infidelități, abuz emoțional...”
Claudia Pătrășcanu a divorțat de băiatul lui Nicolae Bădălău ...
 
Mai bine mai târziu decât niciodată. Alexandru Cumpănașu regretă susținerea procurorilor
„Am avut și am un sentiment de vinovăție că am susținut spectac...
 
„Omul nou cu năravuri vechi”
Dan Barna este acuzat de vicepreședintele PNL Florin Roman că a câ...
 
Dana Rogoz dă detalii despre relația cu soțul ei: Nimeni nu ne dădea șanse
„Nu împlinisem încă 19 ani când ne-am mutat împreună, iar el a...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Eurostat: Inflația din România, mai mare de trei ori decât media europeană

» 20 August 2019 | Comentarii 0
 
SHOWBIZ
 
Laura Cosoi s-a luptat cu depresia: „Îmi spuneam că voi muri”

» 20 August 2019 | Comentarii 0
 
POLITICA
 
„România riscă să piardă minim 10 miliarde de euro”

» 20 August 2019 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
A doua sesiune a Bacalaureatului începe miercuri

» 20 August 2019 | Comentarii 0
 
INTERNATIONAL
 
China avertizează SUA că vor exista repercursiuni dacă vor vinde avionae F-16 Taiwanului

» 20 August 2019 | Comentarii 0