Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Google Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
Adresa de email:                                      Parola:
Stiri
 
EDUCATIE
Adaugat: 05 Septembrie 2018

Comentarii 0 Comentarii

      În principiu, educația preuniversitară este gratuită în țara noastră. În realitate însă, părinții plătesc în acest an aproximativ 3.100 de lei pentru fiecare copil pe care îl trimit la școală sau la liceu, se arată în cel mai recent studiu sociologic realizat de organizația Salvați Copiii, care transmite că prețul neoficial al educației s-a dublat în ultimii opt ani.

      Studiul efectuat de Salvați Copiii scoate în evidență faptul că părinții copiilor din ciclul primar plătesc, în medie, mai bine de 2.500 de lei extra, pe an, pentru un copil, părinții elevilor din gimnaziu cheltuiesc peste 3.100 de lei, iar părinții liceenilor scot din buzunar peste 3.600 de lei pentru a-și pregăti elevi de școală.

      Cei mai mulți bani sunt cheltuiți pentru ca elevul să primească o educație de calitate, adică pe materiale didactice – rechizite, dotarea sălilor de clasă, manuale, etc. Fondul clasei rămâne și în acest an unul dintre costurile neoficiale ale educației – 56% dintre părinți achită fondul clasei, iar mulți dintre ei spun că aceasta este o contribuție obligatorie; în mare parte părinții nu sunt consultați în privința destinației acestor bani. Meditațiile reprezintă de asemenea un cost neoficial; ponderea părinților care își trimit copiii la meditați plătite la materiile studiate la școală a crescut la 40% anul acesta, față de 24% în 2010.

      În jur de 10% dintre părinți își trimit copiii la programe de after school, iar majoritatea acestora suportă integral costurile programului, indiferent că sunt desfășurate în unități publice sau private. Costul ridicat al acestor programe reprezintă una dintre problemele majore ale sistemului educațional românesc, cauzând discriminări succesive și vulnerabilizarea suplimentară a copiilor care provin din medii socio-economice vulnerabile, atrage atenția organizația Salvați Copiii.

      O măsură eficientă de a ține copiii vulnerabili în școală, este programul „Școala după școală” care asigură asistență pedagogică, psihologică și mai ales un mediu social stabil și în siguranță. Până în prezent, aproape 25.000 de copii au beneficiat de programul „Școala după școală”, pus în aplicare de Salvații Copiii România.

       „Accesul egal al copiilor la educație de calitate este un beneficiu pentru întreaga societate. De aceea, condiționarea financiară a participării la programe de suport educațional constituie un factor de discriminare extrem de grav, pentru că sunt astfel dezavantajați tocmai acei copii care au nevoie de ajutor. În acest fel, decalajele sunt adâncite, iar sărăcia educațională devine un statut social permanent. Singura cale de a garanta integrarea socială de calitate este accesul la educație. Salvați Copiii face eforturi constante pentru ca programul „Școala după școală” să fie implementat la nivel național, cu prioritate crescută acolo unde sunt copii care au nevoie de tot suportul pedagogic pentru a putea rămâne în școală. Educația nu trebuie să fie un lux, ci, așa cum prevede și legea, un drept universal și neîngrădit, pentru toți copiii.” transmite Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al organizației Salvați Copiii România.

 

 

Sursa photo: //www.google.ro/search?q=costuri+neoficiale+ale+educatiei&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjNsaylyKPdAhUDElAKHXRRDIIQ_AUICygC&biw=1920&bih=943#imgrc=3iOAqijYSHA_IM:


Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Cioloș, prezență penibilă la Ateneul Român
După ce a instigat pe cei câțiva oameni care protestau în fața At...
 
Procurorii de la DNA Oradea, adevărații infractori?
Și judecătorii Curții de Apel Oradea au început să scoată la ive...
 
Manelistul DNA, „procurorul de elită” al lui Kovesi
Ciprian Man, unul dintre procurorii celebri din înregistrările odioa...
 
Mizeriile procurorilor din Oradea au îmbolnăvit oameni nevinovați
După înregistrările apărute recent cu procurorii din Oradea care s...
 
Legislația privind efectuarea ITP-ului s-a schimbat
Șoferii trebuie să cunoască schimbările suferite de legislația re...
 
IPJ Prahova a deschis o anchetă într-un spital după ce un pacient a fost scăpat de pe targă
Inspectoratul Județean de Poliție Prahova a deschis un dosar penal p...
 
CNAIR: Circulația rutieră se desfășoară în condiții de iarnă în toată țara
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a emis ...
 
Moroșanu, declarație emoționantă
„Locuiam în căminele de la Vladimirescu”
 
 
 
 
EDUCATIE
 
Consiliile locale, obligate să dea burse elevilor

» 20 Ianuarie 2019 | Comentarii 0
 
POLITICA
 
„Își bat joc de România”

» 19 Ianuarie 2019 | Comentarii 0
 
SPORT
 
Autodenunț în rândul jucătorilor de la FCSB

» 18 Ianuarie 2019 | Comentarii 0
 
SHOWBIZ
 
Florin Piersic, mesaj dur pentru ziare

» 18 Ianuarie 2019 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Autoritățile recomandă vaccinarea de urgență

» 18 Ianuarie 2019 | Comentarii 0